Коли у Львові відкриють оранжерею у Стрийському парку?

2282 0
У жовтні минулоріч стартували роботи із відновлення оранжереї у Стрийському парку. За цей час там провели низку робіт, зокрема встановили сучасні склопакети, забезпечили обігрів, а також відновили систему вентиляції та влаштували фонтан у декоративному басейні. Про це повідомили у прес-службі міськради.

Оранжерея припинила своє функціонування з 2006 року. У зв’язку з чим втрачено природоохоронний об’єкт, який, в першу чергу, виконував еколого-просвітницьку роль у житті мешканців та гостей міста.

У 2015 році управління екології та благоустрою департаменту містобудування Львівської міської ради ініціювало відновлення оранжереї у Стрийському парку. При виконанні робіт використали сучасні матеріали, зокрема дах влаштовано з прозорої полікарбонатної плити, встановлено сучасні склопакети. Обігрів тепер забезпечують 2 твердопаливних котли та 24 радіатори. Також відновлено систему вентиляції та поливу та влаштовано фонтан у декоративному басейні оранжереї. Проведено і зовнішні опоряджувальні роботи.

Водночас, під час проведення робіт з реконструкції оранжереї, вдалось також відновити бювет поруч з нею, наповнення якого відбувається з міського водопроводу.

«Він вже кілька десятків років не функціонував. До нього підведена питна вода, то ж мешканці, які відчуватимуть спрагу, зможуть безпечно відновити баланс води в своєму організмі, і далі споглядати красу Стрийського парку», - зазначив начальник управління екології та благоустрою ЛМР Андрій Галушка.

Роботи виконував ФОП «Луць В. Г». Загальна вартість робіт становила 1 156,2 тис. грн. Зараз актуальним є питання наповнення оранжереї рідкісними та екзотичними рослинами з дотриманням всіх фітосанітарних вимог та правил.

Роботи з облаштування оранжереї розпочали у жовтні минулого року і планують закінчити до травня цього року.

«Як тільки закінчать ремонтні роботи, зробимо фітокарантин, щоб вбити всіх можливих шкідників, аби потім можна було безпечно розмістити рослини в самій оранжереї. Зараз проводимо опрацювання щодо можливих рослин. Ботанічний сад Лісотехнічного університету звернувся з пропозицією надати нам безкоштовно кілька пальм, Ботанічний сад Університету ім.І.Франка теж зголосився допомогти. Окрім цього, ми передбачили у бюджеті невеличку суму грошей, щоб можна було закупити і інші види рослин, які були б цікаві і популяризували екоосвіту у місті.

«Після відновлення, оранжерея слугуватиме не тільки виставковим залом, а планується також залучати студентську, учнівську молодь до догляду за експонатами та проводити навчально-пізнавальні заняття», - зазначив Андрій Галушка.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!