Криниця замість ставу: яким бачить простір перед церквою Покрову адміністрація храму

4870 0
Адміністрація церкви Покрову Пресвятої Богородиці, що на вулиці Личаківській, 175, хоче додати у дизайн облаштування простору перед храмом біблійних мотивів.

Нещодавно ЛКП «Інститут Просторового Розвитку» запропонувало до обговорення ескізну пропозицію благоустрою території перед церквою Покрову Пресвятої Богородиці (колишній костел Матері Божої Остробрамської). Її розробники мають на меті максимально зберегти зелене покриття схилів з мінімумом мощення та облаштувати штучну водойму.

Однак думки львів’ян щодо проекту розділилися.

Адміністрація храму, яка і виступила ініціатором облаштування простору, наразі теж має зауваження до запропонованого проекту. Як розповів Tvoemisto.tv настоятель храму Андрій Боднар, зовнішній вигляд скверу має співвідноситися із релігійними мотивами.

«Ми хочемо, щоб у облаштуванні простору переважала релігійна тематика. Для нас дуже важливою є вода, адже часто проводимо водосвяття. Проте ми хочемо, щоб водойма мала релігійне підґрунтя. У результаті обговорень ми зійшлися на думці, що у цьому просторі доречною була б криниця, біля якої розташовуватиметься архітектурна замальовка «розмова Ісуса Христа з Самарянкою», – додав Андрій Боднар.

За словами настоятеля церкви Покрову Пресвятої Богородиці, було б добре озеленити простір перед святинею, вирівняти його поверхню та влаштувати освітлення. Зараз адміністрація храму працює над візуалізацією власного бачення облагородження простору.

Довідка. У 1938 р. на вершині пагорбу на високій терасі був споруджений храм у формі романської базиліки з ініціативи львівського римо-католицького архієпископа Болеслава Твардовського, як подяка за порятунок Львова від більшовицького наступу у серпні 1920 р., костел Матері Божої Остробрамської

Костел збудували за проектом Тадея Обмінського (1874–1932), який виграв конкурс на спорудження цього храму, що став домінантою Личаківського передмістя. Однак храм будувався вже після смерті архітектора.

З північного сходу до базиліки прилягає вежа (висотою 60 м) на зразок флорентійської кампаніли. У 1939 та 1941 рр. вежа була пошкоджена артилерійськими снарядами, сліди від яких було видно до 1990-х. У 1946 р. костел був закритий і перетворений на книжковий склад. У 1992 р. храм був знову відкритий і освячений як церква Покрови Пресвятої Богородиці. Зараз (2009 р.) його використовує згромадження Салезіян східного обряду.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!