Крашанка, дряпанка і крапанка. Як зробити писанки до Великодня в домашніх умовах

20719 0
Tvoemisto.tv пропонує чотири простих техніки створення великодніх яєць вдома.
фото: unsplash.com

фото: unsplash.com

Є чотири основних види розписаних великодніх яєць: крашанка, крапанка, дряпанка і писанка, – розповідає художниця з Львівщини Оксана Войтків. Згідно з церковною традицією, фарбують крашанки у Чистий четвер.

Крашанка або ще її називають галунка

Традиційна технологія виготовлення крашанки є найпростішою з усіх. Вона не потребує використання воску, спеціальних фарб чи писачка. Найпростіший спосіб для отримання крашанок – варити яйце у лушпинні цибулі. Так, крашанки отримають жовто-коричневий колір.

 • Рожевий колір буде з соку буряку;

 • Світло-синій – з ягоди чорниці;

 • Жовтий – з куркуми;

 • Зелений – з кропиви;

 • Чорний або коричневий – з оболонки волоських горіхів;

Крапанка

Традиційна технологія виготовлення крапанки теж є простою.

Для виготовлення крапанки писачком закрапують лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Теж можна капати віск безпосередньо свічкою або використовувати підручні матеріали (канцелярську кнопку, булавку).

Потім яйце занурюють у найсвітлішу фарбу, знову капають віск. Таким чином роблять плямки від найсвітлішого до найтемнішого. Після всіх кольорів знімають віск, нагріваючи яйце над свічкою.

Дряпанка

Технологія виготовлення дряпанки не складна, але займає багато часу.

Цікава тим, що її можна зробити за відсутності писачка. Для її виготовлення яйце фарбують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

«Найскладніше в дряпанці – це дочекатись кінцевого результату, адже цей процес потрібно виконувати терпляче та не поспішаючи», – каже художниця.

Писанка

Такий вид великоднього яйця можна вважати найскладнішим, адже процес написання є довгим, вимагає терпіння та зосередженості.

Для того, щоб почати роботу, потрібно підготувати: яйце (рекомендовано біле), свічку, натуральний віск, писачок, оцет, барвники.

Спершу потрібно підготувати яйце – знежирити його за допомогою оцету. Потім нанести рисунок простим олівцем. За допомогою писачка та натурального воску покриваємо ті місця, які хочемо захистити від фарби. Поступово, від найсвітлішого до найтемнішого, промальовуємо всі елементи та фрагменти. Після того знімаємо віск, нагріваючи яйце над свічкою.

Нагадаємо, що художник, музейник, мистецтвознавець Остап Лозинський у передвеликодній час для друзів і родини пише писанки, бо вважає, що це найкращий подарунок, який символізує величезний зв'язок поколінь. Цього року він вирішив написати авторські писанки двох стилів – гуцульської кераміки та декоровані полтавськими рушниками.

Ольга Коваль

Фото з джерел: Вікіпедія, Foodandmood


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!