Конституційний суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення. Що це означає

1907 0
В антикорупційному бюро кажуть, що тепер їм доведеться закрити усі корупційні справи проти політиків і чиновників.
Фото: Уніан

Фото: Уніан

Учора ввечері, 27 лютого, Конституційний суд України оприлюднив своє рішення, в якому ідеться про те, що стаття Кримінального кодексу України про незаконне збагачення визнана неконституційною, а тому має бути скасована.

На думку суду, стаття суперечить Конституції, тому що передбачає обов'язок громадянина пояснювати законність своїх статків, тобто «доводити невинуватість», хоча в Україні діє презумпція невинуватості й доведення провини в суді є завданням обвинувачення.

Читайте також: Обранці на мільйон. Рейтинг найбагатших та найбідніших народних депутатів Львівщини

Таке рішення суд ухвалив за поданням 59-ти депутатів Верховної Ради, щодо частини з яких відкриті провадження через підозру в корупції. А представляв їхні інтереси в суді нардеп від «Народного фронту» Павло Пинзеник.

На таке рішення суду відреагували у Національному антикорупційну бюро. Тут кажуть, що це крок назад в антикорупційній реформі. У НАБУ додають, що зараз розслідують 65 справ про незаконне збагачення, фігурантами яких є прокурори, чиновники, депутати, інші високопосадовці. Через рішення КСУ ці справи доведеться закрити. Поновити ці справи в майбутньому не вдасться, адже закон не має зворотної дії.

Читайте також: НАБУ перевірить статки нардепа Богдана Дубневича

«Національне бюро вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного Суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень. Відтепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються карним злочином», – ідеться в повідомленні.

Стаття 368-2 ККУ про незаконне збагачення передбачала покарання у вигляді від двох до 10-ти років позбавлення волі. Також вона передбачала покарання за передачу незаконно набутих статків родичам. Ішлося про активи, що перевищують суму, що дорівнює тисячі неоподаткованих мінімумів – зараз це приблизно 960 тисяч гривень.

Читайте також: Скромні та багаті. Що задекларували нардепи-мажоритарники Львова

Також на рішення КСУ відреагувала Антикорупційна ініціатива EUACI, що є найбільшою програмою технічної допомоги ЄС в боротьбі з корупцією в Україні. Вона  опублікувала відповідний висновок, в якому спростосується аргумент КСУ про порушення принципу презумпції невинуватості.

«У конституційному поданні не досліджуються сутність та релевантність відповідних правових принципів щодо норми Кримінального кодексу, яка заперечується, а також не проводиться поглиблений аналіз відповідної прецедентної практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) або іноземної конституційної практики. Можна стверджувати, що конституційне подання також неправильно тлумачить правову норму Кримінального кодексу, яка заперечується, та ігнорує презумпцію конституційності й, таким чином, останній доступ до можливостей тлумачити цю норму кримінального права способом, що був би сумісний з конституційними вимогами», – ідеться у висновку.

Зазначимо, введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення було однією з вимог міжнародних кредиторів України.

Як пише Hromadske, президент Петро Порошенко підписав новий законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і доручив його зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!