Коли у Львові з’явиться 4G

4164 0
Сьогодні пройшов перший тендер на частоти для впровадження 4G-мережі в діапазоні 2600 МГц.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Сьогодні, 31 січня, мобільні оператори Lifecell, «Vodafone Україна» та «Київстар» придбали 80 МГц в діапазоні 2600 МГц за право розгорнути на них зв’язок 4G, інформує AIN.ua.

Зокрема, lifecell придбав два лоти сумарно на 30 МГц за 909,25 млн грн, «Київстар» – три лоти сумарно на 30 МГц за 916,3 млн грн і «Vodafone Україна» – два лоти сумарно на 20 МГц за 631 млн грн. Термін дії усіх ліцензій – 15 років.

Читайте також: Кабмін підтримав запровадження 4G

Формально йдеться не про покупку ліцензії, а про виграш лотів. Фактична покупка відбудеться після перерахунку компаніями грошей в казначейство, на що в них є місяць. Відповідно до умов тендеру, протягом п’яти робочих днів після проведення аукціону, НКРЗІ офіційно оголосить переможців тендеру на своєму сайті.

Частоти 2600 МГц – не такі пріоритетні для операторів, як 1800 МГц (найпопулярніший в світі діапазон під 4G). Тендер на цей діапазон повинен пройти на початку березня цього року.

Читйте також: Які мобільні оператори хочуть впроваджувати 4G в Україні. Перелік

За інформацією AIN.ua, найбільші міста України – Київ, Харків, Львів, Одеса та Дніпро – отримають 4G зв’язок вже навесні цього року. Зокрема, за словами президента «Київстару» Петра Чернишова, мобільний оператор постарається запустити 4G-зв’язок для своїх користувачів уже в березні. Тим часом директор з корпоративного управління та контролю «Vodafon Україна» зазначив, що для користувачів Vodafon у Києві 4G стане доступним у квітні.

За умовами НКРЗІ, оператори повинні запустити 4G у всіх великих обласних центрах впродовж року після отримання ліцензії, а у всіх містах з населенням більше 10 000 жителів – впродовж наступних чотирьох років.

Оператори поки що не можуть оцінити швидкість майбутнього 4G-зв’язку, проте зазначаються, що вона буде значно більшою за 3G. Так само вищими буде вартість тарифів, проте конкретних цін поки що немає.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!