Кому належать МАФи Львова

3156 0
Власники МАФів пікетували 7 жовтня Львівську міську раду.
Фото: Наші гроші.Львів

Фото: Наші гроші.Львів

Більшість власників МАФів у Львові – це представники малого бізнесу. Майже 50% цього ринку – це підприємці, які мають лише один-три кіоски, а найбільші мережі тримають медійники, пекарі та тютюнники. Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

Читайте також: Власники МАФів пікетують Львівську міську раду

Два роки тому депутати Львівської міськради прийняли ухвалу, згідно з якою залишили працювати приблизно 1360 кіосків, натомість майже 200 вирішили демонтувати. Як повідомляв заступник міського голови Любомир Зубач, минулоріч демонтували 22 кіоски, цього року – лише 7.

Власників МАФів протестували проти демонтажу решти кіосків. Після протесту власників МАФів у міськраді вирішили переформатувати робочу групу, щоб в ній була представлена однакова кількість депутатів, чиновників і власників кіосків.

Журналісти проаналізували імена підприємців та назви компаній, які мають оформлені паспорти на тимчасові споруди, дані про які опубліковані на порталі відкритих даних Львова. Загалом там є інформація про 1357 чинних дозволів.

Видавці МАФів 

Найбільша кількість МАФів, зосереджених в одних руках у Львові, належить видавцеві та колишньому головному редактору газети «Експрес» Ігореві Починку. Підприємство «Інтерпрес», в якому Починок володіє левовою часткою, володіє 77 кіосками у місті. Співвласником Починка у «Інтерпресі» є Роман Чміль, який водночас є і директором підприємства.

Ця мережа відома відома активними публічними скандалами з депутатами ЛМР у 2013 році. Точніше з однією фракцією у міській раді – ВО «Свобода». Тоді «свободівці» намагались вилучити понад два десятка кіосків «Інтерпресу», стверджуючи, що вони незаконно продають тютюнові вироби. Натомість Ігор Починок звинуватив депутатів у наступі на свободу слова.

Мережею кіосків у Львові володіє і ще одна медійниця. Редакторка та видавець газети «Високий замок» Наталія Балюк є власницею ТОВ «Преса», що має дозвіл на розміщення 27 МАФів у Львові.

Ця мережа є спадком газети ще від комунальної «Львівської правди», коли медіа також розвивали свою мережу розповсюдження.

Хлібні місця 

Сім’я депутата попереднього скликання Львівської міськради від «Громадянської позиції» Назара Палідовича контролює значну частину ринку тимчасових споруд Львова. Їхній бізнес відомий під брендом «Галицька здоба».

Наприклад, його родичка Віра Припутницька як власниця компаній «Леополіс-ріелті», «Комфорт-Галичина» і «Інтел Телеком» контролює 18 тимчасових споруд. Раніше вона була і в числі бенефіціарів приватного підприємства «Затишок Львова», яке має ще п’ять тимчасових споруд. Тепер компанія належить Мирославі Палідович – дружині депутата.

Сам Назар Палідович контролює ще шість МАФів, а його батько Орест Палідович – п’ять. Але найбільша кількість зосереджена на сімейному бізнесі Палідовичів – компаніях «Торг Преса» (18), «Плюс-Плюс» (18), «Вальтер» (14) і «Необхідність» (4).

Тобто загальна кількість їхніх кіосків дотягує до дев’яноста.

Минулоріч Назар Палідович знову балотувався до міськради від «Батьківщини», але не пройшов.

Депутатський бізнес

Із числа депутатів попереднього скликання Львівської міськради має вісім кіосків і «свободівець» Дмитро Чунис. Разом із ним депутат Львівської міськради і поточного, і попереднього скликання Петро Адамик (тепер «Європейська солідарність») при голосуванні щодо МАФів в місті заявляв про конфлікт інтересів. Тоді Адамик уточнив, що здійснюючи підприємницьку діяльність, орендує деякі МАФи у підприємців, які зазначені в додатках до ухвали. Ім’я його дружини Яни Адамик є в переліку тимчасових споруд як підприємиці, яка веде діяльність в п’яти МАФах. Петро Адамик уточнив, що тепер загалом веде бізнес у 20 МАФах під брендом «Грузинський хліб» (мережа пекарень).

Компанія ще одного депутата Львівської міськради від «Європейської солідарності» Романа Дуди ТОВ «Р.Д» контролює десять кіосків. З початку цього року бенефіціарами цієї фірми в рівних долях стала його дружина Христина Дуда і Тетяна Белнів, яка вірогідно є її сестрою.

Дружина депутата також є бенефіціаркою «Західєвростандарт» і «Торг Кепітал», на які записано ще по одному МАФу. Їхня бізнес-партнерка Наталія Долінська і родичка Тетяна Белнів контролюють ще чотири та три торгові точки відповідно (остання через «Парк Сервіс ДДК»).

Певний стосунок до депутата мають і ще 10 малих архітектурних форм у місті, які використовує ТОВ «Інвест Захід Груп». Підприємство належить місцевому бізнесмену Олександрові Кушніру, але заснував його Роман Дуда і до грудня 2016 року був також його директором.

Волинський тютюн у Львові 

Значну кількість кіосків у Львові контролюють дві компанії ТОВ «Львівський тютюн» та ТОВ «Авангард-плюс», які мають дозвіл на 39 кіосків сумарно. Ці дві фірми офіційно належать львів’янину Олександрові Сухомлинову та дружині колишнього заступника мера Винник з питань ЖКХ та фінансової політики Михайла Мамута Вікторії Мамут. Подружжя Мамут стало відоме у Львові після бійки на концерті поп-виконавця (Dan Balan) два роки тому.

Крім цих двох власників, у «Львівському тютюні» 47,2% у статутному капіталі записано на компанію із Сейшел, а бенефіціаркою вказана Ніна Старкевич з Луцька. Колись вона була співвласницею і ТОВ «Волиньтабак» – компанії з оптового продажу тютюнових виробів, а сьогодні є співвласницею низки фірм, пов’язаних з цією компанією.

«Волиньтабак» належить колишньому міністру уряду Миколи Азарова Олександрові Сухомлину, якого називають одним з тих, хто кілька років тому розпочав війну з тютюновим монополістом «Мегаполіс-Україна».

Ще одним зв’язком із «Волиньтабак» є те, що Сухомлинов, попри те, що офіційно значиться власником компанії «Львівський тютюн», радше за все є її юристом – він часто виступає представником фірми на судових процесах. А ще кілька років тому він був керівником одного зі структурних підрозділів компанії «Волиньтабак» та дбав про пожежну безпеку цієї компанії минулого року.

Приватні підприємці та інші

Серед інших приватних підприємців найбільшою кількістю дозволів володіє підприємиця Алла Трибушна – її прізвище у 12 паспортах на розміщення  МАФів у різних районах Львова. Мерія неодноразово судилась з підприємицею щодо демонтажу деяких кіосків, в свою чергу підприємиця часами успішно, часами не дуже, оскаржувала приписи про знесення.

Ще дев’ять кіосків, більшість з яких у Сихівському районі міста, є у приватної підприємиці Зоряни Кузик, вісім – у приватного підприємця Олександра Кульчицького, і ще вісім у ТОВ «НІК» ЛТД, що належить Євгенію Андрейкові та Володимирові Житнікову, які займаються продажем тютюнових виробів.

Загалом у 50% львівських МАФів ведуть бізнес саме дрібні підприємці, які мають по одному-три кіоски.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!