Коли Україна цілком позбудеться міліції та матиме нову поліцію?

4377 0
Національна поліція як абсолютно новий орган виконавчої влади з'явиться в Україні через три місяці, коли завершиться перехідний період і юридично перестане існувати міліція.

"Абсолютно новий орган під назвою "Національна поліція" має бути в усіх куточках нашої держави через три місяці. Відтоді перестає існувати міліція як така", - повідомив начальник департаменту юридичного забезпечення МВС України Денис Горбась.

Читайте також: Коли нові патрульні з’являться на вулицях Львова?

Він нагадав, що підписаний президентом України закон про нацполіцію набуває чинності з моменту публікації, а перехідний період, передбачений законом, триватиме три місяці, тобто Україна матиме лише нову поліцію в листопаді. "Перехідними положеннями закону про національну поліцію передбачений перехідний етап строком на три місяці, упродовж яких мають відбуватися різні організаційно-правові заходи, спрямовані на трансформацію, фактичне припинення існування чинної міліції та створення органів Національної поліції", - розповів він.

При цьому Денис Горбась пояснив, що патрульні поліцейські працюють у юридичному полі й зараз, оскільки формально входять до структури чинної міліції. Тобто, за його словами, протоколи й інші документи, які оформлюють патрульні поліцейські, а також їхні дії мають повноцінну юридичну силу і не можуть бути оскаржені в судовому порядку. Начальник департаменту юридичного забезпечення розповів, що впродовж місяця буде створена система територіальних органів поліції з урахуванням географічних чинників і інтересів громади.

Читайте також: Чим відрізнятиметься нова поліція. Три основні факти

Говорячи про структуру Нацполіції, Денис Горбась зазначив, що функціонально вона складатиметься з:

- кримінальної поліції (оперативних підрозділів),

- патрульної поліції,

- органів досудового розслідування,

- поліції охорони,

- спеціальної поліції (виконання завдань на закритих режимних об'єктах),

- поліції особливого призначення (спецпідрозділ).

Читайте також: Як у Львові випробовують претендентів у нову поліцію

Що стосується служби дільничних інспекторів, то, за словами начальника департаменту, вона буде реформована. Можливо, зміниться назва, але дільничні як такі залишаться. Денис Горбась також повідомив, що нині особовий склад міліції налічує понад 170 тис. осіб, передбачається оптимізація в поліції із скороченням на кілька десятків тисяч співробітників. Прес-секретар МВС Артем Шевченко уточнив, що загальна чисельність поліції виводитиметься з розрахунку 220 поліцейських на 100 тисяч населення. Таким чином, зазначив він, загальна чисельність співробітників поліції має становити близько 140 тисяч.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!