Кому може загрожувати пневмонія від коронавірусу. Пояснення лікаря

8032 0
Навіть якщо у вас немає хронічних захворювань, ви маєте дотримуватись карантину.
Фото Марії Стахів

Фото Марії Стахів

Завідувачка пульмонологічним відділенням Центру легеневого здоров'я Надія Рудницька розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, кому може загрожувати ускладнення у вигляді пневмонії від зараження коронавірусом та яких умов слід дотримуватись, щоб зменшити ризики.

Найбільше, говорить Надія Рудницька, до розвитку пневмонії схильні люди старшого віку, які мають супутню патологію: гіпертонічну, ішемічну хворобу, легеневу патологію, цукровий діабет та інші захворювання.

«Не всі захворіють на пневмонію, але передбачити, хто захворіє, ми також не можемо, світова статистика цього не показала. Звичайно, чим молодший організм, тим людина легше перенесе зараження коронавірусом. Світова статистика показує, що є різний перебіг COVID-19 – в одних він легкий, в інших це просто пневмонія, у когось – тяжка пневмонія із формуванням у подальшому сепсису і септичного шоку», – каже лікарка.

Читайте також: Чи допоможе парацетамол? Лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук про коронавірус

Тож, наголошує вона, у першу чергу потрібно дотримуватись усіх карантинних заходів – мити руки, не ходити у місця скупчення людей, по можливості одягати рукавички і маски там, де можна потенційно заразитися – наприклад, в супермаркеті.

«Карантин ввівся не для того, щоб людина гуляла на свіжому повітрі. Так, якщо вона живе окремо і нікого не зустріне дорогою – можна. Справа в тому, що можна зустріти людину, яка хвора. Навіть якщо ні, то можна сісти на лавку, де сидів хворий, торкнутись її руками, потім торкнутись обличчя і заразитись», – говорить Надія Рудницька.

Провітрюйте квартиру і не ходіть до батьків

Для того, аби створити вдома комфортне і безпечне середовище для свого організму, Надія Рудницька радить якомога частіше провітрювати помешкання, робити вологе прибирання і пам'ятати про повноцінне харчування і достатню кількість сну.

Для людей, які є в групі ризику, важливо лікувати свою супутню патологію – хронічне захворювання.

«Старші люди не мають виходити з хати, родичі мають доставити їм їжу, але якомога менше контактувати зі старшими, це важливо. Якщо діти приходять часто, то можуть принести вірус з одягом, на руках. Усі продукти, що приходять в помешкання, треба ретельно промити, упаковки викинути і руки помити. У Китаї з хати не виходив ніхто, таким чином вони припинили цей ланцюжок», – каже лікарка-пульмонолог.

Читайте також: За ніч в інфекційну лікарню Львова госпіталізували ще 9-х пацієнтів з підозрою на коронавірус

Також вона зазначає, що усі, хто повертаються з-за кордону, мають бути свідомими і дотримуватись після повернення двотижневого карантину, адже вони, попри чудове самопочуття, можуть бути носіями вірусу та заразити тих, для кого він є небезпечним.

Нагадаємо, Надія Рудницька радить ходити у супермаркет в одноразових рукавичках.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!