Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

3510 0
Tvoemisto.tv обрало кілька подій, які варто відвідати в останні вихідні жовтня.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 28 жовтня, на 18:00 запрошує на оперу оперу на 4 дії «Аїда»

«Аїду», один зі своїх шедеврів, Верді написав на замовлення Каїрської опери в честь відкриття Суецького каналу.

У задушливому пустельному ландшафті, під нескінченно жарким небом склалася любовна піраміда: полонена ефіопська царівна Аїда, полководець Радамес і мстива цариця Амнеріс жадають повітря і любові. Потреба в щирості і справжніх почуттях змушує героїв діяти будь-якими засобами.

Виконується італійською мовою з українськими субтитрами

Тривалість: 1 год 30 хв.

Вартість квитків: 50-500 грн.

 

Також у неділю о 15:00 Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) запрошує на музичний салон «Композиції» української класики

Крім того, в Дзеркальный залі експонується художня виставка «Барви Опери». На виставці представлені роботи народних художників України Віктора Жмака, Михайла Демцю та Петра Сипняка, художників Сергія Міхновського, Володимира Стецули  та Дмитра Легерка.

Тривалість: 1 год.

Вартість квитків: 100-200 грн.

 

 28 жовтня, о 12:00 та о 14:00 Львівський театр ляльок ( пл. Данила Галицького, 1) запрошує маленьких львів’ян та їхніх батьків на казку на 2 дії «А ж п’яте?».

П’єса за мотивами дитячого письменника та драматурга Бориса Апрілова. Вистава для дітей дошкільного та шкільного віку.

Це так дивно коли народжується нове створіння. І у цій казці вже встигли народитись четверо курчат, а ось п’яте ніяк не може вилупитись, без допомоги… кого б Ви думали?

Для дітей віком 3-6 років.

Вартість квитків: 30 грн.

 

А вже у неділю, 29 жовтня, о 12:00, 14:00 та о 16:00 до Львівського театру ляльок (пл. Данила Галицького, 1) варто прийти на казку за М. Кропивницьким «По щучому велінню»

Жили-були два брати. Хома був розумний, кмітливий і добрий. А от старший Гаврило був ледачий і хитрий, та ще й весь час дражнив молодшого брата і наговорював на нього всякі нісенітниці. Хому це ображало страшенно, але вдіяти він нічого не міг. Аж поки одного дня Хома не спіймав чарівну Щуку. Ця диво-рибка буквально перевернула все з ніг на голову!

Для дітей віком від 5 років.

Вартість квитків: 30 грн

Музика

29 жовтня, о 18:00 у Львівську обласну філармонію кличуть послухати барокову оперу «Дідона та Еней»

Незалежний проект Open Opera Ukraine пропонує концертну версію всесвітньовідомої опери «Дідона та Еней» англійця Генрі Перселла, написану наприкінці XVII століття. Барокова опера вже більше ніж півстоліття – один із найвідчутніших мистецьких світових трендів, котрий має бути представлений українській аудиторії. Саме тому постановка зроблена за сучасними світовими стандартами, а саме – практики історично-поінформованого виконавства. Що це? Це коли співають та грають в інший спосіб, залучаючи історичні відомості щодо саундестетики минулого, зокрема, наприклад, коли оркестр складається з копій історично достовірних інструментів.

Перше відділення:

М. Локк «The Tempest» (1674 р.)

Г. Перселл «Te Deum and Jubilate Deo» (1694 р.)

Друге відділення:

Концертне виконання опери Г. Перселла «Дідона та Еней» (1689 р.)

Диригент Назар Кожухар

Вартість квитків: 100-150 грн.

 

У цю суботу, 28 жовтня у Хмільному домі Роберта Домса (вул. Клепарівська, 18) відбудеться вечірка «Halloween у підземеллі»

Костюмоване дійство у справжньому підземеллі, на глибині 8 м. Щороку майже тисяча переодягнутих людей відривається на повну під потужний Drum & Bass у Хмільному Домі Роберта Домса.

У програмі: Derrick, Tonika, Max NRG, Nevidomy, Architect b2b J.Zef, Gakonda, Pablo Rasta, Skyhook, Black Angel, 74dek, Soft, Paul Trouble, Ravel.

Вхід:
Передпродаж – 100 грн (перші 150 квитків)
Решта, та у день вечірки – 120 грн
Для гостей міста вхід: 100 грн (за наявності проїздного квитка)
Квитки можна буде придбати з 17 жовтня, за телефоном 093 747 05 09 (Андрій) https://www.facebook.com/andriyko3ak і Rub & Royd (BeerCraft) вул. Вірменська, 2, а також: у магазині іpeople (проспект Свободи 41)

 

28 жовтня, о 18:00 в Львівському музеї історії релігії (пл. Музейна, 1) відбудеться концерт «1 в кубі».

Молоді композитори, перформери, поети та музиканти-виконавці зі Львова, Києва та Одеси представлятимуть твори, підготовлені спільними зусиллями тандему «композитор-перформер/поет-виконавець». Ключовим пунктом є взаємодія учасників групи як єдиного організму, пошук спільних шляхів для отримання результату у вигляді мистецького твору.

Звідси й бере початок назва проекту.

«1 в кубі» – інтердисциплінарний проект, його метою є налагодження комунікації в мистецькому середовищі.

Вартість квитків: 60-120 грн.

Кіно

«Планета кіно» ТРЦ «King Cross Leopolis» (вул. Стрийська, 30) запрошує на мультфільм «Ми - монстри».

Головні герої мультфільму – звичайна родина: тато Френк, мама Емма та діти Фей і Макс. У вихорі повсякденних турбот вони давно перестали помічати приводи для радості. Їм усім здавалось, що вони вкрай нещасливі. Якось напередодні свята Емма вирішила замовити карнавальні костюми для всієї родини у магазині «Світ вампірів». Слухавку зняв сам граф Дракула. Йому видалося нудним просто надати костюми. За його наказом відьма зачаклувала усю родину. Тепер Емма справжнісінький вампір, тато Френк перетворився на Франкенштейна, Фей стала мумією, а наймолодший Макс – милим перевертнем. Сила чарів відьми полягає в тому, що вони не розповсюджуються на щасливих людей. А оскільки ці четверо давно та вперто вважали себе нещасними, то позбутися закляття їм навряд вдасться – так думає відьма. Але сімейка монстрів рішуче налаштована повернути собі людський вигляд.

Час сеансів у суботу CINETECH+, 3D (13:00; 15:00; 17:00) CINETECH+, 2D (17:40), у неділю: CINETECH+, 3D (13:00; 15:00; 17:00) CINETECH+ 2D (11:00; 17:40)

Вартість квитків: 70-130 грн.

Виставки

До 29 жовтня у відділі Українське мистецтво ХХ ст. Відділ НМЛ ім. Андрея Шептицького (вул. Драгоманова, 42) триватиме виставка Kein Name Мірослава Балки (PL).

Під час виставки будуть представлені роботи 1999-2007 рр., що становлять безпосереднє звернення до спадщини авангарду. Мірослав Балка є одним із найвидатніших сучасних митців у світі, багато разів виставлявся на найпрестижнішій світовій презентації мистецтва якою є Міжнародне Бієнале мистецтв у Венеції. Належить до елітарної гілки митців, які були запрошені до реалізації персональних специфічних сайтових проектів у Tate Modern Turbin Hall у Лондоні. Його роботи знаходяться в колекції Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Читайте також: Як виглядають відреставровані фрески костелу єзуїтів у Львові. Фото

Виставка ретро-листівок «Carte postale: жінка на зламі епох» триватиме у Львові до 29 листопада у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3)

Виставка ретро-листівок кінця ХІХ – початку ХХ століття з приватної колекції Оксани Бобошко-Вандеховен. Ілюстровані поштові листівки, найчастіше з зображенням жіночої постаті – зробили значний вклад у розповсюдження сецесії. Саме «прекрасна стать» пропагувала новий стиль, який мав виразне феміністичне забарвлення. Вітальні могутні сили природи і жіноцтва, як їх втілення – це улюблені мотиви сецесії.

Кінець ХІХ-початок ХХ століття – час становлення стилю модерн на теренах Галичини. У Кракові та у Львові особливості модерну мали віденське забарвлення й увійшли в історію мистецтва як явище сецесії.

Характерними як на предметах декоративно-ужиткового мистецтва так і в ужитковій графіці на почтових листівках зокрема, були зображення струнких, вигнутих, як стебло, жінок, з розпушеними пасмами волосся у дивних кучерях. Сецесійні художники обожнювали гармонійну єдність людини і природи, яка слугувала скарбницею, творчо інтерпретованих декоративних мотивів та форм.

 

Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6) до 26 листопада кличе на виставку «(не)означені».

Виставка поєднує рефлексії художника Нікіти Кадана, істориків та інших дослідників щодо тем пов’язаних зі злочинами нацизму та сталінізму, етнічними чистками та іншими актами насильства в 30-40- роках ХХ століття.

Спадками ХХ століття серед іншого є незліченні та неозначені могили і мільйони убитих. Їхні імена часто невідомі. А якщо відомі, то насамперед у родинних переказах. Безіменні у числах, вони стають символами та об’єктами пам’ятей, політик та досліджень. Водночас теми пов’язані з масовим насильством, все ще є мало осмисленими, особливо локально. Їх й надалі використовують та підпорядковують вузьким ідеологічним рамкам та політичним цілям. Виставка «(не)означені» покликана дати імпульс ширшим рефлексіям та осмисленню травматичних і все ще не проговорених тем про наше минуле.

Основою виставки є роботи Нікіти Кадана, які складаються з трьох серій: «Хроніки», «Погром» та «Національний ландшафт». Через мистецьке опрацювання фотографій жертв найстрашніших масових злочинів ХХ століття, Нікіта звертається до теми насилля і ставить питання про небезпеки заідеологізування і маніпулювання, витіснення «незручної історії» та наслідків «конкуренцій пам’ятей».

Вхід вільний

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: до давнього центру Галицько-Волинського князівства

Виставку під назвою Кульчицької «Олена Кульчицька (1877-1967). Народний одяг західних областей України. Акварелі. Малярство» відкрито в Художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької  (вул. Листопадового Чину, 7).

Експонують 49 творів, на яких зображено український стрій із різних регіонів країни.

Водночас доктор мистецтвознавства Олена Никорак зауважила, що на картинах художниці зображено ті типи одягу, яких уже немає, відтак завдяки детальній роботі мисткині можна достовірно відтворити вишивку, яку одягав той чи інший регіон. Над цією виставкою, серією народної творчості, Кульчицька працювала ледь не півстоліття. Всього у цьому доробку налічується 429 одиниць. Як уже зазначено вище, у музеї представлена лише частина.

Експозиція працюватиме до 30 листопада.

 

До кінця жовтня в малій виставковій залі Шевченківського гаю (у хаті з с. Тухолька) триватиме виставка «Якби мені черевики…».

«У давніші часи взуття, а зокрема чоботи й черевики, були доступними не усім – вони були своєрідним мірилом достатку. Кожен представлений на виставці експонат сам по собі є цікавим, оскільки відображає так звані модні тенденції того чи іншого часу, а тип, фасон, матеріал і характер оздоби можуть багато розповісти про його власника – наприклад, про його соціальний статус чи територію проживання», – говорить наукова співробітниця музею Зоряна Ципишева.

Відвідувачі виставки матимуть змогу оглянути зразки традиційного взуття українців та оцінити талант давніх майстрів-шевців. Одним з унікальних експонатів є «золоті черевички», які у 1905 році одягала тогочасна переможниця львівського конкурсу краси.

Виставку можна оглянути щодня, крім понеділка та вівторка, з 10:00 до 18:00.

Читайте також: У Львові з'явився «розумний» туристичний маршрут. Відеоекскурсія

У Палаці Потоцьких / Відділ Львівської галерея мистецтв. Мистецтво XIV-XVIII ст. (вул. Коперника, 15) до 29 жовтня триватиме виставка Gianni Versace. Private collection by Alexandre Stefani.

У 2017 р. по всьому світу проходять пам’ятні заходи на честь видатного модельєра, приурочені до 20-річчя від його загибелі, до яких приєднується і Lviv Fashion Week: в Україні роботи Gianni Versace експонуватимуться вперше. Частина збірки Gianni Versace. Private collection by Alexandre Stefani була показана на різноманітних івентах в Бразилії, Польщі, в рамках Berlin Fashion Week у Німеччині.

У приватній колекції Стефані налічується більше 500 речей авторства Джанні Версаче, включаючи одяг з найбільш важливих колекцій, який показує найважливіші моменти професійної еволюції дизайнера. Александр впродовж багатьох років вивчав творчість Версаче і колекціонував його роботи, у своїх дослідженнях він зустрічався з багатьма особистими друзями і колегами Джанні та зумів придбати дуже важливі твори – деякі з них сам Джанні віддав друзям, інші були придбані на благодійних аукціонах, які влаштовували знаменитості – це і стало основою збірки.

Вхід: 60 грн

 

Виставка World Black & White триватиме до 28 жовтня у галереї-кафе «Ноїв ковчег» (вул. Ставропігійська, 9).

Експозиція включає роботи авторів чотирьох країн: Cole Thompson / США, Rohan Reilly / Ірландія, Yoshihiko Wada / Японія, Jefflin Ling / Малайзія. Роботи цих майстрів виключають постобробку, глядач побачить фотографії, які були створені в момент зйомки.

 

У мистецькій галереї «Зелена Канапа» (вул. Вірменська, 7) до 29 жовтня триватиме виставка Василя Боднарчука «Силуети Львова».

Для виставки в «Зеленій канапі» Василь Боднарчук пропонує серію творчих робіт під назвою «Силуети Львова». Керамічні пласти за мотивами архітектури старого Львова із живописними ефектами для досягнення яких художник використовує кольорові емалі, поливи, оксиди металів, кольорові глини та вітражне скло. Ця серія з 9- ти художніх творів є основою експозиції. Доповненням виставки є керамічні пласти з серій «Між літами», «Мандри», «З витоків».

 

До 19 листопада експонуватиметься виставка Остапа Лозинського «Тривога. Шкіц до пейзажу» у галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26).

Малярством, на відміну від іконопису, який на рівні підсвідомості є певною втечею від навколишньої реальності, пошуком абсолюту, так направду, займаюсь доволі рідко. Воно для мене слугує радше засобом розмови. Споглядаючи життя, проблеми людини, її взаємодії з світом та ближніми, Богом викликають у мені масу запитань, відповіді на які знайти вкрай складно (та чи й потрібно?). Лише тоді, коли визріває потреба глибшого діалогу – засоби малярства допомагають мені в цьому. (с) Остап Лозинський

Просто неба

У ніч із 28 на 29 жовтня відбудеться піша проща з Архиктедрального собору святого Юра у Львові до «Страдецької гори» у селі Страдч Яворівського району.

Прощу організовують для мігрантів та їхніх родин. Усіх охочих запрошують до молитовного спілкування, ознайомлення із проблемами мігрантів та іммігрантів, їхньою адаптацією в суспільстві та творення спільноти.

Організовує прощу референтура у справах родин, родин мігрантів та іммігрантів ЛА УГКЦ. Відповідальні опікуни прощі – отець Тарас Фітьо та отець Антон Борис.

Молитовна програма:

28 жовтня:

·         20.00 – Молебень у Соборі Святого Юра м. Львів

·         21.00 – вихід з Собору Св. Юра м. Львів

·         22.30 – праця в групах у селі Рясна-Руська

29 жовтня:

·         5.30 – Свята Літургія  в Страдчі, Молитва за зцілення,  Хресна Дорога.

Із собою потрібно мати:  вервицю, молитовник, ліхтарик, плащ-накидку, зручне взуття, канапку на перекус.

Контактний тел.: 067 94 98 594 (п. Марія).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!