Конфлікт навколо будівництва у Шевченківському гаю. У Львові створили робочу групу

2762 0
Перші рішення робоча група має надати через тиждень-півтора.
Фото: Із Фейсбук-сторінки Юстина Бойко

Фото: Із Фейсбук-сторінки Юстина Бойко

На території Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ, що розташована у Шевченківському гаю, представники духовенства розпочали будівництво нової каплиці. Натомість у самому Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького стверджують, що на це потрібна дозвільна документація. Трудовий колектив музею пропонує перевезти сюди старовинну дзвіницю із села Тухля, що на Бойківщині.

Читайте також: У Львові, щоб завершити реставрацію давнього храму у Шевченківському гаю, збирають гроші

Будівництво біля церкви на території Шевченківського гаю розпочалось цієї осені. За словами директора музею Романа Назаровця, кілька років тому прийняли стратегію розвитку Музею, в якій йшлося про розвиток наукової, освітньої, культурної складової, а також Свято-Іванівської Лаври, що знаходиться на її території. Зокрема, цього літа Лавра разом з Музеєм спільно реставрували церкву зі с. Кривка. Також прийняли рішення перенести на її територію тимчасову споруду, щоб в часи коронавірусу вона працювала як літня каплиця. Але у жовтні науково-методичній раді музею представили проєкт Романа Сулика, який показав, що монастир хоче збудувати там нову каплицю. Проти цього виступила частина колективу Музею, що вважає таке будівництво незаконним.
 

«Для будівництва нової споруди потрібно мати відповідні документи. Позиція музею – перевезти сюди дзвіницю зі села Тухля, що місто навіть раніше планувало профінансувати», – каже Роман Назаровець.

Натомість настоятель Свято-Іванівської Лаври о. Юстин Бойко каже, що не розуміє суті конфлікту, адже про будівництво усім було відомо ще раніше. Крім того, історично склалося, що Свято-Іванівська лавра повинна розвиватися на цій території.

Читайте також: Парк сімейного відпочинку. Яким буде Шевченківський гай через 10 років

«Річ у тім, що у 1946 р. радянський режим ліквідував офіційну греко-католицьку церкву. Відтак, націоналізував всі надбання і усе забрав. Монахи, монахині, священники пішли в підпілля. У 90-ті роки виникло питання – куди ми маємо повернутися, адже всі приміщення вже були зайняті. Уся нерухомість і земля в тому числі перейшли у підпорядкування Музею, хоча Свято-Іванівська лавра, яку у 1927 р. заснував Митрополит Шептицький, була однією з перших його обителей», – розповідає отець.

За його словами, у 1993 р. тогочасна влада вже погодила та вирішила повернути все назад монахам, а Музею – побудувати інший корпус.

«Проте, чомусь, це рішення так і не було зреалізовано. Усе перейшло на якісь приватні домовленості між монастирем і музеєм», – каже отець.

У 2016 році Свято-Іванівська Лавра виступила з пропозицією створити робочу групу та вирішити питання розвитку Лаври. Проте, за словами отця Юстина Бойка, питання досі так і не вирішене.

«Свято-Іванівська Лавра – це насамперед живі люди. Зараз ми маємо лише 4 келії розміром 1,5 на 2 метри. Якщо говорити про розвиток монастиря, то нам потрібні молоді монахи, які б служили людям, мали відповідну освіту. Ми не можемо це все зробити, бо не маємо де. Це означає, що монастир приречений на загибель. Ми ж хочемо розвиватися», – каже отець.

Він вірить, що створена сьогодні робоча група таки знайде справедливу правову оцінку всьому, що відбувається на території Шевченківського гаю. Перше її засідання відбудеться 4-5 січня, а вже через тиждень мають надійти перші рішення щодо законності чи незаконності будівництва на території Музею.

Читайте також: Коли у «Шевченківському гаю» добудують інформаційний центр

Як зазначив Тvoemisto.tv заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, новостворена робоча група має вивчити ситуацію і дати правовий висновок, який буде обов’язковий до виконання.

«Зараз є конфлікт навколо будівництва на території Шевченківського гаю. Усі роботи там призупинені, над ситуацією починає працювати робоча група, яка має дати правовий висновок в ситуації, яка вже склалася і запропонувати рішення, яким чином і що має здійснюватися там надалі», – каже Андрій Москаленко.

За його словами, у робочу групу увійдуть представники управління культури, архітектури, охорони історичного середовища, юридичного департаменту, а також представники церкви та музею.

На думку директорки департаменту розвитку ЛМР Наталії Бунди, Музей і Лавра мають співпрацювати, кооперувати та діяти в рамках закону, тому найкращим рішенням конфлікту є комунікація та пошук порозуміння.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!