Що буде з віллою на Коновальця, на місці якої хочуть збудувати 6-поверхівку

4240 2
ЛМР знову проситиме Мінкульт занести віллу до реєстру пам’яток.

Виконком міськради сьогодні, 21 лютого, переніс питання про видачу містобудівних умов та обмежень для будівництва на вулиці Коновальця, 21 6-поверхівки з підземним паркінгом. Нині тут розташована не визнана Мінкультом вілла ХХ століття.

Читайте також: На вулиці Сулими хочуть збудувати багатоповерхівку та дитсадок

Як стверджує забудовник, вілла перебуває у аварійному стані: в будинку фактично немає фундаментів, а сам будинок поділений на сім квартир.

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко під час виконкому зазначила, що ЛОДА занесла віллу до щойно виявлених пам’яток архітектури. Експертна комісія Мінкультури повернула міськраді документи на доопрацювання й не додала будинок до відповідного реєстру. Їх обіцяють відправити на повторний розгляд упродовж тижня.

За словами Лілії Онищенко, віллу збудував польський архітектор Владислав Рауш. З того часу її не перебудовували, тому рішення без рекомендацій архітекторів поспіхом приймати не варто, вважає посадовиця.

За задумом забудовника, на місці вілли має з’явитися 6-поверховий житловий будинок із підземним паркінгом, висота якого сягатиме 22 м.

Нагадаємо, що багатоповерхівку на місці вілли Яна на вул. Коновальця, 21 планує збудувати інвестор універмагу на Ринку.

Як пишуть Наші гроші. Львів, у 2018 році власницею цієї ділянки стала дочка львівського бізнесмена Тараса Хмеловського – Олеся Лисиця. У вересні 2018 року депутати ЛМР затвердили Олесі Лисиці проєкт землеустрою ділянки площею 0,8 га на Коновальця, 21 під будівництво житлового будинку та передали цю ділянку у власність. Тепер же будинок та ділянка належать Олександрі Осташевській. Їх вона отримала від ТОВ «Коновальця 21» під час виходу зі складу товариства. 

Власницею фірми «Коновальця 21» є вищезгадана Олеся Лисиця, а очолює фірму її батько Тарас Хмеловський, який у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку» (згідно з останнім наявним звітом на SMIDA). Це підприємство у 2013 році через суд викупило частину приміщення на вул. Шевській, 1 за 7,8 млн грн. Ще іншу частину цього приміщення вже на площі Ринок, 23 підприємство приватизувало у 2017 році. Тепер в цій будівлі розташований театр пива «Правда».

Христина Гоголь


Читайте також:
28 Лютого, 2020 18:49
  Давайте, може, вже весь Львів занедбаєм, знесем і коробками заставим?
21 Лютого, 2020 17:22
Мешканець Знову якійсь абсурд. Цей будинок стоїть занедбаний/руйнується більше 10-ти років, а як питання стало, то пам'ятка оказується
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!