Кремнієва долина між панельних будинків. Як розвивається південний захід Львова

8483 0
Мешканці Франківського району вважають його найкомфортнішим, міська влада – найрозумнішим.
фото: Wikimapia

фото: Wikimapia

До 1993 року Франківський район називався Радянським. У сімдесяті та вісімдесяті тут бурхливо розростались мікрорайони, а також науково-дослідні установи вздовж вулиці Наукової. Зараз панельні будинки мають не найкращий вигляд, проте ціни на квартири в новобудовах південно-західної частини міста є одними з найвищих у Львові, а поруч із занепалими інститутами розвиваються ІТ-компанії. Тепер цей район називається Розумним. Про те, як розвивається Франківський район Львова та які проблеми тут потребують розв’язання, йшлося під час дискусії, організованої платформою «Твоє місто Львів».

 

Мізки Львова

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко мешкає в панельному будинку на вулиці Пулюя. «Я вважаю, що Франківський район – один із найдинамічніших у розвитку, – говорить він. – Тут зосереджена значна частина ІТ-компаній. На Стрийській біля Українського католицького університету та Академії сухопутних військ вибудовується інноваційна екосистема, яка за п’ять років може стати нашою Кремнієвою долиною… Краще нехай буде Франківською долиною». Йдеться про LvivTech.city між вулицями Сахарова та Стрийською та інноваційний парк на Козельницькій-Чмоли, який, втім, розташований на території Сихівського району. Андрій Москаленко покладає на розвиток ІТ-індустрії великі сподівання: «Це дуже прибуткова галузь. В нас жартують, що з мерії люди йдуть лише у двох випадках – або вагітніють, або в ІТ. Люди в цих компаніях матимуть великі зарплати, а отже, сплачуватимуть податки».

Читайте також: І ти, Бруте? Як і чому львів'яни переходять із різних професій в ІТ

У жовтні 2016 року в конкурсі на облаштування «розумного району» виграла громада мікрорайону між вулицями Науковою та Володимира Великого. Тут почали втілювати пілотний для Львова проект впровадження технологій smartcityTvoemisto.tv докладно розповідало про перший етап проекту. «2017 року ми освоїли близько восьми мільйонів гривень, – розповідає куратор проекту, депутат Львівської міської ради Андрій Шевців, теж мешканець вулиці Пулюя. – Цього року витратимо п’ять-шість мільйонів, а загалом до 2020 року на проект має піти двадцять мільйонів». Гроші пішли на сучасну техніку для шкіл і садочків, вуличні меблі, комп’ютеризацію поліклінік та проведення оптоволоконної лінії вулицею Коновальця.

«Наш партнер – компанія BigBoard – встановлює чотири зупинки громадського транспорту, обладнані відеонаглядом, бездротовим інтернетом та можливістю підзарядки ґаджетів. Біля торгівельного центру “Вам” на Науковій з’явиться електронне табло, на якому буде як реклама, так і корисна інформація від міста», – каже Шевців.

 

Найменш зелений район

Екс-голова Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський також мешкає у Франківському районі. «Район густонаселений і має найменшу площу зелених насаджень, – нарікає він. – Маємо проблему з постійними спробами ущільнити забудову, а адекватних дій від влади, спрямованих на збереження зелених зон, немає. Добре, що є інвестори, які вкладають у будівництво, але потрібні й парки!».

Районна влада, за словами керівника адміністрації Ореста Тимчишина, робить, що може. За два останні роки облаштувала центральний газон на Науковій та Стрийській, висадили на них дерева. «Висаджували стільки дерев, скільки різали, а на 2018 рік отримали доручення міського голови – висаджувати більше, ніж зрізати», – каже він. Те, що озеленення є проблемою, підтверджує депутат міської ради Валерій Веремчук: екологічний фонд міського бюджету 2018 року скоротився до 2,5 мільйона гривень, тож деякі парки доведеться дофінансовувати з бюджету розвитку.

Олександр Шутюк із Інституту просторового  розвитку говорить, що нова алея на вулиці Пулюя стала місцем, де мешканці мікрорайону полюбили проводити вільний час за теплої погоди. Інститут розробив проект відновлення парку Горіховий Гай біля LvivFilmCenter, який стане «значно затишнішим і освітленим».

Читайте також: У Львові проблеми з саджанцями. Озеленення можуть відкласти

Що ж до озеленення, то, за словами Олександра, воно має бути не лише інтенсивним, але й розумним. «Деревам потрібно більше простору, щоб рости. А сіль, якою посипають вулиці, їм шкодить. Нам варто перейти від суміші піску та солі, якою посипають сніг зараз, до матеріалу багаторазового використання, як у Європі», – каже він. За словами Андрія Москаленка, департамент житлово-комунального господарства ЛМР обговорює таку можливість і навіть тестував багаторазову суміш у центрі міста: «Питання в грошах. Коли будуть точні підрахунки, тоді подивимось».

 

Район активних людей

У Франківському районі мешкає півтораста тисяч людей – майже чверть населення Львова. Керівник районної адміністрації Орест Тимчишин говорить, що найбільшим викликом для влади є «зміна світогляду мешканців будинків, які були в комунальній власності».

«За законодавством мешканці є співвласниками будинків, а за свідомістю – тільки своїх власних квартир, але не того, що за порогом, – пояснює він. – Перед тим, як робити ремонт, ми зустрічаємось із мешканцями та заохочуємо їх до співфінансування – хоча б 5%. Тоді вони зовсім по-іншому ставляться до будинку, відчуваючи, що це їхнє. Приклад – вулиця Сокільницька, де не було твердого покриття. Ми зустрілись із мешканцями. Люди придбали своїм коштом дві тисячі квадратних метрів плитки, а ми бюджетним коштом її поклали. Тепер мешканці дбають про вулицю, прибирають її».

Голова секретаріату Української галицької партії Роман Лозинський мешкає на вулиці Коновальця, у старій частині району. «Коли ми намагалися почати процес створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, ми побачили, що ця частина району старіє, – ділиться він спостереженнями. Новобудови, можливо, відкриті для молодих сімей, а у старішій забудові вони не з’являються».

Читайте також: Створити ОСББ у Львові: все у ваших руках (насправді ні)

Франківський район, за словами Валерія Веремчука, має «добрих активістів, які допомагають виконавцям реалізувати ідею якісно і вболівають, щоб цей проект жив». Прикладом є LvivFilmCenter, який працює в приміщенні кінотеатру в Горіховому Гаю. Незабаром він розшириться – за словами Андрія Шевціва, керівник кіноцентру Андрій Породко отримав приміщення колишнього наркологічного диспансеру на Науковій, 49. «Там буде панувати наука, інженерія, технологій, арт і математика», – анонсує депутат.

 

Проблемна інфраструктура

Одна з головних транспортних артерій району – трамвайна лінія, що йде вулицею Княгині Ольги до перетину з Науковою. У планах міської влади – добудувати «міст в нікуди», який зараз обривається відразу за Науковою, та з’єднати трамвайну колію з сихівською через вулицю Вернадського. З іншого боку, за словами Андрія Шевціва, трамваї з Княгині Ольги можуть пустити в центр вулицею Коперника, аби їм не доводилось долати горезвісні корки на Івана Франка. Також вулицею Княгині Ольги, за словами Андрія Москаленка, мають прокласти велодоріжку.

Читайте також: Олег Шмід про плани Львова будувати нові велодоріжки

Щоправда, зі скороченням витрат міського бюджету ця перспектива віддаляється. «Ми платимо триста мільйонів за вивезення сміття, чотириста – за кредити, – пояснює Валерій Веремчук. – У бюджеті розвитку на ремонт заплановано випустити облігацій на 440 мільйонів гривень. Важко буде говорити про нові великі бюджетні вливання. Франківський район отримає пропорційну кількість бюджетних грошей».

Цього року, за словами Ореста Тимчишина, район має 9 мільйонів гривень на ремонт дворів та 19 мільйонів на дороги та тротуари. Ремонтуючи, тротуари роблять придатними для маломобільних груп населення: 2017 року понизили 29 пішохідних переходів. Двори мостять плиткою. «Це й економічно, й естетично обґрунтовано, – пояснює керівник адміністрації. – Почали з території навколо будинку Володимира Великого, 69, а тепер ця практика впроваджується по всьому місту». У дворах розбудовують спортивну інфраструктуру – зокрема, між вулицями Тролейбусною та Володимира Великого; планують реконструювати спільний спортивний майданчик шкіл №2 та 36.

Цього року, за словами Андрія Шевціва, має розпочатись реконструкція вулиці Тролейбусної зі створенням зручного перехрестя з Науковою. Теперішнє перехрестя Тролейбусної, Трускавецької та Наукової депутат називає «хаотичним».

Найхаотичніше перехрестя Львова – Сахарова-Коперника-Героїв Майдану-Вітовського – теж розташоване у Франківському районі. Торік Tvoemisto.tv візуалізувало проблеми руху на цьому перехресті. «Я, коли їду, сам не знаю, як там їхати, – зізнається заступник директора ЛКП «Львівавтодор» Євген Калитич. – Кажу своєму колезі Ігореві Могилі: запрограмуй ті світлофори!». Не відмовляється місто й від планів створення кільця на перехресті Стрийської та Наукової, яке також генерує чимало транспортних проблем.

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

За словами Андрія Шевціва, є інвестори, готові реконструювати спорткомплекси «Медик» та «Україна», але «чекають кращого інвестиційного клімату та стабільності, щоб почати». Тим часом забудовник території заводу збірних залізобетонних конструкцій на вулиці Кульпарківській обіцяє реконструювати сквер на кінцевій зупинці другого трамвайного маршруту на Коновальця. Поруч, можливо, спорудять новий надземний перехід через залізничну колію. Має шанси на нове життя й довгобуд біля Нового ЦУМу, який проектувався як будинок культури автобусного заводу. Реконструкція має розпочатись 2018 року.

«Район розвивається, – констатує Валерій Веремчук. – Тільки трохи образливо, що його називають розумним. У нас усе місто розумне»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!