Конституційний Суд розгляне «мовний» закон на закритому засіданні

1835 0
Про це свідчить порядок денний засідання КСУ.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

У вівторок, 3 листопада, Конституційний Суд України планує в закритому режимі розглянути справу щодо конституційності закону про мову. Порядок денний засідання є на сайті КСУ. Початок о 10.00 год.

Читайте також: Чи стане російської більше або Чому «Слуги народу» взялися за мову

На пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України продовжать розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (закрита частина пленарного засідання).

Нагадаємо, у липні Конституційний суд України розпочав розгляд подання 51 народного депутата про відповідність Конституції закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Нардепи, які звернулись до КС з конституційним поданням, вказали, що закон про мову не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення «фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян».

Читайте також: У раді вважають, що мовний закон потребує змін

Сам закон про державну мову із правками Верховна Рада в другому читанні ухвалила 25 квітня 2019 року. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова тоді чинні ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко. У липні торік він набув чинності.

Проти скасування закону про мову протестували і у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!