Керівник Офісу Президента Андрій Богдан пропонує надати російській мові статус регіональної на Донбасі

4410 1
Він вважає, що необхідно шукати компроміси, а не «нав'язувати думку якоїсь частини України».
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Голова Офісу президента Андрій Богдан вважає, що Донецькій та Луганській області можна дозволити російську як регіональну мову, якщо це принесе мир у державу. Про це він розповів у інтерв’ю виданню РБК-Україна.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий у світі закон про мову

«Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні? Ставимо питання – "так/ні". Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою», – сказав Андрій Богдан.

Щодо російської як другої державної він запевнив, що сам зі Львова і державною має залишатися українська, втім порадив шукати компроміси, а не «нав'язувати думку якоїсь частини України».

«Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державна – українська, регіональна – російська і за умови, що після цього вони – територія України», – додав очільник Офісу президента.

За словами співавтора закону про мову Романа Матиса, дозволивши Донецькій та Луганській областям мати регіональну мову, проблем не уникнути.

«Це може зменшити наслідки наявного конфлікту на дуже короткий час, але в результаті ми продовжимо культивувати бомбу сповільненої дії, яка все одно вибухне. Таке рішення голови Офісу президента не має логіки в довгостроковій перспективі. Так, зупиниться конфлікт, але це означає, що він вичерпається», – розповів Роман Матис у коментарі Tvoemisto.tv

Читайте також: 75%. В Україні схвалили квоти на українську мову в телеефірі

Нагадаємо, у 2012 році в Україні прийняли закон «Про засади державної мовної політики», який неофіційно називали «законом Ківалова-Колесніченка», за яким статус державної зберігали лише за українською мовою, втім суттєво розширювали використання регіональних мов. Його скасували у лютому 2014 року.

У квітні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За законом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».


Читайте також:
1 Липня, 2019 19:13
666 ..."..Ставимо питання-- ....." ... сказано ж -- навіть десять академіків не зможуть відповісти на питання , які ставить один дурень.. ... а наразі маємо "щекраще" ... конкретний "академік" ставить питання , як конкретний дурень ... і кому він збирається ці питання ставити ? ... та ж дурному має бути зрозуміло , що Донбас розмовляв , розмовляє і розмовлятиме , як самі люди там бажають ...а вони от (чомусь) НЕ бажають розмовляти українською ... і нема то ради у такої "розумної" влади ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!