У Львові відкриють Музей фотографії, але наразі для нього ще не знайшли приміщення

2789 0
Якщо мерія знайде відповідне приміщення, то Музей відкриють ще цього року.
Фото: Львівський фотомузей

Фото: Львівський фотомузей

У Львові планують створити Музей фотографії. Коли саме він з’явиться і за якою адресою – наразі не відомо. Рішення про створення Музею ухвалив виконавчий комітет Львова 2-го жовтня, проте приміщення під музей ще не виділили.

Як розповів Тvoemisto фотограф, Керівник проєкту Львівський фотомузей Роман Метельський, Музей фотографії мав би бути розташований у самому центрі Львова або, принаймні, у ближньому центрі. Також йому потрібна велика площа – оптимально до тисячі квадратних метрів. Уже зараз фонд музею складає кілька тисяч одиниць експонатів.

«Питання приміщення ще вирішується. Коли його знайдуть, зможемо оцінити стан приміщення і зорієнтуємося у даті відкриття. Якщо це станеться найближчим часом, можна ризикнути працювати ще цього року. Принаймні, мені цього дуже б хотілося. Але якщо пошуки затягнуться або стан приміщення буде не відповідний, то гадаю, Музей фотографії запрацює вже наступного року», – каже Роман Метельський.

Читайте також: У Львові відкрили перший Музей історії міста. Фото. Відео

Музей складатиметься з кількох частин: постійної експозиції, тимчасової змінної експозиції, де б приїжджали виставки зі всього світу, і конференц-зал, де була б можливість проводити тренінги, майстер-класи, презентації. Також, зі слів Романа Метельського, тут мала б постати реальна робоча фотостудія.

До речі, у 80-х роках у Львові вже був фотомузей, який знаходився у церкві Марії Сніжної. Але після того, як церкву повернули редемптористам, фотомузей там закрили. Зараз, за словами Романа Метельського, потрібно його повернути.

«Музей фотографій однозначно потрібен Львову. Це має бути фундаментальний музей , який стане центром туристичного життя міста і відповідатиме на головне питання: чого ти їдеш до Львова», – каже фотограф.

Як зазначає Роман Метельський, у Музеї мали б міститися фото від початку історії фотографії до сучасності. Львів свого часу вже був східно-європейською столицею фотографії. У 1930-1939-х роках кращі українці Львова, не маючи своєї держави, створили українське фотографічне товариство, яке кожного року робило величезні виставки від 150 до 200 фотографій. Починаючи з 1931 р. вони створили кінематографічну філію товариства, а з 1933 р. видавали професійний україномовний фотографічний журнал «Світло і тінь», розповідає фотограф.

«Хіба ми зараз гірші? Невже не можемо створити власний фотомузей? Думаю, так. Ми повинні зберегти історичну спадщину, розповідати наступним поколінням про фотомайстрів, які працювали і різні роки. На жаль, спадщина багатьох митців, які фотографували Львів у 60-х, 70-х, 80-х, 90-х роках минулого століття у кращому випадку осідає в приватних колекціях, а в гіршому – потрапляє на смітник. Тобто, ця історія має бути збережена. Але крім цього, музей має бути цікавим і дошкільнятам, які своїми руками спробують, як працює лінза чи проходять промені, і сучасним науковцям, які досліджують історію міста», – каже фотограф.

Нагадаємо, 2 жовтня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення про підготовку концепції Львівського музею фотографії. Виконком погодив створити робочу групу для підготовки концепції Львівського музею фотографії, а також для пошуку приміщення, де можна було б його розмістити.

Ольга Шведа

Фото: Львівський фотомузей, Роман Метельський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!