Коли Верховна Рада затвердить сім нових районів на Львівщині

3014 0
Нова конфігурація є збалансованою, кажуть у ЛОДА.
Фото: Володимир Гройсман

Фото: Володимир Гройсман

Мінрегіон оприлюднив проєкт семи майбутніх районів Львівщини. Тепер його має затвердити Верховна Рада. Як розповів у коментарі Тvoemisto.tv т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда, уже наприкінці наступного тижня депутати почнуть розгляд документу про районування.

Читайте також: Кабмін створив Львівську ОТГ. Як це вплине на вибори та бюджет

Спочатку проєкт пройде обговорення у комітетах Ради, а тоді – перше, друге читання і голосування в цілому.

«Важко сказати, коли саме ВР розгляне документ, але Мінрегіон нещодавно оприлюднив проєкти районів, тому на виході вже є сам проєкт закону. За інформацією, якою я володію, консультації почнуться під кінець наступного тижня», – повідомив Степан Куйбіда.

За його словами, конфігурація Мінрегіону зі сімома районами Львівщини є збалансованою.

«Вона потребує певної косметики. Думаю, у процесі самі народні депутати, які чітко знають свої округи, внесуть косметичні правки», – уточнив посадовець.

Він нагадав, що йдеться про укрупнення районів в областях для ефективнішого управління. «Укрупнення на рівні районів не передбачає самоврядування як такого. Більшість компетенцій буде спущена до ОТГ. Так зване районування означатиме організацію судової системи, правоохоронних органів, роботи держорганів на цих територіях», – пояснив він.

Водночас, як уточнив посадовець, визначення меж і центрів ОТГ, які затвердив Кабмін, не потребує додаткового проходження у стінах Верховної Ради.

Водночас у Мінрегіоні звертають увагу на те, що послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

У Мінрегіоні також пояснили, що необхідність зміни районного поділу виникла, зокрема, через величезні диспропорції параметрів існуючих районів, які не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади.

Нагадаємо, у Львівській області буде сім районів замість 20: Червоноградський, Золочівський, Львівський, Дрогобицький, Яворівський, Самбірський та Стрийський.

Нагадаємо, після нового адміністративно-територіального поділу райадміністрації матимуть значно менше обов’язків і повноважень та будуть виконувати радше наглядові та рекомендаційні функції. Натомість громади на місцях отримають більше повноважень, зокрема гроші йтимуть на пряму в ОТГ, а не в район.

Функцією нових районів має стати по суті нагляд за органами місцевого самоврядування та використанням коштів держбюджету, координація роботи правоохоронних і різних контролюючих органів. 

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!