Кремль планував створити «народні республіки» на заході України. Відео

6073 0
Втілення плану зі створення «народних республік» мало збігтися в часі з російським повномасштабним вторгненням в Україну.
Фото: DW

Фото: DW

У планах кремля було створення «народних республік» у західних областях ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. СБУ викрила організаторів, а один з учасників угруповання пішов на співпрацю зі слідством. Наразі спецслужба затримала організатора та ключових осіб у Івано-Франківській та Хмельницькій областях, повідомляють у пресслужбі СБУ.

Зі слів затриманого учасника, група почала роботу з повалення конституційного ладу ще влітку 2021 року. З чоловіком сконтактувався відставний співробітник ворожої розвідки, який виявився організатором «схеми». Він заявив про намір створити нове народовладдя в Україні, і якщо чинна влада «сама не піде у відставку», то група перейде до силового сценарію.

Читайте також: СБУ викрила організатора створення народних республік на заході України

Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків. Учасник зауважив, що в пріоритеті були люди з числа колишніх військовослужбовців, особливо тих, які воювали в АТО. Він мав не тільки знайти, але й забезпечити «добровольців» зброєю.

В СБУ повідомляють, що втілення плану зі створення «народних республік» мало збігтися в часі з російським повномасштабним вторгненням в Україну, однак Служба безпеки викрила мережу, а її учасників затримала на початку березня.

Один зі спільників співпрацює зі слідством, визнав свою вину та дав покази на організатора.

Матеріали щодо нього за статтею 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу скеровано до суду. Після завершення досудового розслідування в суд буде передано матеріали на організатора та інших співучасників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!