Covid-19 за 15 хвилин. Скільки коштує експрес-тест на антиген і кому роблять безкоштовно

7910 0
Безкоштовно здати тест на антиген чи ПЛР-тест можна у поліклініці, але лише у випадку, якщо є ознаки захворювання.
Фото: pravda.com.ua

Фото: pravda.com.ua

Через те, що у Львові діють нові карантинні обмеження, працівники закладів, а також відвідувачі ресторанів, кіно, торгових центрів, промислових ринків, салонів краси, спортзалів чи фітнес-центрів повинні бути вакцинованими від Covid-19. Якщо повного курсу щеплення не має, пред’явити можна негативний тест ПЛР, експрес-тест на антиген або довідку про протипоказання до щеплення.

Читайте також: У лікарнях Львова виник дефіцит експрес-тестів для виявлення антигенів коронавірусу

У Львові експрес-аналіз, за яким би впускали у громадські місця, можна зробити у приватних лабораторіях та Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Тести, самостійно придбані в аптеках, юридичної сили не мають.

Як зазначила Тvoemisto.tv заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська, на відміну від ПЛР-тесту, який роблять від 5 годин до кількох днів, цей експрес-аналіз може бути готовим за 15 хвилин. Крім того, ці тести є дешевші за ПЛР.

Експрес-тест роблять за процедурою, схожою з ПЛР-тестами, коли за допомогою ватного тампона беруть мазок зі слизової оболонки носа або рота. Позитивний результат експрес-тесту свідчить про наявність вірусу в організмі людини прямо в цей момент.

«Якщо людина хоче для себе дізнатися, чи інфікована вона коронавірусом, чи ні, то можна придбати в аптеці експрес-тест на антиген. Ніхто того не забороняє. Але такий тест не підійде, як підтвердження. Для цього має бути офіційна довідка. Якщо людині потрібен тест для довідки, з якою вона зможе відвідувати громадські заклади, тоді потрібна довідка про проходження тестування, яка прирівнюється з ПЛР-тестом. Офіційну довідку має видати акредитована лабораторія», – каже Марія Озірковська.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

За словами співрозмовниці, безкоштовно здати тест на антиген чи ПЛР-тест можна у поліклініці, але лише у випадку, якщо є ознаки захворювання.

«Сімейні лікарі теж можуть робити тести на антигени. Але якщо вони їх отримують централізовано, з державного бюджету, то повинні використовувати лише для діагностики хворих, а не для того, щоб нещеплена людина приходила кожні 72 години і робила таке тестування», – пояснила вона.

Антиген-тест для довідки охочі можуть зробити на договірній основі, за власні кошти, у приватних лабораторіях або обласному центрі контролю та профілактики хвороб чи її відокремлених структурних підрозділах Львова та області.

Читайте також: «Посидіть дома, почитайте книжку». Андрій Садовий про нові обмеження у Львові

За словами Марії Озірковської, після проходження тестування, результат буде готовий через 15 хвилин. Людині видають роздруковану довідку на українській, а за бажанням ще й англійській мові, з печаткою, QR-кодом, підписом, датою видачі довідки.

«Раніше трактувалося, що дія ПЛР-тесту 72 години, а антиген-тесту 48 годин. Але за останніми змінами, їх об’єднали. Тобто, результати ПЛР чи антиген-тесту діють 72 годин з моменту тестування», – уточнила співрозмовниця.

Вартість експрес-тесту в аптеках Львова становить від 230-250 грн, у приватних лабораторіях – 450-550 грн. У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, що на вул. Круп’ярській, 27, вартість становить 300 грн.

Нагадаємо, що у Львові почали діяти нові карантинні обмеження, зокрема у місті запровадили вхід у ресторани, кіно, торгові центри, промислові ринки, салони краси, спортзали та фітнес-центри лише для вакцинованих львів'ян. Також всі працівники закладів мають мати повний курс вакцинації від Covid-19. Як містяни сприйняли обмеження і чи дотримувалися нових вимог, читайте у матеріалі, а повний перелік нових правил у червоній зоні карантину можете переглянути тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!