Коли у Львові поменшає комарів

5452 0
Фахівці кажуть, що цього року комарі такі ж, як і раніше, а їх кількість не перевищує звичну.
Фото: www.bbc.com

Фото: www.bbc.com

Із приходом тепла, а також періодичних опадів у Львові з’явилось багато комарів. Уже кілька місяців вони докучають місцевим жителям. Рятуватися пробують різними спеціальними засобами – спреями, лосьйонами для тіла, протикомарними браслетами, москітними сітками на вікна-двері, фумігаторами тощо. Однак жоден з них не є достатньо ефективним.   

«Тепло та висока вологість – основні умови інтенсивного розвитку різних поколінь комарів. Їм зараз достатньо всього 12-14 днів для того, аби пройти повний розвиток у невеликій водоймі. Тому, якщо такі умови спостерігаються протягом всього сезону, то це дозволяє вилупитися не трьом поколінням комарів, а у два-три рази більше», – розповів Tvoemisto.tv Володимир Лєснік, асистент кафедри зоології біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.

Цьогоріч комарі більші, аніж минулого?

Неправильно казати, що комарі цього сезону більші за розміром, аніж були минулого року чи ще раніше. Адже на дорослій стадії вони не збільшуються. Це відбуватися у період розвитку личинки. Узагалі розмір залежить від виду комара. У нас їх не один вид, а кілька десятків. Серед них, до речі, і малярійний комар – анофелес, який сам по собі не є небезпечним. Але, якщо вип'є кров у хворої на малярію людини, то може переносити захворювання до інших.

Чим, окрім людської крові, живляться комарі?

Комарі можуть харчуватися і рослинним соком, на злаках, наприклад, чи на інших рослинах. Вони застромлять свого носа, нап’ються цукрового соку і будуть літати аж поки не вичерпають свій ресурс. Але для того, щоби відкласти яйця, самиці майже всіх видів комарів мають висмоктувати кров ссавців, зокрема людей. Це – їжа, яка необхідна для виношування потомства.

Самки комарів кусають, точніше смокчуть кров один раз, вона стає умовою для успішного розвитку яєць, і після цього, здебільшого, помирають. Адже дозрівання яєць викликає енергетичне збіднення і структурні перебудови, які несумісні з життям комарів. Так буває і в інших тварин. У восьминога, наприклад, коли діти після виплоду з’їдають тіло матері.

Читайте також: Як уберегтися від львівських комарів. Поради експертки

Коли очікувати зменшення активності комарів

Із приходом посушливого періоду зменшиться інтенсивність нападів комарів на людей. Зниження температури тут не настільки важливим, тому що їм достатньо і 14-15 градусів для того, щоби розвиватися. Єдине, що в такому разі процес розвитку не буде настільки швидким, не 12-14 днів, а 3-4 тижні. Посушлива погода ж не дасть комарам місць для розвитку, відповідно їхня активність, спричинена великою кількістю потомтсва, піде на спад.

Ольга Коваль



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!