Коронавірус впливає на серце. Кардіолог розповів про тривожні симптоми

33998 0
Зі 100 осіб, які перенесли коронавірусну інфекцію, кожні 5 – 6 мають ускладнення у роботі серцево-судинної систем.
Фото:AFP

Фото:AFP

Коронавірус не минає безслідно. У пацієнтів, які одужали виявляють легеневий фіброз, порушення у роботі серцево-судинної системи, тромбози.

Кардіохірург Львівської обласної клінічної лікарні, представник Українського лікарського товариства у Львові Дмитро Бешлей у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що зі 100 осіб, які перенесли коронавірусну інфекцію, у п’ятьох-шістьох все ж діагностують проблеми у роботі серцево-судинної системи.

«Зі 100 осіб кожні 5 – 6 осіб, навіть молодого віку, мають ускладнення у роботі серцево-судинної системи. Це через те, що підвищується в’язкість крові, збільшується здатність до утворення тромботичних мас. Мова про тих, хто не мав зауважень до здоров’я», – розповідає лікар.

Він пояснює, що коронавірусна хвороба збільшує здатність до згортання крові, від чого збільшується ризик утворення тромбів, вони у свою чергу провокують чимало нових проблем, зокрема в роботі легень. 

«Здатність до утворення тромботичних мас є у судинах дрібного діаметру, зокрема у судинах серця та кінцівок. Тромботичні маси відриваються, з кровотоком проходять через серце і зупиняються у судинах легень. Такий стан називається тромбоемболія легеневої артерії. Він, як правило, спостерігається у людей, які мали складні запальні зміни у легеневій тканині, пневмонію», – розповідає лікар.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Дмитро Бешлей каже, що нині немає досліджень, які описують наслідки перенесення коронавірусної інфекції, зокрема і дещо відтерміновані. Втім, самі наслідки є, це очевидно.

«Відомо, що після перенесення коронавірусної інфекції розвивається фіброз легень. Це заміщення легеневої тканини сполучною. Сполучна тканина частково стискає судини легень і розвивається легенева гіпертензія. Все це призводить до зниження газообміну у легенях. У людини це викликає задишку», – говорить лікар.

Задишка може проявлятись під час фізичних навантажень і у стані спокою. Ці наслідки коронавірусної інфекції можна полегшити певними медикаментами, але повного одужання з того стану немає.

Читайте також: Люди з ментальними розладами помирають від Сovid-19 частіше за онкохворих? Нові дослідження

Також, каже лікар, що після коронавірусної інфекції є ризики розвитку гострого інфаркту. Тому при перших, навіть незначних, симптомах варто звернутись до лікаря, він призначить необхідну діагностику та лікування.

«При появі перших симптомів, а перші симптоми – це раптовий гострий біль в грудній клітці, або раптова задишка, обов’язково звернутись до лікаря. При гострому болі в грудині варто телефонувати у швидку допомогу, щоби везли у лікарню, тому, що такі стани є достатньо гострі», – каже кардіолог.

Як профілактику Дмитро Бешлей рекомендує рухатись. Каже, що мінімальна фізична активність дає можливість запобігти утворенню тромбів.

«Руханка і спеціальні вправи ефективні для того, щоби не застоювалася кров у нижніх кінцівках. А також рекомендована дозована ходьба, для того щоби добре працював серцевий м’яз»,  – говорить він.

Додамо, уже на початку пандемії науковці помітили, що SARS-CoV-2, може завдати шкоди серцю. Британський науковий журналіст Ед Йонг у матеріалі для The Atlantic описав кілька досліджень, які свідчать про те, що SARS-CoV-2 може стати причиною міокардиту, чи інших розладів у роботі серця, не залежно від того який перебіг хвороби був у пацієнта, пише «НВ»

«Кілька досліджень показали, що приблизно від 10% до 30% госпіталізованих пацієнтів з Covid-19 мали високий рівень тропоніну — білка, що потрапляє в кров у разі ушкодження клітин серцевого м’яза. У таких пацієнтів більше шансів померти, ніж у тих, у кого немає ознак ушкодження серця», – йдеться у матеріалі.

Також він пише, що Covid -19 може викликати запалення серця, міокардит навіть у людей, у яких виявлялися легкі симптоми або видужалих.

«Дослідники показали, що у 78% людей, які видужали від Covid -19 (включно з багатьма, які ніколи не були госпіталізовані), все ще спостерігалися серцеві аномалії, які можна було виявити на МРТ через два місяці. Близько 60%, як і раніше, мали ознаки міокардиту», – йдеться у матеріалі.

Вірус може викликати непрямі ушкодження, вражаючи легені і ставлячи серце в умови кисневого голодування, або викликаючи запальну імунну відповідь, яка впливає на все тіло.

 

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!