Коли в Україні виписуватимуть ліки за електронним рецептом. Деталі

1988 0
Спочатку нововведення діятиме лише в межах програми «Доступні ліки».
ілюстративне фото: Факти ICTV

ілюстративне фото: Факти ICTV

З 1 квітня 2019 року програма «Доступні ліки» фінансуватиметься по-новому, що передбачає обов’язкове впровадження електронного рецепту. Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я.

Оператором програми стане Національна служба здоров’я України, що буде контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених ними медикаментів.

«Перехід на нову модель фінансування передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепту. Отже, з 1 квітня 2019 року "Доступні ліки" почнуть відпускати за номером рецепту, який система надсилатиме смс-повідомленням на мобільний телефон пацієнта», – повідомили в МОЗ.

Читайте також: У МОЗ оновили перелік препаратів програми «Доступні ліки»

Нова модель допоможе оперативно дофінансовувати регіони, де бракує коштів, перерозподіляти гроші між областями. Для цього будуть непотрібні рішення місцевих рад.

У 2019 році на фінансування програми «Доступні ліки» в державному бюджеті буде передбачено 1 мільярд гривень. 250 млн у вигляді субвенції отримають регіональні бюджети, з яких програма фінансується зараз і буде фінансуватись до 1 квітня. Рештою – 750 млн грн – оперуватиме НСЗУ.

Додамо, що програма «Доступні ліки» передбачає, що хворі на серцево-судинні захворювання, діабет 2-го типу та бронхіальну астму можуть отримувати необхідні ліки безкоштовно або з незначною оплатою. У Львові до програми «Доступні ліки» залучені 155 аптечних пунктів.

Нагадаємо, раніше керівниця МОЗ Уляна Супрун анонсувала, що електронний рецепт на окремі медикаменти в Україні запровадять у 2018-му році.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!