Коли Володимира Зеленського офіційно оголосять президентом

8410 1
Володимир Зеленський стане шостим президентом України.
Фото: 24tv.ua

Фото: 24tv.ua

За останніми підрахунками ЦВК, яка вже опрацювала майже 98% голосів, 73,15% набирає Володимир Зеленський, випереджаючи свого опонента Петра Порошенка майже втричі – 24,52.

Читайте також: Народовладдя та добрі дороги. Що насправді обіцяє у своїй програмі Зеленський

Оприлюднити офіційні результати виборів ЦВК має не пізніше 4 травня, після чого, впродовж 30 наступних днів – не пізніше 3 червня, – має відбутися інавгурація новообраного президента.

Традиційно урочисте представлення нового президента відбувається у Верховній Раді, а дату і місце узгоджує президент та 226 депутатів.

Новообраний президент повинен скласти присягу, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє (це не обов’язкова умова), підписати відповідний документ і передати його голові Конституційного суду України, який, своєю чергою, віддає документ главі парламенту.

Посвідчення президента видає голова Центральної виборчої комісії, а голова суду – булаву, печатку і нагрудний знак, що є символами української влади.

Читайте також: Що пообіцяв Володимир Зеленський після оголошення результатів екзит-полу

Президент зазвичай має звернутися до українців з урочистою інавгураційною промовою. Додамо, що Володимир Зеленський стане шостим президентом України. Перед ним цю посаду обіймали Леонід Кравчук (1991-1994), Леонід Кучма (1994-2005), Віктор Ющенко (2005-2010), Віктор Янукович (2010-2014, у 2015 році його позбавили статусу президента – ред.) та Петро Порошенко (2014-2019). 


Читайте також:
22 Квітня, 2019 14:12
Макс У Вас двічі вказано Кравчук.... Має бути Кучма.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!