Крафтові сироварні Львівщини, де виготовляють козячий сир

9240 0
Tvoemisto.tv зробило підбірку ферм поблизу Львова, де можна придбати козячий сир та потрапити на екскурсію.

В Україні з’являється дедалі більше фермерів, які виробляють сир виключно з козячого молока. Зокрема, на Львівщині є кілька сироварень, де господарі дивують набором козячих сирів і не тільки. Технологія виготовлення сиру є унікальною, адже в результаті на його смак впливають жирність, кислотність молока, закваска і саме виробництво. Як і звичайний сир, козячий може бути трьох видів: твердий, м'який і плавлений. Всі вони можуть мати різну витримку і, в результаті, різний смак. Tvoemisto.tv зробило підбірку козячих ферм на Львівщині, де виготовляють сир. 

Фермерське господарство «Мукко»

Молочна ферма «Мукко» почала свою роботу ще у травні 2015-го, у травні 2017-го розпочав роботу сучасний молокопереробний завод. Ферма розташована поблизу Моршина та Трускавця, у селі Угерсько.

Тут можна придбати козячий та коров’ячий сири. На фермі живуть кози альпійської породи та корови голшинської породи. Сир роблять завдяки безконтактному доїнню та професійній технології визрівання.

Ферма дивує різноманітним асортиментом козячих сирів: з лавандою (595 грн за 1 кг), з трюфелем (715 грн за 1 кг), песто та в’яленими томатами (125 грн за 210 г), козяча «Гауда» (100 грн за 200 г), сир з кмином (95 грн за 150г) та інші. В асортименті також є коров’ячі сири, як-от крем-сир з журавлиною (60 грн за 210 г), з кавою (120 грн за 210 г) тощо. «Мукко» також запрошує на екскурсію варістю 150 грн для дорослого та 100 грн для дитини. 

Детальніше з цінами та інформацією про ферму можна ознайомитися на сайті

Сімейна сироварня «Козуля» 

«Козуля» – це сироварня сімейного типу, яка входить в об’єднання сирів та фермерів «Сирні мандри». Вона розташована у селі Коросно Львівської області.

Чоловік з дружиною відкрили сироварню у 2014-му році, навчання проходили у французькій компанії Mons. Зараз на фермі виготовляють різні сири, зокрема такі козячі: «Бікоз» – твердий сир з витримкою 15 місяців (798 грн за 1 кг), «Мальва», – сир, який дозріває у квітах (756 грн за 1 кг), молодий сир «Пастур» (99 грн за 200г), «Кабрі» – брі з козячого молока (535 грн за 1 кг) та «Черддер» річної витримки (715 грн за 1 кг).

Асортимент сировані не обмежується сирами з козячого молока, адже там також є «Свірж» з коров’ячого молока (689 грн за 1 кг), «Сир до віскі» теж з коров’ячого (545 грн за 1 кг) та інші.  

Детальніше з цінами та інформацією про ферму можна ознайомитися на сайті

 «Наші кізоньки»

Сироварня «Наші кізоньки» розташована поблизу Брюхович, у селі Малі Грибовичі. З молока власних кіз господиня виготовляє витримані й м'які сири. Жінка зацікавилася виготовленням сирів після того, як побувала у Польщі. Каже, що відвідати їх невелику сироварню можна буде за 2 місяці, оскільки зараз у них відбувається переобладнання. Продукцію можна придбати лише у сироварні на місці. Ціна козиного сиру за 100 г становить 60 грн.
 
Більше про сироварню можна прочитати тут
 
 

Козяча ферма «Шеврет»

Це сімейна крафтова сироварня, що розташована за 50 км від Львова, у селі Дмитровичі. Ферму заснував бельгієць Бернар Вілея разом з дружиною ще у 2009-му році. На фермі є понад 1000 кіз, з молока яких виготовляють сири.

В асортименті сироварні є такі види сирів, як «Дмитров’єн», «Бюш», «Кроттен», «Сігалон», десертний сир, козина фета, козиний том, «Томет», «Рієт» та інші. Вся продукція є натурального походження і базується на принципах «Біо», тому смаки сиру можуть злегка змінюватися залежно від пори року, виду кормів. Вартість продукції потрібно уточнювати. Власники ферми також запрошують на екскурсію за попереднім записом за 220 грн з особи. 

Більше про сироварню можна прочитати тут

Козяча ферма двох Катерин

Козяча ферма розташована у селі Тухля Львівської області. Вона відкрита для всіх відвідувачів для екскурсій, пікніків та дегустації сирів. Також вони пропонують познайомитися з тваринками, запрошують на майстер-класи з виготовлення сиру для груп до 4 осіб. Крім того, на фермі туристам пропонують обіди.

У сироварні виготовляють сир гірський (60 грн за 100 г), з базиліком (70 грн за 100г), козарінка витриманий (90 грн за 100г), лютий козячий сир гострий з пліснявою (70 грн за 100г), козина фантазія (100 грн за 100г) та інші. 

Більше про сироварню, асортимент та ціни можна дізнатися тут

Еко-ферма «Плай»

Фермерське господарство «Плай» росташоване у селі Климець Сколівського району. Комплекс побудований у 2020 році за сучасними технологіями та з дотриманням норм. Працівники ферми пильно слідкують за чистотою, тому в продукції зовсім не відчувається різких запахів тварин.

На сироварні виготовляють козячий сир з грецьким та лісовим горіхом, з карпатськими травами, з паприкою та трюфелем (41 грн за 100г). В асортименті також є такі сири, як буррата, моцарела, сирні кульки з рікотти тощо.

Детальніше про ферму та асортимент можна дізнатися тут.   

Софія Шавранська
Фото зі сторінок ферм

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!