Кредити для бізнесу, оформлення ДТП та облік деревини. Що змінюється в Україні у лютому

2687 0
Низка змін відбудуться і у Львові.
фото: Високий Замок

фото: Високий Замок

У лютому набуває чинності низка нових правил та починають діяти кілька ініціатив, анонсованих урядом раніше.

Так, із 3 лютого держава почне видавати кредити для бізнесу за низькою процентною ставкою – 5-9%. Мета програми, анонсованої главою уряду Олексієм Гончаруком наприкінці січня – компенсація за рахунок держбюджету високих кредитних ставок для мікро- та малого підприємництва. Ідеться про кредити у розмірі до 1,5 млн грн на 5 років на створення або розширення власного бізнесу.

Читайте також: НБУ запустить сайт про кредити для малого та середнього бізнесу

Уряд обіцяє фінансувати будь-яку сферу підприємницької діяльності: енергетику, освіту, охорону здоров'я, транспорт, виробництво тощо. Отримувач кредиту повинен мати 20-30% коштів від суми, що йому потрібна на розвиток. Уряд же передбачив на компенсацію у 2020 році 2 млрд грн.

Також нещодавно Олексій Гончарук анонсував запуск системи централізованого обліку деревини. Тоді глава уряду сказав, що більшість постійних лісокористувачів комунальної власності не підключені до електронного обліку, а 7,5% лісового фонду взагалі не закріплені за постійними лісокористувачами.

Читайте також: Тепер ліс можна рубати високо у Карпатах. Що насправді підписав Зеленський

За новими правилами, МВС, Держлісагентство та Держекоінспекція мають запобігати незаконній вирубці лісів та виявляти порушення, а лісокористувачі – оприлюднювати на офіційних сайтах інформацію щодо справ про лісові порушення. Окрім того, ОДА мають надати пропозиції щодо того, за ким закріпити «безгосподарні» ліси.

Із 1 лютого набули чинності норми закону про правила оренди. Ідеться про майнові комплекси підприємств, нерухомості та їхніх частин, а також про майно органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Відповідно до закону, мають бути складені два публічних переліки таких об'єктів. В одному будуть ті, які здають в оренду на умовах онлайн-аукціону і чия стартова ціна залежатиме від балансової вартості, а не ринкової. Другий перелік – це майно для оренди без аукціону.

Читайте також: Низку львівських державних підприємств виставили на приватизацію

Головна відмінність від старої системи у тому, що всі процеси відбуватимуться онлайн – від оприлюднення інформації до проведення аукціону, якщо такий передбачений.

Також із 1 лютого спрощено процедуру розгляду справ про ДТП – усі аварії без потерпілих розглядатиме патрульна поліція.

Читайте також: За рік на Львівщині було майже 100 аварій через стан доріг. Як це змінити

Із 25 лютого в обігу з'явиться оновлена банкнота номіналом у 200 гривень. Випущені у 2007 році банкноти обмінювати не потрібно – їх виводитимуть з обігу поступово, як вони зношуватимуться.

Нова банкнота вводиться, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити гроші.

Читайте також: Нацбанк зафіксував новий вид підробки 200-гривневих купюр

Додамо, що низка змін чекає і на мешканців Львова. Так, від 1 лютого на ремонт на пів року закрили вулицю Хуторівка. Також від учора львівянам доведеться платити на 4 гривні більше за холодне водопостачання і водовідведення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!