Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

3877 0
Цими вихідними, 4-5 лютого, львів’яни мають змогу переглянути українські фільми, побачити вартісні виставки та завітати до театру. Пропонуємо огляд культурних подій на вихідні.
фото: lvivexpres.com

фото: lvivexpres.com

Виставки

Проект «Особистість vs. Тоталітаризм», яку реалізовує Меморіальний Музей «Територія Терору», розташовується у приміщенні Галереї Львівської національної академії мистецтв за адресою вул. Кубійовича, 35Б.

Виставка присвячена людям, що не зламались в протистоянні з тоталітарними системами та боролись за незалежність Української держави. Їхні життєві історії представлені крізь призму спогадів, світлин та документів.

Виставка покликана розповісти історію перебування Галичини у складі Польщі (1919-1939), тоталітарних СРСР (1939-1941, 1944-1991 рр.) та Німеччини (1941-1944 рр.), а також продемонструвати вплив цих режимів на життя звичайних людей. Вхід – вільний

З 25-го січня  у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) триває виставка картин художниці Галини Константюк «Україна у портретах». Експозицію складуть полотна, де за вигаданими героями ховаються реальні люди — знайомі чи перехожі, образи, які за лічені хвилини запам'ятовуються. «Кожен портрет наповнений особливим характером, настроєм та має свою унікальну історію. Дивлячись на героїв неможливо не відчути і не уявляти життєвий шлях людини, яка зображена на полотні. Більшість робіт цієї виставки мають народну тематику, що передає дух і красу українських дівчат», – йдеться в описі виставки.

Зазначимо, що образ жінки – панівний у творчості львівської художниці Галини Константюк. Сумні чи зажурені, радісні чи романтичні – кожен із них привертає увагу яскравою, притаманною львівській школі живопису, декоративністю. Тільки іноді «чарівниці» Галини Константюк дивляться просто на глядача – переважно вони самозаглиблені, а їхній погляд зведений до небес. Вхід – 20 грн.

До 15-го лютого у Львівському палаці мистецтв  триває фотовиставка «Фрагменти з минулого». Фотографії старого Львова з колекції Олександра Коробова. На виставці експонується понад 30 фотографій старого Львова та мешканці на його тлі, кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. у форматі 2,5м х 1,5м. Окремі фотографії є відомими, інші – демонструються вперше. Виставку цікаво буде відвідати всім небайдужим львів’янам – тим, хто переймається історією та культурою Львова, хто вболіває за збереження його архітектурної спадщини. Вхід – 20 грн.

У Галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26) до 12-го березня триватиме виставка Ольги Ковтун та Андрія Коваленка «Свято». Вихованці майстерні Миколи Стороженка у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури доволі рано проявили себе як непересічні митці з власною живописною манерою. Занурившись у вивчення українського та європейського ренесансного й барокового живопису, художникам вдалось створити особливий світ барв, знаків та образів, котрі ні з чим не сплутаєш. Митці інтенсивно беруть участь у виставковій діяльності, представляючи свої твори в Україні та закордоном. Цьогорічна виставка особлива, адже тут автори присвятили свою увагу виключно українському жіночому образу. Побутові деталі, орнаменти вишивок, головні убори – представлені не як фольклорні елементи, але як оздоби казкових сцен. Вхід – вільний.

Кіно

У Львівському кіноцентрі (вул. Володимира Великого, 14а) 4-го лютого о 17:00 та 5-го лютого о 21:00 показуватимуть історичну драму  «Моя бабуся Фані Каплан». У стрічці замальовується зворушлива історія кохання Фані Каплан, що розгортається на тлі революційних подій початку ХХ сторіччя. Почуття юної та цнотливої Фані до революціонера Гарського штовхає її на відчайдушні вчинки, що призводить до неминучої трагедії.

З 2-го лютого у Львові у мережі кінотеатрів «Планета Кіно» та у кінотеатрі «Кінопалац» (вул. Театральна, 22) показують документальну драму «Рідні», зняту режисером Віталієм Манським. Народжений у Львові, він отримав кіноосвіту в Москві у ВДІКу і вся його кар’єра побудована в цьому місті. З березня 2014-го року Манський підписав лист на підтримку України. З 2015-го року проживає в Ризі. Автор більш ніж 30 фільмів, які показували на фестивалях у Каннах, Берліні, Роттердамі, Локарно та багатьох інших. Володар понад 100 нагород, серед яких «Срібний глобус» Карлових Вар, «Срібний голуб» Лейпцигського фестивалю, головні призи МКФ у Варшаві, Їглаві, Трієсті. Президент фестивалю «Артдокфест» і російської Національної премії в області неігрового кіно «Лаврова гілка».

Режисер вирушає до своїх родичів у Львів, Одесу, на Донбас та в Крим. Він досліджує стосунки, надії, думки таких різних, але рідних для нього людей. Крізь історію своєї родини режисер зображає новітню історію України.

Театр

4-го лютого о 19:00 у Львівському театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» (вул. Фредра, 6) показуватимуть виставу «Еклезіаст» Це – містерія для дорослих.

«…поки не пірветься срібна нитка, і не зломиться кругла посудина з золота, і при джерелі не розіб’ється глек, і не зламається коло, й не руне в криницю…» (Еклезіаст 12:6). Вартість квитка – 60 грн.

4-го лютого о 18:00 у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) показуватимуть оперету Ф. Легара на 3 дії «Весела вдова». Мова виконання: українська. У центрі сюжету – вдова банкіра Анна Главарі, яка прибуває бал у посольство країни Монтевердо в Парижі, її капітал – золотий запас цієї маленької держави.  Вартість квитків – 50-300 грн.

5-го лютого о 12:00 та о 18:00 у Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької показуватимуть виставу «Украдене щастя». Драма у двох частинах, тривалість – три години.

Заньківчани зверталися до драми Франка 5 разів – у 1922, 1923, 1940, 1949, 1976 роках. Нова постановка Федора Стригуна про шалену пристрасть, яка ламає стіни. Тож маємо іншу відповідь Заньківчан на запитання: «Хто у кого вкрав щастя?»

Музика

5-го лютого о 17:00 у Будинку органної та камерної музики (вул. Бандери, 8) відбудеться концерт «Романтична органна музика». У програмі: Л. В’єрн, Й. Брамс, Ш. Відор. Солістка: Надія Величко – орган. Вартість квитка – 40 грн.

5-го лютого о 16:30 у кінотеатрі «Кінопалац ім. Довженка» (просп. Червоної Калини, 81) відбудеться  Концерт «Колядуймо разом!». Участь беруть: Заслужений артист України Ігор Богдан (Канада) та гурт «Галичани» (м. Львів). Гості програми: композитор, поет та співак Сергій Котовський, етно-гурт «Тріо ЛЕЛЯ». Вартість: 60 - 160 грн.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!