Комплекс пологового на вулиці Раппопорта хочуть внести до переліку пам’яток архітектури

1724 0
Три будівлі та стара огорожа мають важливу історичну та архітектурно-мистецьку цінність.
фото ігоря жука

фото ігоря жука

Три історичні будівлі та огорожу комплексу колишнього єврейського шпиталю на вулиці Якова Раппопорта, 8 у Львові рекомендують зарахувати до пам’яток архітектури. Консультативна рада при департаменті архітектури Львівської ОДА проголосувала за те, щоб внести комплекс нинішнього пологового будинку на Раппопорта, 8 до щойно виявлених пам’яток архітектури.

На засіданні 1 червня фахівці погодилися, що разом із головним корпусом, який уже є пам’яткою, ще три будівлі та стара огорожа мають важливу історичну та архітектурно-мистецьку цінність, і повинні перебувати під опікою пам’яткоохоронного законодавства.

Читайте також: У Львові дозволили збудувати ще один приватний пологовий будинок. Візуалізація

«Комплекс шпиталю збудований наприкінці 19 – на початку 20 століть для хворих і зубожілих євреїв. До пам’яток пропонують внести колишній будинок інвалідів (нині – сімейна поліклініка), лабораторію та пральню. А також - старовинну огорожу, збудовану за проєктом архітектора Владислава Годовського», – йдеться в повідомленні департаменту архітектури та містобудування ЛОДА.

Усі ці споруди отримають статус щойно виявлених пам’яток після відповідного розпорядження голови Львівської ОДА та виготовлення облікової документації. Також консультативна рада розглянула і погодила науково-проєктну документацію реставрації трьох об’єктів в історичному центрі Львова, і рекомендувала ще кілька об’єктів внести до переліку щойно виявлених пам’яток. 

Нагадаємо, що поруч, на вул. Раппопорта, 6, звели приватний пологовий будинок. Згідно з даними системи Youcontrol, фірма «Лемберг медікал Центр», що займалася будівництвом, належить дружині львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Юлії, а керівником фірми є він сам. Детальніше про це читайте за посиланням

Читайте також: Мерія Львова звинувачує фірму родини Козловського у самовільних роботах у пам'ятці архітектури

Для довідки

Будинок колишньої єврейської лікарні (1898-1901, арх. Казимир Мокловський). Монументальна, окремо розташована будівля, зі значним відступом від червоної лінії вулиці, розміщена у північно-західній частині міста, в глибині ділянки на похилому терені. Становить архітектурну домінанту вулиць Раппапорта та Леонтовича. Стиль будівлі – iсторизм (мавританський стиль).

Будинок cпopуджений на кошти фундації Мавриція Лазаруса. У 1902 за проєктом архітектора Владислава Годовського виконали муровану огорожу шпиталю. Сьогодні в будинку розташоване пологове відділення 3-ої міської клінічної лікарні.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!