Коли запрацює оранжерея у Стрийському парку

4283 0
У соціальній мережі Facebook львів'яни розпочали активне обговорення порятунку оранжереї у Стрийському парку. Активісти дискутують, яким чином можна врятувати теплицю та чи допустимо дозволяти за справу братися інвестору, який би створив у теплиці «оранжерею-кафе» (такий проект у Львові вже обговорювали кілька років тому). Тим часом, tvoemisto.tv з'ясувало, що оранжерея має шанси запрацювати вже навіть цього року.
фото: commons.wikimedia.org

фото: commons.wikimedia.org

«У дитинстві я часто проходив повз оранжерею і хотів туди потрапити. Але, на жаль, вона завжди була зачиненою. А тепер коли проходжу біля руїни, у яку перетворилася теплиця – аж сумно стає», - каже 17-річний активіст організації «ЕкоЗахист» Орест Залипський, який розпочав обговорення порятунку теплиці у мережі Facebook. В його організації вирішили активно взятися до порятунку оранжереї.

Вже у наступну суботу, 21 березня о, 11 годині активісти запрошують усіх охочих долучитися до толоки біля оранжереї.

Наступним кроком, за словами Ореста Залипського, має стати збір коштів на відновлення вікон оранжереї, а також батарей, які вкрали. Наразі точних підрахунків суми, в яку може обійтися відновлення оранжереї, в організації не проводили. Втім, активіст переконаний: якщо роботи виконувати самостійно, а платити лише за матеріали, це обійдеться не так уже і дорого.

А от зі збором колекції рослин, переконаний  він, проблем не буде – в організації удосталь друзів-науковців, що займаються вирощуванням екзотичних рослин по усій території України.

Разом із тим, із ідеєю віддати теплицю інвестору, який би створив «оранжерею-кафе», Орест Залипський категорично не погоджується. Каже, інвестор, отримавши приміщення, швидше за все, поставить там кілька найпростіших пальм, купити які можна у квітковому магазині, та не стане «заморочувати» собі голову з приводу того, як дістати та доглядати велику кількість екзотичних видів рослин.

Тим часом у Львівській міській раді теж узялися рятувати оранжерею. Як повідомив начальник управління екології та благоустрою Андрій Галушка, вже у четвер на сесію Львівської міської ради має бути винесена ухвала про фінансування природоохоронних заходів у Львові. Відповідно до проекту документу, 10 тисяч гривень місто закладе на розробку проектно-кошторисної документації з капітального ремонту оранжереї. У цю суму також входять кошти на оплату Держбудекспертизи.

За словами чиновника, оранжерею планують відновити із врахуванням сучасних енергозберігаючих технологій. Змінять і систему опалення – якщо раніше оранжерею опалювали газом, то тепер планують використовувати залишки деревини, якої після робіт із благоустрою у парку залишається удосталь.

В управлінні екології ЛМР залучення інвестора, який би спорудив оранжерею-кафе, як варіант не розглядають. З одного боку, за словами Андрія Галушки, у нашому місті уже вдосталь прикрих випадків, коли недобросовісні інвестори, отримавши приміщення, не виконували своїх обіцянок. З іншого боку, ще одне кафе у парку – це додаткове навантаження на природну систему, адже до приміщення кафе повинні постійно заїжджати авто, що привозитимуть продукти та вивозитимуть сміття.

Якщо депутати таки проголосують за ухвалу, проект реконструкції оранжереї реально зробити вже цього року. «Після цього на сесію можна винести питання щодо внесення змін у бюджет Львова і виділення кошти на проведення робіт. Таким чином, оранжерея може запрацювати вже навіть взимку цього року», - сподівається чиновник.

За його словами, утримання теплиці не вимагатиме значних бюджетних коштів. Опалюватимуть її дровами, відтак, паливо буде безкоштовне. А незначна плата за вхід, яку планують встановити, покриватиме витрати на охоронця та працівника, що доглядатиме рослини.

Він також зазначив, що управління екології та благоустрою ЛМР радо співпрацюватиме та вироблятиме спільну стратегію із активістами, що готові долучитися до порятунку оранжереї. «Роботи, до яких долучається громада, мають більший успіх. Зокрема, тому, що люди більше цінують зроблене і активніше долучаються до його збереження», - зазначив він і додав, що на активістів чекають в управлінні екології та благоустрою за адресою пл. Ринок, 1.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!