Кому і скільки треба їсти гарбуза, щоби бути здоровим

26718 2
У давні часи римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом. Пропонуємо дізнатись більше про корисні властивості цього воістину осіннього овоча.
фото: smachnogo.pp.ua

фото: smachnogo.pp.ua

Гарбуз – переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни груп В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати якомога більше страв з гарбуза, щоб захистити себе від такої хвороби, як пієлонефрит. Корисний гарбуз і гіпертонікам.

Завдяки вітаміну А, гарбуз корисний при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього треба прикласти подрібнену  м'якоть цього овоча у вигляді компресу на на 2-3 години вранці і на ніч - до ранку.

Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. Користь (корисні властивості) - гарбузове насіння. У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти: аргінін і глутамінова кислота.У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містить ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Споживання гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

Гарбузове насіння використовують і як засіб проти вугрів. Завдяки цинку поліпшується стан шкіри при вугровій висипці, оскільки при вуграх рівень цього мікроелемента в організмі знижується. Необхідно в день з'їдати по 50-60 зерен. У Китаї гарбузове насіння вважають навіть засобом від депресії.

Користь гарбузового соку:

- Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишечника? Приготуйте собі склянку свіжого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і проносний засіб, причому без жодних побічних ефектів.

- У гарбузовому соку міститься вітамін - Т, який допомагає зупинити кровотечу. Також сік необхідний тим, хто страждає кровоточивістю, наприклад, ясен.

- Гарбуз корисний і для всіх, хто хоче «підживити» очі і поліпшити зір. А все завдяки вітаміну А. У м'якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овоча легко засвоює навіть ослаблений організм, ось тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання її рекомендовано як профілактика недокрів'я і атеросклерозу.

Корисний гарбуз також при захворюванні печінки і нирок. Гарбуз відмінний регулятор травлення і за рахунок великого вмісту пектину сприяє виведенню холестерину з організму.

З органічних кислот в гарбузі міститься переважно яблучна кислота. У ній достатню кількість цукристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2 / 3 сумарного вмісту цукристих сполук становить глюкоза.

Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон хворим на гепатит і холецистит, а так само людям з жовчнокам'яною хворобою хронічним колітом і ентероколітами в стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами . Гарбуз рекомендується для вживання вагітним жінкам як природний протиблювотний засіб. Гарбуз вживають і при «морській хворобі».

В Індії гарбуз використовується для лікування туберкульозу. Доведено що водний екстракт плоду цього овоча в розведенні 1:10000 перешкоджає розмноження туберкульозної палички.

Джерело: bukovina.biz.ua.

Опублікувла Наталія Середюк


Читайте також:
19 Лютого, 2020 03:13
Олесь Безкоштовно поділюся особистим досвідом в лікуванні хронічного простатиту, аденоми простати трав'яними настоянками і лікувальними зборами власного приготування в домашніх умовах. Телефонуйте за номером: +380949740590 (Вайбер).
[***]s://0949740590.ecwid.com/
10 Жовтня, 2015 20:23
Ганна У цій аж дуже розлогій (кілька раз про склад, вітаміни та ін., враження, що автор просто заповнював простір сторінки) відобразились дві речі:
1. Незнаня фітотерапії примітив у відношенні до фітотерапії. Не може все бути корисне всим і з усіх хвороб. Наприклад, оскільки є дуже солодкі сорти гарбуза потрібно знати, кому вони не є безумовно корисні, та ін.
2. Незнання у нашому суспільстві потреб ...чоловіків. Гарбуз та його насіння дуже часто є найбільш дешевим та доступним збалансованим продуктом постачання в організм цинку та цого сполук. Без цього малята-хлопчики можуть припинити свій розвиток. Гарбуз, насіння - профілактика та лікування простатиту у дорослому та зовсім старечому віці. Запитайте у дівчат при їх специфічні хвороби - вони знають. Запитайте у хлопців, наприклад, про простатит - 95% не знають. Ну, все вірно, дівчата будуть народжувати від сонечка, а хлопці - марш на війну, до простатиту не доживуть все одно. Щось не так?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!