Куди піти на великодні вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

3327 0
Tvoemisto.tv пропонує перелік подій, щоб провести Великодні свята цікаво і насичено.
Фото: kolokray.com

Фото: kolokray.com

Музика

Львів’ян та гостей міста запрошують 15 квітня о 22.00, на вечірку «Великодні вечорниці» у Rafinad People Club (вул. Руданського, 1).

Великодні вечорниці в Rafinad People Club. Для тих, хто ще не встиг це зробити, проведуть майстер-клас розмальовування писанок. У вишиванках вхід безкоштовний. Без вишиванки – 100 грн.

Бронювання столиків: 066 4000 888

 

17 квітня о 17:00 та о 18:00 у Львівському будинку органної та камерної музики (вул. Степана Бандери, 8) відбудеться концерт «Антоніо Вівальді "4 пори року"»

У цьому концерті будуть усі пори року: Весна, Літо, Осінь, Зима.

Їх можна буде не лише почути, а й побачити.

Музика має здатність зображати і відтворювати різноманітні явища пророди. Композитор-геній Антоніо Вівальді написав «Пори Року», де зміг , за допомогою музики передати кожен місяць року. Ви зможете переконатись у цьому, прийшовши на концерт.

А ще, ви зможете переконатись у тому, що орган здатний замінити цілий оркестр. На ньому зіграє чудова органістка Олена Мацелюх.

На скрипці майстерно та віртуозно зіграє Оксана Потапова.

Надзвичайна художниця Ольга Куц малюватиме картини у реальному часі -- вони перетворюватимуться одна в одну просто у вас на очах.

Вартість квитків: 40 грн.

 

У !FESTrepublic Club (вул. Старознесенська, 24-26) 16 квітня, о 23:00 відбудеться вечірка «Skovoroda Fest #4 від Radio Skovoroda»

Одразу після гаївок в Шевченківському гаю, у вишиванках або без) чекаємо на SKOVORODA Fest #4 у FestRepublic. Від гаю можна пішки пройтись, там недалечко)

Цього разу ми змішуємо драйв! Етно + інді рок. Все українське, танцювальне!

Lineup:

Joryj Kłoc

5 Vymir

DJ's (доповнюється)

Готується багато сюрпризів та доповнень lineup. Танцюємо всю ніч.
Вартість квитків: 100 грн.

15 квітня на концерт праотців львівського джазу Dzyga Jazz Quintet, о 20:00 кличе слухачів арт-кав’ярня «Квартира 35» (вул. Вірменська, 35)

Стара гвардія знову на сцені! Концерт музикантів, з яких у Львові почався джаз. Учасники і друзі незабутнього «Dzyga Jazz Quintet» знову на сцені!

Першопрохідці (або праотці, як часом називають їх шанувальники) українського джазу Володимир Кіт та Аркадій Орєхов почали джазувати у далеких 60-их роках минулого століття — тоді, коли про джаз не можна було й говорити.

У 2000-их саме вони об’єдналися навколо потужного й монолітного «Dzyga Jazz Quintet»і представляли Львів та Україну на фестивалях і концертах по всьому світу. Протягом яскравих, імпровізаційних, вільних і драйвових років свого існування «Dzyga Jazz Quintet» легко і назавжди завойовував любов шанувальників в Україні і далеко за її кордонами. Квінтет називають візитівкою добірного українського джазу. І не помиляються.

Музика «Dzyga Jazz Quintet» — інтелектуальна, із безмежним полем для інтерпретацій та дисонансів, із домішками етнічного мелосу та стрункою чоловічою харизмою. Це — джаз.

Вхід вільний

 

На джазовий концерт гурту «Старі друзі» 17 квітня о 20:00 запрошує арт-кав’ярня «Квартира 35» (вул. Вірменська, 35)

Джаз єднає все на світі, в тому числі і різні покоління, особливо в дружній, теплій, музичній атмосфері. Цього вечора шанувальники джазу почують джазові стандарти у виконанні гурту «Старі друзі».

Вхід вільний

Кіно

У Львівському кіноцентрі (вул. Володимира Великого, 14а) будуть насичені кіновихідні. Зокрема, львів’ян запрошують на покази просто неба.

Розклад звичайних показів

15 квітня (субота)

16:00 – «Червона черепаха» (Франція, Японія, 2016, анімаційний фільм)

17 квітня (понеділок)

17:00 – «Червона черепаха» (Франція, Японія, 2016, анімаційний фільм)

19:00 – «Вічність» (Чань Ань Хунг, Франція, 2016, мелодрама) озвучений українською мовою

21:00 – «Мандрівка часу» (Терренс Малік, Франція, Німеччина, США, 2016, документальний епос)

Квитки – 30 грн., можна придбати у касі кінотеатру , або онлайн

 

«Планета кіно» ТРЦ «King Cross Leopolis» (вул. Стрийська, 30) запрошує на драму «Дружина доглядача зоопарку».

Події розгортаються в Польщі під час Другої світової війни. Під час наступу німецькі війська майже повністю знищили Варшавський зоопарк. Сім'я доглядача – Антоніна (Джессіка Честейн) і Ян (Йохан Хелденберг) Жабинські – не змогли байдуже дивитися, як тисячі польських євреїв знищують нацисти. Спорожнілі і напівзруйновані вольєри вони використовували, щоб ховати земляків, яких переслідували.

Військова драма «Дружина доглядача зоопарку» є екранізацією однойменного роману Дайан Акерман, заснованого на реальних подіях. Подружжю Жабинських, попри постійні обшуки і пильну увагу з боку окупантів, вдалося врятувати від смерті понад 300 євреїв. Про екранізацію говорили починаючи з 2010 року. За постановку взявся режисер з Нової Зеландії Нікі Каро. Зйомки розпочали із роботи з тваринами. Актори на знімальному майданчику з'явилися через 20 днів. Основним місцем зйомок стала Прага.

Час сеансів у суботу та понеділок: 2D (10:15; 14:35; 18:50); та у неділю: 2D (14:35; 18:50)

Вартість квитків: 65-135 грн.

Виставки

З 21 березня по 15 вересня у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3) триває виставка «Скарби Підгорецького замку»

Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) частина творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку, представлені для широкого кола глядачів. Зібрані воєдино понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриваються в ньому особливим чином, даючи нагоду безпосередньо торкнутись сторінок минувшини, відчути дух сторіч, зрештою, по-новому побачити справжні скарби, якими володіємо, їх непроминальну вартість.

На виставці «Скарби Підгорецького замку експонуватиметься українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво. Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності має свій образ, втілила такі аспекти і форми популяризації музейних цінностей, які є адекватними сьогоденню.

Метою виставки є привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції.

 

Галерея Львівської національної академії мистецтв (вул. Кубійовича, 35б) 29 березня – 22 квітня запрошує відвідувачів на виставку живопису і художнього скла Яни Масалович «Жінка».

Виставка студентки 6 курсу кафедри художнього скла ЛНАМ. «Жінка» є ключовим концептом у творчості Яни Масалович. Вона ретранслює її образ у найрізноманітніших варіаціях: спокусницею, мінливою, хвилюючою, ніжною, тендітною наче скло, а іноді такою незворушною… Жінка – це маленький всесвіт, навколо якого все обертається.

Метою проекту є продемонструвати авторське бачення молодою художницею образу жінки, інтерпретованого у живописі та склі.

Живописні твори художниці вирізняються непересічною експресією, динамікою композиційних рішень та особливим відчуттям кольору.

Її роботи у художньому склі демонструють високий мистецький рівень, професійне володіння складними технологічними прийомами та формотворчими методами.

Вхід вільний

 

Виставка дитячих робіт «Коли все живе, цвіте…» відбувається з 6 квітня по 10 травня у Львівському музеї історії релігії (пл. Музейна, 1)

Юні митці олійними фарбами на склі відтворили своє бачення реального світу і відкрили завісу того, що існує тільки в дитячій уяві. Це роботи учнів студії образотворчого мистецтва «Бджілка» при Центрі дитячої та юнацької творчості Сихівського району міста Львова. Вік дітей – від шести до шістнадцяти років. Серед них – початківці, а також ті, в яких простежується свій почерк, стиль, неповторна пластика ліній, композиційне вирішення.

Зеленими, білими, рожевими барвами та ніжною мелодією звеселяє нас весна. В її пробудженні – велика таємниця свіжості, краси природи, що завжди відроджується й відроджується. Весна – це і час яскравої творчості, нестримної фантазії. А якщо фантазують діти, то це особливо захоплює, заворожує.

 

Музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня» (вул. Клепарівська, 18) запрошує на виставку Мирослави Бачкур, Сергія Декалюка та Вадима Панченка «Потік часу» з 6 квітня по 3 травня

Кожен із авторів виставки по-своєму «працює» з часом. Сергій Декалюк фіксує прості речі – миттєвості щирих емоцій, а героями його полотен постають пересічні люди. Мирослава Бачкур акцентує свою увагу на результаті. Вадим Панченко намагається зафіксувати, зловити на своїх полотнах саме момент. Момент – це те, що кожен з нас переживає щодня, але не помічає. «Моменти – це те з чого складається наше життя, приємна інфантильна його частина, будь це гонитва за голубом, чи промінь сонця дорогою в школу», – ділиться Вадим Панченко.

На полотнах Мирослави Бачкур плоть та тіло мають не лише фізичний вимір, але є культурними поняттями, складовою нової моделі реальності. Вони є результатом світоглядних змін, що знаменували перехід від Слова до Тіла, від духовності до тілесності, від вербального до візуального. Обробити сировину, будь то матерія чи ідея, означає надати їй форми, вдихнути нове буття. Світ плоті – це світ природного, сфера матерії. В опозиції до нього перебуває світ культури – світ смислів. Оброблена думкою сировина переходить у світ культури, набуває іншого статусу.

 

Галерея Щось цікаве / Something interesting (площа Ринок 13 (двір)) з 9 квітня по 22 квітня демонструватиме виставку витинанок Дарії Альошкіної «Райце».

До експозиції увійдуть експериментальні найновіші роботи які виконані не з паперу, переважно з яким художниця працювала раніше. Це серія витинанкових робіт присвяченій писанці, яка і є головним джерелом натхнення і фундаментом у побудові даних композицій. У центрі кожної з робіт зображені жінки, дівчата – за традицією саме вони і пишуть писанки, також це улюблений образ – берегині. Створюючи ансамбль витинанкових орнаментів, відштовхуюсь від традиційних схем писання писанок – це водночас спрощує і збагачує всю загальну композицію, зберігаючи при цьому певну традиційність, яку я і хочу пронести крізь твір. Найголовніше у цьому проекті – це енергія і магія від самих робіт, прихований зміст із символами-ключами, послання глядачеві для збагачення його світогляду

Запрошуємо віднайти свій улюблений образ-берегині у незвичному варіанті писанки-витинанки.

Виставка триватиме щодня з 7 по 23 год.

 Вхід вільний

 

З 27 березня по 16 квітня виставка сучасної української сценографії театру ім. Леся Курбаса буде представлена у Дитячому центрі сучасного мистецтва «Агов» (вул. Городоцька, 36)

На виставці представлено сценографію до вистав Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса одразу від чотирьох художників – Володимира Стецьковича, Влодка Кауфмана, Богдана Поліщука та Олексія Хорошка.

Богослужіння

Розклад Богослужінь у катедральних храмах різних конфесій Львова:

 

Катедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП (вул. М. Грушевського, 2)

Велика субота:

8.45 – Вечірня з Божественною Літургією свт. Василія Великого, архієп. Кесарії Каппадокійської.

 

Архикатедральний Собор Святого Юра УГКЦ (пл. Юра, 5)

Велика субота:

10.00 – Вечірня з Божественною Літургією св. Василія Великого;

14.00 год. – освячення пасок та іншої поживи (через кожні 30 хв.).

 

Митрополича Базиліка Успіння Пресвятої Богородиці РКЦ (пл. Катедральна,1)

Велика субота:

освячення страв у суботу від 9.00.

10.00 год. – три частини Гірких Жалів.

18.00 год. – св. Меса Великоднього надвечір’я (Великодньої вігілії), яка розпочнеться освяченням вогню. Вірних просять приносити з собою свічки.

 

Ставропігійна церква Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ (вул. Руська, 7)

Велика субота:

8.00 –  Св. Літургія.

З 14.00 – Початок свячення пасок.

21.00 – Читання Діянь  Святих Апостолів.

23.00 год. –  Надгробна відправа. Полуношниця з каноном Великої суботи.

24.00 год. –  Початок Хресного обходу.

 

Кафедральний храм святого великомученика Георгія Побідоносця УПЦ (вул. В. Короленка, 3):.

Велика субота:

08.00 –  Часи. Ізобразительні. Вечірня. Літургія святителя Василія Великого;

14.00 – Початок освячення пасок (закінчується о 23.00);

19.00  – Початок читання Діянь св. Апостолів; 23.15 год. –  Полуношниця.

Фестивалі

Фестиваль Писанок у Львові (1-23 квітня)

Програма «Фестивалю Писанок»:

1. Галерея Art-Писанок. У рамках «Фестивалю Писанок» діятиме open-air Галерея Мистецьких Писанок, де на трьох подіумах буде встановлено близько 50-ти унікальних писанок. Тут представлені авторські роботи, створені як відомими художниками Львова, так і аматорами, та різноманітними мистецькими організаціями.

2. Квіткова писанка. Щороку, у рамках «Фестивалю Писанок» презентуються та експонуються особливі писанкові арт-об’єкти. Цьогоріч основним арт-об’єктом стане Квіткова Писанка, яка буде оздоблена декоративною травою та сезонними квітами.

3. Благодійна акція «Добра справа». Під час Фестивалю діятиме проект «Добра Справа» – щорічна благодійна акція, спрямована на збір  коштів з метою допомоги тим, хто справді цього потребує. Цього року  буде відбуватися збір коштів на потреби дитячого відділення ЛОДКЛ ОХМАТДИТ.

4. Art-стіна Великодніх привітань. Це місце, де діти і дорослі матимуть змогу проявити свою фантазію, розмалювати цікаві Великодні ілюстрації та поділитись побажаннями.

5. Площа писанкових дерев. Писанкові дерева стануть унікальною окрасою Великодня. Кожен відвідувач матиме змогу прикрасити дерево власною писанкою та створити неповторну весняну атмосферу Великодня.

6. Писанка-вказівник. Ще одним особливим мистецьким об'єктом «Фестивалю Писанок» стане унікальна Писанка-Вказівник. На цій писанці вказано напрямки та відстані до музеїв Львова та світу. Символічно, що такий вказівник встановлений саме на площі Музейній.

Цьогоріч, у Львові з'явиться ще одна локація «Фестивалю Писанок». 24 березня Фестиваль стартує у ТРЦ «Victoria Gardens» (вул. Кульпарківська, 226 А). В програмі Фестивалю організовано цікаві воркшопи, діятиме Галерея Писанок, а також буде представлено особливу Квіткову Писанку.

Читайте також: Львівські архітектори показали писанку як мистецтво. Відео з #backstage

 

«Великдень в Гаю» (16-17 квітня)

З нагоди великого свята Воскресіння Христового Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай) запрошує львів’ян та гостей міста на традиційні фестини «Великдень у гаю», які відбудуться 16 - 17 квітня.

«Програма свята наповнена духовним змістом, оповита красою українських традицій. Потрапивши на територію музею, відвідувачі одразу будуть долучені до давньої традиційної гаївки «Кривий танець», рухаючись якою, потраплять у вир дійства», – розповідають організатори.

На Фестинах буде діяти ряд святкових галявин, на яких водитимуть  гаївки, веснянки, забави та розваги. Головна подія свята – Великодній флешмоб, у якому об’єднається понад 1000 осіб в «Алею благословення».

Впродовж святкування також відбудуться виступи фольклорних колективів, привітання від християнських спільнот, естрадних виконавців.

 Головні гості Фестин – ансамбль із Австрії  «Народна танцювальна група Штайн» (нім. «Volkstanzgruppe Stein») з нижньо-австрійського міста Кремс.

Для найменших учасників свята на дитячій галявині будуть проведені  давні  традиційні Великодні забави, гаївочки. А галявина середньовічних лицарів запросить дітей на майстер-класи лицарських боїв.

Як повідомляють на сторінці сервісу з купівлі квитків, право на безкоштовні відвідини музею мають наступні категорії громадян:

·        інваліди І та ІІ групи;

·        діти дошкільного віку;

·        військовослужбовці строкової служби;

·        ветерани Великої Вітчизняної війни;

·        учасники бойових дій

·        працівники музейних установ

Умови діють лише за пред’явленням документів, що засвідчує належність до вказаної категорії громадян.

Вартість квитків: 30 грн. Пільговий квиток для дітей від 7 років, учнів та студентів, при наявності студентського квитка – 20 грн.

Ярмарки

Великодній ярмарок (7 квітня–9 травня)

Цьогоріч Великодній ярмарок у Львові працюватиме протягом місяця – від 7 квітня до 9 травня на алеї проспекту Свободи. У будні ярмарок працюватиме з 10:00 до 22:00, у вихідні та святкові дні – з 10:00 до 23:00.

Традиційно, на ярмарку постійно працює торгова галерея із різноманітними подарунками та сувенірами, а також гастрономічний сектор із стравами галицької кухні у оновленому форматі.

На площі перед театром опери та балету з 14 до 23 квітня працюватиме Великодня майстерня – щодня з 12.00 до 19.00. Для гостей організовуватимуть майстер-класи із гончарства та ліпнини, ковальства, писанкарства, іконопису, різьблення свічок, лозоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок чи інсталяцій зі скла.

«Власне на Великдень, 16 квітня, ми підготували культурні заходи для львів’ян та гостей міста. О 12.00 відбудеться театралізована реконструкція великоднього сніданку, під час якої господиня столу Тетяна Пилипець пригощатиме гостей великодньою паскою. З 13.00 розпочнеться флешмоб «Гаївка із Софією Фединою», а з 15.00 відбуватиметься Фестиваль гаївок – великодні співанки звучатимуть у виконання львівських колективів», - додають організатори.

Неодмінний атрибут Великоднього ярмарку – це квіткові інсталяції та живий куток, а окрасою ярмарку є квіткова писанка, яка з року в рік розквітає по-новому. Приємною несподіванкою для гостей ярмарку також стане інтерактивна арт-інсталяція, виготовлена із матеріалів, які зазвичай викидаються.

Загалом у рамках Великоднього ярмарку учасники долучаються до руху Zero Waste. На території торгової алеї встановлені контейнери для всіх типів вторинної сировини, а також працює Zero Waste станція для збору батарейок, лампочок та кришечок.

Читайте також: Екологічно і вигідно: чому до кав’ярні варто ходити з власним горнятком

Великодній ярмарок також долучається до проекту «Весна у віршах». На алеях ярмарку звучатимуть вірші українських поетів, начитані відомими львів’янами, а під час вихідних проводитимуть літературні вечори та читання казок.

Читайте також: Що пропонує Великодній ярмарок у Львові: асортимент, ціни, майстер-класи. Відео

*До уваги читачів: у програмах святкувань можливі зміни

Підготувала Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!