На правах реклами

Що буде з готелем «Власта» у Львові. Новий власник розповів про плани

6975 0
Переможцем аукціону з приватизації готелю стала компанія «Магнус Трейдінг Україна», яка купила його за 115 млн грн.

23 січня 2023 року Фонд держмайна продав на аукціоні готель «Власта» у Львові. Готель розташований на вул. Клепарівській та належав Міністерству оборони України. Аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу відбувся через електронну систему Prozorro.Продажі. Стартова ціна продажу об’єкта становила майже 7 млн грн. Купити готель «Власта» зголосилися 23 учасники.

Переможцем стала київська компанія «Магнус Трейдінг Україна», яка запропонувала ціну 115 млн грн. У цьому матеріалі пропонуємо дізнатися, які плани у нового власника на щойно придбаний готель у Львові.

Що відомо про «Власту»?

Готель «Власта» розташований в історичній місцевості Клепарів, біля стадіону СКА – за 1,7 км від центральної частини Львова. Будівлю спорудили у 1976 році архітектори Олександр Гукович та Алла Сімбірцева.

Готель має 157 номерів та займає 12 поверхів. Загальна площа готелю – понад 8 000 кв м. Зараз там проживають, зокрема внутрішньо переміщені особи. 

За даними Фонду держмайна, останніми роками готель був збитковим. У 2020 році він отримав 251 тис. грн чистого збитку, в 2021 році – 78 тис. грн, за січень-вересень 2022 року – 421 тис. грн. Станом на сьогодні кредитні борги, які потрібно буде сплатити новому власнику, сягають майже 8 млн грн. Йдеться переважно про заборгованість перед постачальниками та бюджетом.

Додатково в держбюджет надійде 20% від суми угоди. Як зазначали в Фонді Держамайна, залучені кошти йдуть на Сили оборони. Наприклад, на гроші за «Власту», говорять в Фонді, можна придбати понад 300 пікапів для захисників України.

Новий власник – нова концепція

Відомо, що на аукціоні перемогу здобуло ТОВ «Магнус Трейдінг Україна». Готель «Власта» придбали за 115 млн грн. Профіль «Магнус Трейдінг Україна» – це інвестиції в нерухомість, імпорт продукції газового устаткування та експорт сільськогосподарської продукції.

Засновником ТОВ «Магнус Трейдінг Україна» є Олег Діденко, який до червня 2022 року був директором з проблемної заборгованості, газорозподільних систем та роздрібного газопостачання НАК «Нафтогаз України». У період з 2014 по 2020 рік Діденко очолював Дочірню компанію «Газ України» НАК «Нафтогаз України». За період його роботи портфель дебіторської заборгованості ДК скоротився на 4,4 млрд грн – з 13,4 до 9 млрд грн.

Завдяки команді Олега Діденка було стягнуто чимало боргів на користь інтересів держави. Зокрема, було стягнуто 50 квартир в Горішніх Плавнях, які передали Міністерству внутрішніх справ для забезпечення житлом учасників АТО. Крім того, було передано належні на праві власності ДК «Газ України» 6 квартир в м. Києві для Національної поліції – для осіб, які отримали інвалідність під час АТО. Крім того, починаючи з 2015 року на потреби учасників АТО передали 56 квартир та 174 одиниці техніки вартістю близько 20 млн грн, що належали ДК «Газ України».

Про коротко- та довгострокові перспективи розповідає директор ТОВ «Магнус Трейдінг Україна».

«Ми погасимо борги готелю «Власта», згідно з умовами аукціону, а також збережемо робочі місця для колективу працівників та людей, які тимчасово проживають у готелі, як це було зазначено в умовах. Зараз ми займаємося вивченням придбаного готелю та погашенням усіх боргових зобов’язань готелю «Власта». Будемо формувати команду і починати працювати над новою концепцією готелю. Про чіткі дати перезапуску зараз недоречно вести мову. Відбудова та перезапуск доречні після перемоги. Зараз у пріоритеті – підтримка військових та допомога ЗСУ», –коментує директор компанії Артем Величко.

Команда компанії має успішний досвід у девелопменті нерухомості та знає, як зробити проєкт дохідним і корисним для міста та місцевої громади.

Інвестиції у відбудову

Директор готелю «Власта» Володимир Сенишак зазначив, що уже відбулася зустріч із новими власниками готелю, тому ситуація прояснилася.

«Зараз готель працює у штатному режимі. У нас є внутрішнє розпорядження щодо того, що всі робітники і персонал готелю залишаються працювати 6 місяців після приватизації. Була зустріч з директором компанії «Магнус Трейдінг», яка перемогла на аукціоні. Розмова заспокоїла і персонал, і усіх людей, які зараз мешкають у готелі. Люди житимуть надалі у «Власті», – запевнив Сенишак.

Позитивні перспективи бачать і представники місцевої влади.

«Продаж готелю «Власта» – це позитивні зміни, адже проблемні об’єкти з мільйонними заборгованостями викуповують успішні інвестори. Такі великі інвестиції у розвиток міста, тим паче у час війни, викликають лише повагу», – зазначив директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

У Фонді держмайна повідомили, що проконтролюють дотримання компанією «Магнус Трейдінг Україна» тих умов, які були зазначені при проведенні аукціону.

«Завершення оформлення приватизованого об’єкту буде з дотриманням усіх умов аукціону. 29 січня вже відбулася зустріч з мешканцями готелю «Власта», під час якої було затверджено створення спільної ініціативної групи. До неї увійдуть мешканці готелю, представники Львівського РВ ФДМУ, Львівської обласної військової адміністрації, а також представники нового власника готелю. Завдання ініціативної групи – розв'язання всіх необхідних питань щодо подальшого перебування мешканців у будівлі готелю», – прокоментувала ситуацію в.о. керівника Львівського РВ ФДМУ Оксана Іватьо.

Процес запуску нового готельного бізнесу у час воєнного стану має свої особливості та труднощі, зазначає відомий український готельєр Олексій Євченко.

«Відкривати готельно-ресторанний комплекс під час війни важко, більшість підрядників на фронті, нормально не працює логістика, 90% товару із-за кордону недоступні та ще чимало інших нюансів. Але ми пишаємося тим, що незважаючи на всі перешкоди, досягли поставленої мети. Україна має перемагати на всіх фронтах — військовому, політичному, культурному, спортивному та економічному. Починаючи з 25 лютого 2022 року наш готель, який на той момент ще не був відкритий, приймав людей, що евакуювалися з різних міст України. Кейс готелю «Власта» з непростих, але я переконаний, що при правильному підході з реконцепції та постановки якісної системи управління у готелю є хороші перспективи»– коментує Олексій Євченко, співвласник і керівний партнер компанії «ArtBuild Hotel Group».

У компанії «Магнус Трейдінг Україна» переконані, що інвестиції у нові та існуючі об‘єкти, реконцепт та редевелопмент проєктів – це важлива складова комплексної стратегії відбудови українських міст та додаткове джерело формування держбюджету.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!