На правах реклами

Комфорт і безпека. Як виглядають автобуси «Богдан», які Львів може купити за кошти ЄБРР

8369 0
Компанія «Богдан Моторс» запропонувала найнижчу ціну у тендері на поставку ста автобусів для Львова, але наразі триває процес вивчення пропозицій учасників.
Фото: Автомобільна компанія «Богдан Моторс»

Фото: Автомобільна компанія «Богдан Моторс»

У «Богдан Моторс» розробили 12-метрові низькопідлогові автобуси, пристосовані для людей із обмеженими можливостями. Вони розраховані на 106 пасажирів. У салоні – 30 сидячих місць.

Автобуси «Богдан A70132» можуть бути обладнані кондиціонерами, відеосистемою, WI-FI, системою диспетчеризації і навіть системою знезараження. Саме такі 100 автобусів невдовзі можуть з’явитися на вулицях Львова, якщо компанія виграє тендер. Тvoemisto.tv розпитало в автомобільної компанії про потужності їхнього заводу, а також про те, чим їхні автобуси та тролейбуси відрізняються від інших.

Чи купував Львів автобуси «Богдан» раніше?

Близько трьох тисяч автобусів та тролейбусів «Богдан» можна побачити в усіх обласних центрах України, багатьох районних центрах, а також у Польщі. Для Львівської області луцький завод виготовив раніше пів сотні автобусів «Богдан» різних моделей, зокрема 20 десятиметрових автобусів моделі А14532, які придбало підприємство LEONI зі Стрия.

Тепер же «Богдан Моторс» зі своєю останньою моделлю A70132 беруть участь у тендері на виготовлення для Львова 100 автобусів. Розкриття тендерних пропозицій відбулося 15 квітня. На тендер подалися 5 учасників: «Богдан», «УкрЄвроМаз», «Сучасні вантажівки», «Otokar» (Туреччина) та «Електрон». Найнижчу ціну запропонував власне «Богдан», який уже виготовив 34 таких автобуси для Івано-Франківська.

Визначення переможця на поставку ста автобусів для Львова повинне відбутися протягом 120 календарних днів після розкриття тендерних пропозицій. Наразі тендерний комітет ЛК АТП-1 спільно з експертами Європейського інвестиційного банку вивчають пропозиції.

У міськраді кажуть, що переможця визначатимуть, зважаючи не лише на запропоновану ціну, але й на показники якості.

Як розповів Tvoemisto.tv директор компанії «Богдан Моторс» Дмитро Писаний, перші автобуси у разі перемоги луцький завод зможе виготовити за три місяці.

Моделі модернізовують

Потужності заводу дозволяють виготовляти 2 200 автобусів та тролейбусів у рік. Виготовляти автобуси «Богдан» почали з 2005-го року.

У компанії планують запустити ще один корпус, аби збільшити виробництво до 6-ти тисяч. За словами Дмитра Писаного, при розробці моделей постійно вносяться зміни у модернізацію дизайну, додаються окремі опції на вибір споживачів. Компанія також корегує виробництво, вносячи корективи після огляду та участі у міжнародних виставках. Ще один завод компанії знаходиться у Черкасах. Загалом тут працюють 700 людей.

Завод виготовляє 9-метрові міські та міжміські автобуси, зокрема і шкільні автобуси «Богдан», міжміські 10-метрові і власне 12-метрові автобуси «Богдан A70132».

«Наразі схожа модель в Європі добре представлена, тому що міста зацікавлені в тому, щоб не було маленьких маршруток і можна було розвантажити трафік. Тому є зацікавлення у більш зручніших автобусах з трапами для людей з обмеженими можливостями. І саме з цією моделлю ми беремо участь в тендерах», – розповів директор.

Через карантин компанія почала облаштовувати на потребу замовників захисні перегородки для водіїв. Керівник  розповідає, що вони стараються реалізувати всі побажання, з якими до них як до виробника звертаються.

Також компанія подала заявку для отримання патенту на встановлення системи очищення та знезараження як повітря, так і поверхонь в салоні пасажирського транспортного засобу, аналогам якої, кажуть у компанії, в Україні ще немає.

У салонах мають працювати бактерицидні рециркулятори повітря, які знезаражають повітря та поверхні УФ-променями.

Чи важко конкурувати у тендерах?

На питання, чи важко конкурувати зараз на ринку і брати участь у тендерах, директор компанії каже, що «Богдан Моторс» старається запропонувати меншу ціну, хоча вони не поступаються у якості іншим підприємствам.

«У тендерах, звичайно, непросто перемагати, бо є конкуренти зі схожою по параметрах продукцією, але ми намагаємось подати кращу ціну, а це є головним критерієм. Наразі в основному виграємо тендери по тролейбусах – оновлення електротранспорту за кошти ЄБРР та Європейського інвестиційного Банку. Зокрема, брали участь у тендерах у Кременчуку, Сумах, Івано-Франківську, Житомирі, і власне у Львові», – розповів Дмитро Писаний.

Розголошувати ціну до завершення тендерних процедур заборонено. Але, приміром, в Івано-Франківську 12-метровий автобус обійшовся місту у 4,2 млн грн, у той час як імпортний коштує на понад мільйон гривень більше.

Чим особливі автобуси та тролейбуси «Богдан»?

Про якісь чіткі відмінності важко говорити, говорить Дмитро Писаний, тому що всі технічні характеристики мають відповідати умовам тендерів. У компанії намагаються використовувати вітчизняні комплектуючі, щоб підтримати українських виробників.

«Ми зі свого боку також даємо українським компаніям розвиватися. Зокрема, закуповуємо трапи для людей з інвалідністю. Близько 80% комплектуючих у тролейбусах власне вітчизняного виробництва, а в автобусах більше 50%»,  – розповідає директор.

Втім деякі комплектуючі, які прописані у тендерах, таки доводиться імпортувати, бо їх в Україні не виготовляють. «До прикладу мости, осі ми купуємо у німецької компанії. Ті деталі, які не виготовляють в Україні, ми купуємо у європейських виробників. Російський ринок для себе ми закрили. Якщо є якісь зауваження, то комплектуючі одразу замінюємо», – каже Дмитро Писаний.

Також на заводі є відділ гарантійного сервісу, який обслуговує автобуси, тролейбуси під час гарантійного періоду і після нього. Реагують швидко. Загалом компанія дає два роки гарантії на транспорт.

«Після закінчення гарантії також все може статися. Покупці можуть звернутися до нас. Тоді ми у своїх постачальників замовляємо шкло чи інші деталі та оперативно надсилаємо у міста», – запевнив директор.

Які зміни у законодавстві дадуть новий розвиток галузі?

У Верховній Раді є кілька законопроєктів про підтримку вітчизняного виробника, але вони досі не прийняті.

Раніше автомобільні компанії зверталися до уряду з проханням про преференції для українських виробників, тому що їм важко змагатися у тендерах із білоруськими компаніями, які приходять на український ринок і, маючи більшу підтримку своєї держави, можуть пропонувати кращу ціну.

Тому власне підтримка вітчизняного виробника означає, що сотні людей забезпечені роботою, у державу надходять податки і це має позитивний вплив на економіку країни.

«У Луцьку навіть був невеличкий мітинг з цього приводу, після якого з нами підписали договір на поставку тролейбусів. Це важливо, бо коли підприємство працює і має замовлення, є можливість забезпечити робочі місця та сплатити для держави податки. Це все має позитивний вплив на курс національної валюти через платіжний баланс і на економіку загалом», – зазначає Дмитро Писаний.

Також самі ж автомобільні компанії зацікавлені у розвитку екологічно чистого транспорту, зокрема електробусів.

«Богдан Моторс» перший електробус створив спільно із поляками у 2013-му році.

«Це недешеве задоволення. Виробництво екологічного транспорту удвічі дорожче, але це безпечніше для довкілля, і популярно зараз. Маємо думати про майбутнє. Тому одне із побажань, аби на законодавчому рівні були певні преференції на електробуси, електричні вантажівки та інший такий транспорт, щоб ми могли виготовляти їх для українських міст», – наголошує Дмитро Писаний.

Також серед прагнень компанії, звісно, вихід на ринок Європи. Для цього потрібно мати відповідний сертифікат, але тут уже працюють над цим.

При цьому «Богдан Моторс» уже має досвід співпраці з європейськими замовниками. У співпраці з польською фірмою Ursus вони виготовили електробус «Богдан А70100» та 38 тролейбусів «Богдан Т70116», які успішно експлуатуються у Польщі в Любліні.

Наразі підприємство співпрацює з французькою компанією Bluebus (Bollore Group), виготовляє кузови для електробусів, а на замовлення датської компанії Banke Electromotive ApS спроектували та виготовили два дослідних зразки повністю електричних шасі вантажних автомобілів. 

Христина Гоголь

Фото АК «Богдан Моторс»

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!