Коли у дитсадках Львова з'явиться більше місць

2043 0
Брак місця в дошкільних закладах міста не пов’язаний зі зростанням будівництва, а зі збільшенням народжуваності, вважає головний архітектор Львова.

Вільних місць у дитячих садочках Львова суттєво побільшає, коли теперішні їх вихованці підуть в школу, розповів в ексклюзивному інтерв’ю Tvoemisto.tv  головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

За його словами, у Львові бракує трьох тисяч місць у дитсадках і хоча люди пересічно пов’язують це із активною житловою забудовою у місті, але це не відповідає дійсності.

Юліан Чаплінський розповів, що шість років тому було зростання народжуваності у місті, відтак зараз бракує місць у садочках, але школи не заповнені.

«Нині в нас школи не заповнені, ми розуміємо, що діти незабаром довчаться в садках, підуть у школи і хвиля "набряку" перейде туди. Тоді всі скажуть, що в нас немає шкіл, а садки спорожніють, тобто прийдуть до норми», – сказав Чаплінський.

За його словами, зараз тисячу дітей возять до Львова з сусідніх населених пунктів – від Сокільників до Городока.

Читайте також: Які архітектурні конкурси Львів оголосить найближчим часом

Водночас тисячу нових місць у садках може забезпечити управління освіти шляхом добудови та розширення наявних закладів. А ще тисячу місць може з’явитися, коли збудують нові дитсадки.

За даними головного архітектора, львівські девелопери зараз будуть близько десяти садків у нових комплексах, а загалом у детальних планах територій під житлову забудову передбачено 20 дитсадків.

Юліан Чаплінський зазначив, що у Німеччині нові дитсадки будують за рахунок того, що місто може продати девелоперам земельні ділянки за відповідні кошти і за них зводить об’єкти соціальної інфраструктури. В Україні такого підходу поки немає, бо «земельне законодавство із містобудівельним просто як на ножах».

«Цей колапс породжено тим, місто не може продавати землі, не може бути бізнесменом, як у них. Місто не має права й змусити забудовника збудувати садок. Але за два роки по всіх детальних планах, де зараз будуються житлові комплекси, скрізь передбачили, що будуть дитсадки», – наголосив Юліан Чаплінський.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!