Коли УГКЦ перейде на новий календар та чи запрацюють у Львові світлофори. Підсумки доби

986 0
Нині 7 лютого та 349 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: РІСУ

Фото: РІСУ

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили ситуацію на фронті, а також кого призначати на звільнені посади голів кількох областей. Окрему увагу члени Ставки приділили позиціям сил оборони на Бахмутському напрямку та забезпеченню їх необхідним озброєнням і боєприпасами. Також було заслухано інформацію від розвідки щодо можливих дій ворога найближчим часом.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що під час очікуваного нового наступу у лютому росіяни не намагатимуться одночасно захопити всю Україну, як це було на початку повномасштабного вторгнення, а вестимуть концентровані бої на конкретних напрямках. «Зараз у них нова тактика – це концентровані, повзучі спроби, по чуть-чуть, по десять метрів, захоплювати, відтісняти, віджимати», – зазначив він;

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

ЗСУ відбили атаки окупантів на Новоселівське, Кремінну і Діброву Луганської області та Верхньокам’янське, Веселе, Залізнянське, Красну Гору, Бахмут, Іванівське і Парасковіївку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдала 17 ударів по районах зосередження ворога та 2 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

На цю ж тему: «Тотальне знущання та неповага». У Києві поранені військові вимушені годинами стояти у коридорах госпіталю. Спочатку слід отримати звичайне направлення до військово-лікарняної комісії.

Акцент дня: Чи запрацюють у Львові усі світлофори та що із ДТП. Розмова з Олегом Забарилом. Війна і відключення світла внесли свої корективи в організацію дорожнього руху у Львові та вплинули на роботу громадського транспорту. Через відключення світла вимикаються світлофори, буває, що на одному відтинку дороги вони працюють через один.

Про те, як можна розв’язати цю проблему, що вдалося зробити за 2022 рік і що планується на 2023-ій, Tvoemisto.tv поспілкувалося з директором департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міськради.

«Загалом у нас все у робочому порядку. З початку повномасштабного вторгнення було дуже багато різних викликів. Із часом вони змінювалися місяць до місяця. Всі ми пам’ятаємо початок березня, коли до Львова прибуло дуже багато внутрішньо переміщених осіб. Одні приїхали потягом, і треба було оперативно організувати їх евакуацію до кордону, другі – власними автомобілями, і ми бачили, які були затори, зокрема в центральній частині міста. Це все треба було впорядковувати, забирати машини, щоб не було ускладнень у русі. Потім знову ж таки ми всі пам’ятаємо період дефіциту пального і збільшення його вартості. Викликів насправді було досить багато. Тепер маємо ось цей, фінальний, що стосується вимкнення світла. Робота світлофорних об’єктів, зв’язок, рух транспорту – це все різною мірою залежить від стабільного постачання електроенергії».

Ключові події:

1. Блаженніший Святослав повідомив, коли УГКЦ перейде на новий календар. За рішенням архиєрейського синоду з 1 вересня 2023 року УГКЦ переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії;

На цю ж тему: Не біймося стати кращими. Блаженніший Святослав звернувся до українців.

«Я щиро хочу побажати усім нам, щоби ця реформа послужила для оживлення літургійного життя, щоб можна було при тій нагоді ще раз людям донести правду вчення церкви про ту чи іншу подію життя Христа, Богородиці, святих, які ми святкуємо як літургійне свято. Нехай ця реформа буде нагодою для просвітництва, для навчання, катехизації».

А також: ПЦУ у травні розгляне перехід на новий календар. Є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію.

Читайте також: У Польщі відкрили фундацію УКУ. Яка мета осередку. «Осередок в Польщі, зокрема у Вроцлаві фактично продовжує глобальну діяльність УКУ. Оскільки УКУ в часи радянського союзу почав відновлюватись з Риму. Ще Йосип Сліпий тоді започатковував філії в різних країнах, бо вважав, що там, де є українці, має бути і Український католицький університет. Філію у Вроцлаві створили, тому що в Польщі є багато українців і ми б хотіли будувати тут гарну українську спільноту», – зазначила Tvoemisto.tv. очільниця новоствореної фундації Роксолана Вороновська;

2. У Туреччині сталися потужні землетруси – загинули понад 1000 осіб, ще 5 тисяч поранені. Землетрус відбувся о 13:23 за місцевим часом та відчувався в багатьох провінціях Туреччини. Його інтенсивність, за даними Європейсько-середземноморської сейсмологічної служби, магнітуда була зафіксована на рівні 7,7, епіцентр був зафіксований в районі Кахраманмараш;

3. У Львівської прокуратури з’явився новий керівник. Що про нього відомо. Геннадій Демченко в органах прокуратури працює з червня 1995 року, понад 22 роки на керівних посадах. До призначення обіймав посаду начальника управління підтримання державного обвинувачення в суді Офісу Генерального прокурора.

Читайте також: «Заощаджень не було». Працівниця Львівської митниці отримала від матері подарунок за 2 млн грн. Як повідомили в НАЗК, ніхто з членів родини чиновниці не мав заощаджень для такої покупки.

4. Петра Радковця поховають на Личаківському кладовищі. Чин похорону розпочнеться о 14:00, у храмі Пресвятої Трійці УГКЦ, що на вул.Тершаковців, 11а;

5. Сніг та сильні морози. Якою буде погода у Львові на тижні. 7 лютого хмарно з проясненнями. Вранці та вдень сніг. Температура вночі 8 – 13°, місцями 16° морозу, вдень 2 – 7° морозу. 8 лютого вночі місцями невеликий сніг, вдень без опадів. Температура вночі – 7 – 12°, місцями 15° морозу; вдень від 2 до 7° морозу. 9 – 10 лютого температура вночі 9 лютого 12 – 17°, в горах до 20° морозу, 10 лютого 10 – 15° морозу, вдень 0 – 6° морозу;

Читайте також: 14-річний львів’янин заблукав на горі Тростян. Гірськими рятувальниками хлопця було знайдено в лісовій зоні. Медичної допомоги заблукалий не потребував.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!