Удень вивозять по 60 машин. Куди дівається листя із львівських вулиць. Фото, відео

10836 0
У Львові працює станція компостування, куди мешканці безкоштовно можуть привозити органічні відходи, листя та гілки.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Станція компостування у Львові розташована на вулиці Пластовій, 13. Сюди можна привозити листя, гілки та органічні відходи як компаніям, так і всім мешканцям. Tvoemisto.tv побувало на станції, де компостуванням займається ЛКП «Зелений Львів», й дізналося, скільки тонн відходів тут переробляють, скільки часу на це потрібно та як можна привезти сюди відходи на переробку. 

Начальник відділення компостування Любомир Тимчишин каже, що процес компостування починається зі зваження відходів. Автомобіль заїжджає на територію, його важать, записують, а тоді він вивозить листя на ділянку, де треба зсипати відходи. Наразі вдень до них приїжджає близько 60 машин. 

«Завдяки цьому місто економить кошти, тому шо там переробляють міські відходи, а не вивозять на полігон. До того ж, зараз у Львові йде акція із висадки дерев, і станція надає компост для висадки, щоб дерева легше приймалися», – каже він.

Місце для збору неперероблених відходів 

Загалом на станцію з 1 жовтня приїхало близько 1300 тонн відходів листя, гілля, щепи і харчових відходів, каже Любомир. До того ж, у них досі переробляють листя й гілки, які повалило після двох буревіїв у Львові. Тоді на день приїжджало десь 80 машин, постійно стояла черга перед вагою.

Процес зважування автомобіля з відходами

На станцію привозити відходи можуть не лише фірми, а й приватники, від яких приймають безкоштовно. Для компаній вартість здачі однієї тонни відходів – 322 грн. Компост на станції можна і придбати. Це коштуватиме 309 грн за тонну. 

«Якщо ви назбирали листя у мішки, то не кидайте його у загальний бак зі сміттям, а краще залиште біля нього. ЛКП, яке осблуговує ту територію, забере його і привезе сюди», – каже Любомир Тимчишин. 

Наразі станція сама не може збирати відходи, оскільки не має для цього транспорту.

Технолог відділення компостування Мирослава Білокур каже, що від підприємств приїжджають чисті органічні відходи, а від населення відходи завантажують у контейнери. Завдяки високим температурам і мембрані вони знезаражуються, вбивається зайва мікрофлора і зберігається органічна речовина, яка важлива для ферментації. 

Після цього органічну сировину і подрібнену щепу подрібнюють для зменшення фракції, аби у процесі ферментації бурти добре працювали. Бурти закладаються шарами: 60% органічної речовини і 40% щепи (подрібнена деревина). 

Загалом на переробку сміття потрібно близько 2,5 – 3 місяців, все залежить від погодних умов. 

Процес аерації відходів

Любомир Тимчишин каже, що у контейнери для органіки треба викидати всі харчові відходи, крім м’яса, риби, жирів, скла, пластику, пакетів тощо. 

Спалювати листя погано, тому що від цього надзвичано великий випад в атмсоферу шкідливих газів. Тому краще привезти на компост, який потім можна використати для одобрення грунтів, вазонків, бо там великий вміст азоту й калію, що корисно для рослин. 

Якщо хтось є мешканцем приватної садиби, то можна компостувати листя і в домашніх умовах. Якщо немає такої можливості, то треба зібрати мішки з листям і привезти на станцію, а як ні – залишити біля баків з органічними відходами. У бак із відходами листя бажано не викидати. 

Чоловік, який щотижня привозить на станцію мішки з листям для переробки

Володимир привозить на станцію компостування листя щотижня. Цього разу він привіз п'ять мішків. Він каже, що вдома також сортують все сміття. 

«Стараємося розділяти всі відходи, а сюди привожу листя, щоб не викидати його просто так. До того ж, це безкоштовно», – каже він.

Невеликі компостувальні ящики, які можна використовувати у домашніх умовах

В домашніх умовах зробити компостер дуже легко. Якщо у когось відходів небагато, то можна створити зі звичайних ящиків. Туди складати листя, яке має бути в ньому протягом кількох місяців, при цьому неприємного запаху не буде . 

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!