Колишній радник путіна назвав, що могло б зупинити війну в Україні

4583 0
Наразі зрозуміло, що путін був готовий до удару по економіці, що демонструє його пріоритети.
Андрій Ілларіонов

Андрій Ілларіонов

Колишній головний економічний радник володимира путіна Андрій Ілларіонов припускає, що «справжнє ембарго» на російські енергоносії з боку західних країн може зупинити війну в Україні. Про це пише BBC Україна.

Андрій Ілларіонов сказав, що росія «не сприймає серйозно» загрози інших країн щодо скорочення споживання її енергоносіїв.

«Якщо західні країни спробують запровадити реальне ембарго на експорт нафти і газу з росії... я б побився об заклад, що протягом місяця-двох російські воєнні дії в Україні, ймовірно, будуть припинені. Це один із дуже ефективних інструментів, який досі мають західні країни», – заявив він. 

Читайте також: Зміна командування росії не вплине на плани України

Андрій Ілларіонов припускає, що президент путін був готовий до удару по економіці, що демонструє його пріоритети.

«Його територіальні амбіції, його імперські амбіції набагато важливіші за все інше, включно з засобами для існування російського населення та фінансовим становищем в країні... і навіть фінансовим станом його уряду», – сказав ексрадник.

Зазначимо, що попри спроби зменшити свою залежність від російських енергоносіїв, Європа продовжує купувати нафту та газ. Минулого року через зростання цін на енергоносії доходи від нафти та газу дозволяли покривати 36% державних витрат Росії. Більша частина цього доходу надходить від Європейського Союзу, який імпортує близько 40% газу та 27% нафти з Росії.

Нагадаємо, що в п'ятому пакеті санкцій проти росії країни ЄС погодилися запровадити вугільне ембарго, проте поки невідома конкретна дата. Раніше повідомлялося, що початок його дії планують відтермінувати аж на серпень. Крім того, ембарго діятиме стосовно низки інших товарів та сировини, в тому числі деревини, на суму 5,5 млрд євро щороку.

Також напередодні депутати Європарламенту затвердили резолюцію, у якій вимагають повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу. Резолюцію затвердили 513 голосами проти 22, депутати Європарламенту закликають до додаткових каральних заходів, включаючи «негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!