У Львівському діагностичному центрі уже два місяці не працює КТ

1357 0
Орієнтовно два тижні потрібно для виготовлення санітарного паспорту. Після цього апарат запустять в роботу.
Фото: freepik

Фото: freepik

У Львівському обласному клінічному діагностичному центрі з початку вересня не працює комп’ютерний томограф. Із ладу вийшла рентгенівська трубка, а ремонт затягнувся через тендерні процедури. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив директор КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний діагностичний центр» Роман Пукаляк.

Читайте також: Чому львівським лікарням потрібні не лише апарати ШВЛ, а й КТ

«Вийшла з ладу рентгенівська трубка, яка працювала попередні шість років і мала 700 тисяч сканів пробігу. Провели тендер, визначили переможця і сьогодні її змонтували. Зараз апарат проходить тестовий режим, його калібрують. 10-14 днів піде на вироблення нового санітарного паспорту і після цього приступаємо до роботи», – каже він.

За словами директора медзакладу, ремонт обладнання затягнувся на майже два місяці через тендерні процедури. Трубку замінили вже втретє. Це – розповсюджена проблема для КТ-приладів.

«Туди не пішло жодних бюджетних грошей, ми вклалися в ті кошти, які заробили самі», – зауважив він.  

На сайті zakupki.prom.ua зазначено, що переможцем аукціону щодо ремонту томографа стало ТОВ «Медгарант», яке запропонувало суму 2 мільйони 457 тисяч гривень.

Підставою для надання послуги на КТ є скерування лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря. Пацієнт, який отримав скерування на дообстеження за допомогою МРТ або КТ, має звернутися до того закладу, який ці послуги надає.

Читайте також: Львівські нейрохірурги вперше прооперували дитину з важкою формою епілепсії

Нагадаємо, що роботу КТ в Львівському обласному клінічному діагностичному центрі зупинили на початку вересня цього року. Попередній запис пацієнтів на обстеження на час ремонту був призупинений. У випадку із коронавірусною хворобою метод КТ став ще більш популярним серед українців, проте ефективність його використання для хворих на Covid-19 є сумнівною. Коли треба її робити і кому не варто призначати це, читайте в матеріалі. 

Ольга Кацан



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!