Коли у Львові з’явиться Дім молитви для кримських татар?

2513 2
У Львові може з’явитися мусульманський дім молитви, адже через анексію Криму тут поселилося багато кримських татар. З ідеєю створення такого закладу до міської влади звернулась ініціатива «Крим SOS».

«До окупації Криму у Львові жило близько двадцяти кримських татар, а зараз тут їх живе понад 1 600. І Дім молитви — це не є забаганка чи щось таке. У Львові нема мечеті, але кримські татари, як і християни чи юдеї, мають виконувати свої релігійні обряди. І ми говоримо про те, що це не має бути мечеть, це має бути хоча б якийсь будиночок, куди зможуть приходити кримські татари й молитись Аллахові. Це має бути місце, де кримські татари не втратять свою ідентичність, будуть зберігати цю ідентичність, говоритимуть кримськотатарською мовою, що дуже важливо», – пояснив Tvoemisto.tv керівник ініціативи «Крим SOS» у Львові Алім Алієв.

З його слів, у Львові є два будинки для молитви: на вул. Мечникова, куди здебільшого ходять студенти-араби, котрі вчаться у Львові, та на вул. Під Дубом, де збираються віруючі з пострадянського простору.

Читайте також: Олег Коляса: До кримських татар у Львові ставляться добре, до східняків – погано

«Хутби (п’ятничні проповіді) у першому місці читають арабською мовою, а ми її не розуміємо. А в другому випадку — російською мовою. Для кримських татар для збереження ідентичності важливо, щоб хутби читалися кримськотатарською мовою. Тому невеличкий молитовний будинок дійсно є актуальним. Адже зараз у нас немає місця для зібрання. Частина людей ходить у перший, частина — у другий молитовний будинок. Такий Дім молитви не мусить бути у центрі, він має бути у місці, куди зручно було б доїжджати, відвідувати, де зручно було б збиратися», – сказав Алім Алієв.

Наразі триває пошук відповідного приміщення. Водночас у міській раді інформують, що рішення про створення такого будинку має прийняти компетентна інституція.

Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Андрій Москаленко розповів Tvoemisto.tv: «Будь-яке рішення щодо змін у релігійному житті має в першу чергу прийняти Рада Єпископів. Це має бути спільним рішенням релігійних конфесій. Але, маю зауважити, що Львів – екуменічне та поліконфесійне місто і завжди таким був», – сказав Андрій Москаленко.

Читайте також: Що варто знати львів’янам про кримських татар? 20 традицій


Читайте також:
28 Листопада, 2014 09:39
Віктор Хлопці мусульмани,Львів то не те місто,яке вам потрібно!Чого,чого,а мечеті тут не буде ніколи!Можемо вам порадити їхати в мусульманські держави і там не буде проблем,але уЛьвові навіть не заїкайтеся,сидіть собі і моліться вдома!
27 Листопада, 2014 20:45
Рустем Аблятіф Людина, яка намагалася завадати кримським мусульманам помолитися за души загіблих одновірців 18 травня - у скорботний День Депортації кримців та обрехала власних одновірців, які вимушенно переселилися до Львову, перед львівською громадою, розумує про необхідність створення мусульманського молитовного приміщення. Нечуване ліцемірство!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!