Корисно і смачно. Коли у львівських школах харчуватимуться по-новому

2171 0
У Львові вже кілька шкіл перейшли на «покращене» харчування, решта – з наступного року.
Фото: bc-news.com.ua

Фото: bc-news.com.ua

Із 1 вересня цього року в Україні мали запустити реформу шкільного харчування, проте у МОН дали школам час на перехідний період. Так, за новими стандартами діти почнуть харчуватися вже з наступного року. Про це Тvoemisto.tv повідомила керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Як пояснила посадовиця, постанова про зміну шкільного харчування має вступити в дію з 1 січня 2022 року. Щоб користуватися новим меню, заклади освіти мають провести торги. Цілком ймовірно, що буде й інша вартість харчування.

Читайте також: Офлайн і без урочистостей. Як розпочнеться навчальний рік у школах Львова

Зараз, за словами Зоряни Довганик, вартість харчування у львівських школах становить 18,50 грн для учнів 1-4 класів та 20 грн для учнів з малозабезпечених сімей.

У Львові вже є чимало шкіл, які перейшли на «покращене» харчування. Зокрема, це школи № 53, №54, №4 та інші.

«Наприклад, у школі №4 харчування організували так, що діти мають страви на вибір, тобто дитина чи батьки можуть обирати, що їстиме дитина упродовж тижня. У 53-й школі батьки наперед не обирають меню. Вони домовились із надавачем послуг, що буде дві страви на вибір. Тобто, дитина приходить у їдальню і має змогу обрати страву, яка сьогодні їй більше смакуватиме», – каже освітянка.

Як додала Зоряна Довганик, наскільки харчування у школі є корисним і смачним, здебільшого залежить від людей, які працюють на кухні.

Читайте також: Хто відповідає за організацію харчування і якість продуктів у школах. Пояснення МОН

«Сума коштів, що виділяють школам на продукти і харчування одна і та ж. Тобто будуть змінені норми харчування, але не склад продуктів. Умови у всіх рівні, та всім відомо, що навіть однакові страви можуть смакувати по-різному. Усе залежатиме від того, як працівники уміють готувати. Наразі скарг про погане харчування у львівських школах не було», – додала вона.

Крім того, приблизно у 20 школах Львова, договори оренди про надання послуг мають приватні установи. Йдеться про буфетну продукцію. За словами освітянки, усе відбувається за погодженням із батьківською громадою.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!