Крапельниці та уколи для профілактики. У МОЗ розвіяли міфи про захист серця від хвороб

12175 0
Аби захистити своє серце, у МОЗ радять дотримуватися здорового способу життя і вчасно звертатися до лікаря.
Фото: likuvan.in.ua/

Фото: likuvan.in.ua/

В Україні кардіопротектори за популярністю поступаються лише нейро- та гепатопротекторним препаратам. Згідно з результатами аналізу продажів ліків, метаболічні кардіопротектори за об’ємами продажів у 2017 році входять до трійки лідерів (920 млн гривень), пише на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: 5 міфів про медицину, які можуть нашкодити здоров'ю

За її словами, часто під приставкою «протектор», зокрема «кардіопротектор» часто продають препарати з недоведеною ефективністю або препарати, які є ефективними лише при певних станах, купують пацієнти, яким вони насправді непотрібні.

  • Міф: Профілактичний курс крапельниць та уколів підтримує серце і допомагає запобігти ускладненням.

Реальність: Передусім, внутрішньовенні та внутрішньом’язеві ін’єкції — це спосіб швидкої «доставки» ліків до організму, який має використовуватись при важких та невідкладних станах. Тому абсолютно неприпустимо без нагальної потреби застосовувати внутрішньом’язеві, а тим більше, внутрішньовенні ін’єкції та крапельниці.

По-друге, найбільш поширені в Україні, так звані кардіопротектори (морфолінієва сіль тіазотної кислоти, солі аргініну, мельдоній та інші) відносять до лікарських засобів без доведеної ефективності. Це означає, що наразі відсутні або вкрай обмежені докази їх клінічної та прогностичної ефективності у хворих на серцево-судинні захворювання і саме тому, ці ліки не внесені до сучасних міжнародних та національних рекомендацій і протоколів лікування серцево-судинних захворювань.

Читайте також: Шлях пробірки. Як у Львові роблять аналізи крові. Репортаж

  • Міф: Якщо ліки визнали допінгом, значить вони діють.

Реальність: Лікарські засоби, які оптимізують обмін речовин у міокарді, безпосередньо в період їх застосування призводять до більш раціонального енергоутворення в клітинах різних органів, що сприяє більш ефективній роботі серця в тому числі.

Саме ці властивості деяких кардіопротекторів, зокрема мельдонію, всупереч правилам іноді використовують спортсмени, щоб досягти кращих результатів.

Однак варто пам’ятати, що кардіпротекторні ефекти цих препаратів проявляються безпосередньо під час їхнього застосування. Даних на користь тривалого захисту від розвитку інфаркту міокарду або інших серцево-судинних ускладнень не існує.

  • Міф: Для захисту мого серця я постійно приймаю аспірин.

Реальність: Ацетилсаліцилова кислота (аспірин — це торгова назва оригінального препарату) є дієвим захистом від серцево-судинних захворювань у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, з перенесеним інфарктом міокарда або ішемічним мозковим інсультом або з атеросклеротичним захворюванням периферичних артерій.

Водночас за відсутності зазначеної патології, з метою первинної профілактики, аспірин не рекомендують до застосування. Результати останніх досліджень показали, що у пацієнтів без анамнезу ІХС та атеросклеротичних захворювань периферичних артерій ризик розвитку шлунково-кишкових кровотеч суттєво перевищує потенційну користь щодо запобігання серцево-судинних катастроф.

Читайте також: Сидіти на холодному. Супрун спростувала ще один медичний міф

  • Міф: Краще періодично проходити курс лікування, підтримувати серце, ніж постійно приймати таблетки.

Реальність: Безумовно, кожен прагне обійтись без регулярного вживання ліків. І це дійсно можливо при лікуванні гострих захворювань, як наприклад бронхіт або цистит, коли короткостроковий курс терапії призводить до повного одужання.

Проте лікування більшості хронічних захворювань передбачає тривалий прийом ліків, які покращують не лише самопочуття хворого, а й запобігають розвитку важких ускладнень, що загрожують життю.

Найкращий метод захистити своє серце — це здоровий спосіб життя, до якого входить раціональне здорове харчування, регулярна фізична активність, зниження надлишкової ваги, відмова від куріння та медикаментозна терапія за приписом лікаря, якщо є така потреба.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!