Кожен третій кліщ інфікований. Чим небезпечні кліщі і як вберегтися від хвороби Лайма

4147 0
Щеплення від хвороби Лайма, як і кліщового енцефаліту, не входить у календар обов’язкових. Вакцини від хвороби Лайма немає навіть на комерційній основі.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

На Львівщині від початку року зареєстрували вісім випадків хвороби Лайма (бореліоз) – інфекційного захворювання, яке переносять кліщі. Натомість кількість присмоктувань є набагато більшою. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: Як уберегтися від кліщів та хвороби Лайма. Поради експертки

Випадків захворюваності на кліщовий енцефаліт на Львівщині вже не було декілька років. Востаннє хворіла мешканка у Сокальському районі ще у 2003 році.

«Точної кількості присмоктувань кліщів немає, адже багато людей знімають кліщі самотужки і нікуди не звертаються. З тих, хто звернувся від початку цього року – близько 360 людей. Цифра дещо менша, ніж за аналогічний період минулого року», – каже вона.

Які території на Львівщині є найбільш небезпечними 

Яка територія чи райони у Львові/області є найбільш небезпечними, епідеміологи не називають, оскільки зараз саме тривають виловлювання і дослідження. Що стосується минулих років, то найчастіше кліщі присмоктувалися у Яворівському та Львівському районах, Карпатах. Загалом підхопити кліща і заразитися небезпечними захворюваннями, за словами Наталії Іванченко-Тімко, можна будь-де – у парку, сквері, лісі, навіть прибудинковій території.

Що робити, якщо кліщ присмоктався

Якщо кліщ присмоктався, варто звернутися за медичною допомогою – в інфекційне відділення поліклініки, лікарні чи іншої медичної установи. Також можна з'ясувати у сімейного лікаря, який надасть рекомендації профілактичного вживання певних препаратів, аби не розвинулася хвороба.

«Якщо людину вкусив кліщ, у неї є 72 години, щоб одноразово пройти профілактику за допомогою медикаментів. Це на 90% захистить від ризику виникнення хвороби. Якщо людина зняла самостійно присмоктаний кліщ, не застосувала профілактики, то через чотири тижні варто здати кров, щоб дізнатися – відбулося інфікування чи ні. Це за умови, що в людини немає клінічних ознак хвороби», – додає співрозмовниця.

За її словами, після того, як кліщ зняли самостійно, є небезпека, що частинка його тіла все ж залишиться. Згодом у людини може проявитися пляма, яка збільшується у розмірах. Трапляються також випадки, що спочатку жодних ознак на тілі немає, але через кілька років можуть виникнути неврологічні прояви, боліти суглоби. Під час обстеження виявляється, що причиною є інфікованість бореліями.

На аналіз крові після укусу кліща має скоординувати сімейний лікар. Їх сьогодні роблять деякі приватні клініки та державні поліклініки Львова. Що стосується профілактики, то щеплення від хвороби Лайма, як і кліщового енцефаліту, не входить у календар обов’язкових. Більше того, вакцини від хвороби Лайма немає навіть на комерційній основі.

Де щепитися від кліщового енцефаліту

Від кліщового енцефаліту можна щепитися у приватних клініках. Деякі рекомендують від року (ФСМЕ-ІМУН Джуніор), інші (ФСМЕ-ІМУН/FSME-Immun) – з 16 років. Зокрема, ціна останньої вакцини, яка є австрійського виробника, в одній з приватних клінік коштує 1710 грн. Вводять три дози з інтервалом в 1-3 місяці (якщо потрібно швидко набути імунітет, друге щеплення можна провести через 2 тижні після першого); третє щеплення – через 5-12 місяців після другого. Після перших двох доз людина досягає достатнього захисту протягом сезону активності кліщів-переносників. По введенню третьої дози захист триватиме щонайменше 3 роки. Наступні бустер-дози потрібно вводити кожні 5 років.

На Львівщині, за словами епідеміологів, вакцинуватися від кліщового енцефаліту радять лісникам, рибалкам, людям, які часто подорожують або мають «схильність» до присмоктувань кліщів.

Як вберегтися від присмоктування кліщів

Оберігайтесь. Перебуваючи в лісистих або трав’янистих місцях, вдягайте довгі штани, заправлені в шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, шапку та рукавички. Намагайтеся триматися стежок і уникайте прогулянок через високу траву.

Використовуйте репеленти. Наносьте на шкіру засіб від комах з концентрацією ДЕТА (N,N-діетил-мета-толуамід) не менше 10%. Майте на увазі, що хімічні репеленти можуть бути токсичними, тому уважно дотримуйтесь інструкцій.

Будьте пильними. Ретельно обстежте себе, своїх дітей та домашніх тварин на наявність кліщів. Будьте особливо пильними, проводячи час у лісистих або трав’янистих місцях.

Видаліть кліща якомога швидше пінцетом. Прикладіть пінцет біля голови або рота кліща і обережно потягніть. Переконайтесь, що всі частини були видалені. Промийте місце укусу антисептиком або водою з милом.

Читайте також: «Хвороба з тисячами облич». Як львів’янка бореться із укусом кліща

Нагадаємо, що про те, як виявити хворобу Лайма, як її лікувати та які можуть наслідки від укусу кліща, читайте у розповіді львів'янки, яка бореться з цим захворюванням. 

Для довідки

Кліщовий енцефаліт – захворювання, що викликає ураження головного та спинного мозку вірусом, який передається при укусах інфікованими кліщами чи при розчухуванні місця укусу та втиранні в шкіру слини чи тканин кліща. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, за будь-якої погоди. Вони присмоктуються до людини не лише під час її перебування на природі, а й через деякий час після відвідування паркової зони чи лісу, залишившись на одязі, речах. Їх можна «підхопити» в електричці чи автобусі від попутника, котрий повертається з лісу, занести в дім з букетом квітів чи домашнім улюбленцем.

Для укусу кліщ вибирає м’які (з найтоншою шкірою) і теплі ділянки тіла (під поясом, пахвами, колінами, на шиї, за вухами, між лопатками), які в першу чергу варто оглянути після повернення із лісу чи парку. Укус кліща безболісний, оскільки його слина містить знеболюючі речовини. Кліщ присмоктується впродовж 15-20 хв, а кровоcмоктання може тривати до 12 діб.

Починається кліщовий енцефаліт зазвичай із грипоподібного стану (гарячки, болю голови, а також болю у спині та м’язах, катаральних явищ (нежить, біль, першіння у горлі) чи кишкових розладів). Після чого з розвитком хвороби можуть виникнути нестерпне блювання, конвульсії, непритомність, зневоднення. Часто після перенесеної хвороби залишаються стійкі нервово-психічні розлади (сильний біль голови, депресія),  порушення слуху, паралічі, атрофія м’язів, адже вірус вражає нервову систему.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!