Коли святкують День студента в Україні і чому не 25 січня

4202 0
Історія Дня студента, що святкують 25 січня, бере свій початок з росії.
Фото: Getty photos

Фото: Getty photos

В Україні, як і в більшості країн світу, День студента святкують 17 листопада. Однак дехто й досі вважає, що свято припадає на 25 січня, і лише одна країна світу відзначає цей день – росія.

Чому українці не відзначають День студента 25 січня

Історія Дня студента, що святкують 25 січня, бере свій початок з росії. У 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування московського університету». Спочатку його святкували лише студенти москви, але традиція почала ширитись, і у 1850 році, цар Микола І офіційно зробив його днем студентства на території всієї російської імперії. А в 2005 році президент росії підписав указ «Про День російського студентства», який закріпив офіційний статус свята. З 2005 року День студента відзначається в росії 25 січня та носить назву «День російського студентства». Таким чином, свято є суто російським і не має ніякого відношення до українського студентства.

Читайте також: Студентів переводитимуть на бюджетне навчання у вишах. Кого це стосується

Чому святкують День студента 17 листопада

В Україні святкують День студента наприкінці осені, а саме – 17 листопада.  Цю дату встановили на честь подій 1939 року, які відбулись у Празі. На той момент чеська столиця уже була окупована нацистами, однак це не завадило студентам та викладачам вийти на демонстрацію, аби вшанувати річницю створення Чехословацької держави. Тоді нацистами були розстріляні лідери чеської спілки студенства, ще 1200 осіб відправили до концтабору. Дев'ятьох студентів, які були активістами студентського руху, стратили навіть без ув'язнення чи проведення суду. Після трагедії всі чеські вищі навчальні заклади закрили до закінчення Другої світової війни. Саме на честь цих подій та задля вшанування пам'яті молодих людей на Світовому конгресі визнали 17 листопада Днем студентів (Днем пам’яті загублених життів чеських студентів). В Україні цю дату офіційно заснували президентським указом 1999 року.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!