Чи потрібно в Україні скасувати 8 березня та як відбувається «великий наступ» рф. Підсумки доби

1096 0
Нині 15 лютого та 357 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 9:11, відбій – о 10:58. Була загроза пуску ракет з білорусі.

Ситуація на фронті: Окупанти отримали наказ наступати на більшості українських напрямків, але вони не мають для цього бойової могутності. За інформацією британської розвідки, сили групи «вагнера» досягли нових невеликих успіхів навколо північних околиць міста Бахмут на Донбасі. Проте організована українська оборона в цьому районі триває. Також на ділянці Креміна-Сватове Луганської області, росіяни здійснюють безперервні наступи.

«Загалом поточна оперативна картина свідчить про те, що російські сили отримують накази наступати в більшості секторів, але вони не нагромадили достатню наступальну бойову потужність на жодному напрямку для досягнення вирішального ефекту», – наголосили у розвідці.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати зусилля на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

ЗСУ відбили атаки окупантів на понад 20 населених пунктів. Серед них – Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Білогорівка – Луганської; Федорівка, Бахмут, Іванівське, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерійських військ завдали 10 ударів по районах зосередження окупантів. Також уражено пункт управління, 6 складів боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби ворога.

Читайте також: Норвегія передасть Україні Leopard 2 та танки спецпризначення. Країна також виділить кошти на боєприпаси та запасні частини до цієї техніки.

Акцент дня: Чи потрібен нам день української жінки? Оксана Кісь про пропозицію нових свят. Народні депутати України запропонували внести зміни до Кодексу законів про працю та встановити українські свята, зокрема, 25 лютого відзначати День української жінки (День українки). Докторка історичних наук і президентка Української асоціації жіночої історії Оксана Кісь розповіла Tvoemisto.tv, чому такі зміни можуть нашкодити українському суспільству та яким сьогодні є сприйняття Дня жінки.

«Пропозиція скасування Міжнародного жіночого дня і запровадження натомість дивного, штучного свята «День української жінки» є шкідливою. Це негативний розвиток подій. Обгрунтування до цього закону є маніпулятивним і спотворює реальну історію цього свята. В ньому наголошено про окупаційний московський режим і пов’язане із більшовиками походження цього свята, що є неправдою. Оскільки сама пропозиція і початок відзначення Міжнародного дня прав жінок сталася задовго до того, як більшовики захопили владу і встановили свій режим в Україні».

Ключові події:

1. На Львівщині планують декомунізувати понад 180 об’єктів. Демонтаж об’єктів радянської доби, об’єктів, що прославляють імперських російських діячів, представників культури і мистецтва чи історичні події, а також перейменування радянських топонімів, які підлягають декомунізації відповідно до чинного законодавства або потреб часу мають завершити до кінця цього року;

2. У Львові та області зруйновані практично всі електропідстанції, – Садовий. «У нас знищені практично всі електропідстанції в межах Львова і області, тому електропостачання є великою проблемою, але наші електрики знаходять нестандартні кмітливі рішення – промисловість і ці установи, які мають забезпечити місто, працюють», – каже він.

Читайте також: Черговий день без обмежень: У Києві не вимикатимуть світло 15 лютого. «Система працює, дефіцит покривається посиленою роботою ГЕС. Виведений у роботу ще один блок однієї з електростанцій. Водночас продовжуються ремонтні роботи», – інформує гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

Та: За два тижні українці обміняли 5 мільйонів енергоощадних ламп. Найактивніше обмінюють лампи мешканці Києва та області. Так, на Київщині обміняли 585 тис. Мешканці Львівщини обміняли близько 420 тисяч енергоощадних ламп;

3. Як отримати пільги на житлово-комунальні послуги. Пояснення. У січні 2023 року завершили реформу монетизації пільг. Тепер пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються лише у грошовій готівковій формі. Нарахування відбувається в січні, а виплата – у лютому. Зокрема,

  • Органи Пенсійного фонду України самостійно інформують пільговика про відкриття рахунку в банку;
  • Потрібно звернутися до Ощадбанку для укладення договору про відкриття банківського рахунку, щоб одержати кошти з такого рахунку;
  • Якщо ви бажаєте отримати пільги на рахунок в іншому банку або через відділення Укрпошти, то потрібно звернутися з відповідною заявою до органу ПФУ.

Читайте також: Хто може може заробляти на Львівщині 50 тисяч гривень і які вакансії є затребуваними. У Львівському обласному центрі зайнятості станом на 1 лютого у базі вільних робочих місць і вакантних посад було 3 978 пропозицій працевлаштування. Найбільша кількість для представників робітничих професій (65,2%). Для службовців зареєстровано 26,9% вільних місць праці, а 7,9% – для тих, хто не має професії та спеціальної підготовки;

4. На хабарі знову спіймали першого заступника мера Пустомитів. За даними Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Західного регіону, чиновник, на цей час мобілізований до лав ЗСУ, одержав від підприємця 15 тисяч гривень за сприяння у виготовленні дозвільної документації в галузі поводження з відходами;

5. Не можуть почати реставрацію: Чому Костел Святого Миколая у Києві досі не передали релігійній громаді. Попри обіцянки Міністерства культури, костел досі іменується «концертним залом».

Читайте також: Голосіївську вежу визнали об’єктом культурної спадщини Києва: Раніше ділянку з нею хотіли забудувати. Попри охоронний статус активісти стурбовані, що забудовник не полишає спроб урвати хоч клаптик.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!