Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

2018 0
Медіа-хаб «Твоє місто» радить, чим зайнятися у Львові під час найближчих вихідних.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Вистава «Апокрифи» у Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса

Вистава-притча про людські пристрасті, вірність, зраду, фанатизм, ланцюг іпостасей людського духу, кожна ланка якого самоцінна сама по собі, а разом вони утворюють багатошаровий поліфонічний твір. Композиція вистави не має традиційної схеми “зав’язка-кульмінація-розв’язка”. Це низка історій, об’єднаних темою. Підкреслюється одна лінія. Звичайно, при такій побудові детальна розробка нюансів, психологізм образів змінюється виділенням якоїсь однієї риси. Виникають персонажі-маски, персонажі-алегорії.

Тут пройдено величезний шлях відбору, відкидання усього зайвого. Багатослівність руйнує чітку логіку побудови. Режисер і актори шукають максимальної точності, щоб розповісти низку історій про тих, хто лишився жити після Голгофи.

Коли: 01 квітня 2018, 19:00

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Вартість квитків: 80-100 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Вистава «Любов)» у Театрі Лесі

Перша драма Лесі Українки «Блакитна троянда», котра досі вважалася «несценічною», стає прекрасним ґрунтом для роздумів на тему різноманітності любові. Підсилена засобами фізичного театру та документальними свідченнями акторів, вистава демонструє кілька схем стосунків, поширених в сучасному світі: несамовита приречена любов, що має фатальні наслідки, зручне «міщанське» пристосування, любов з холодною головою, що ні до чого не зобов`язує, приємний флірт. Безліч варіантів – кожен може вибрати те, що йому чи їй пасує. Питання у тому, як бути щирим і чесно вибрати між спокійним, впорядкованим життям і варіантом «блиснути враз і згоріти, наче ніж на вогні», а також у тому, чи маємо ми, в принципі, такий вибір.

Коли: 31 березня 2018, 19:00

Адреса: вул. Городоцька, 36

Вхід на виставу оплачується у формі благодійних внесків, що будуть скеровані на підтримку дітей політв’язнів

Вистава «Ісус, син Бога живого» у театрі ім. Марії Заньковецької

Містерія на 2 дії за Євангеліями від Матвія, Марка, Луки та Івана.

З давніх часів існували так звані постановки на релігійну тематику, які здійснювалися за підтримки церкви, щоб викликати «богобоязнь» у віруючих прихожан, а також для пропаганди релігії. (Ми знаємо такі жанри, як: містерія, мораліте та міракль). Час йшов, все змінювалося, театр набув нового розвитку, на світ народилися геніальні драматурги, актори, виникла режисура, як напрямок, з’явилося кіно. Саме останньому ми завдячуємо появі «несправжнього» Христа, а саме: створеного образу. У 1905 році виходить перший німий повнометражний фільм «Життя і страсті Ісуса Христа», де головний герой – Син Божий. Реакція церкви неоднозначна: з одного боку – це богохульство, а з іншого – тисячі  глядачів, які відкривають для себе сакральне. (Опускаємо світову літературу). В театрі також починається ера «позитивного героя», кожний шукає свого Ісуса.

Одвічна тема хвилювала і художнього керівника Національного театру імені Марій Заньковецької народного артиста України Федора Стригуна. І це не дивно, адже поставити виставу про Ісуса Христа – це те ж саме, що знову написати Євангеліє, але вже власними руками. Це велика відповідальність і разом з тим велике щастя та благословення. Він здійснив мрію багатьох, адже «Ісус – син Бога живого» - це трепет душі, це емоції, які важко приховати, це неймовірна вистава, яку варто дивитися безліч разів.

Коли: 31 березня 2018, 18:00

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Вартість квитків: 50-100 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Музика

Концерт «БАХ: скрипка / голос / орган» у Театральному центрі «Слово і голос»

Музика Йоганна Себастьяна Баха у виконанні

Наталії Половинки – вокал

Лілії Гратили – скрипка

Павла Гречки – орган

Коли: 31 березня 2018, 19:00

Адреса: вул. Городоцька, 38

Вартість квитків: 100 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Концерт гурту Brunettes Shoot Blondes у клубі «Picasso»

Школа англійської мови Green Forest святкує 17 років. Окрім виступу гурту Brunettes Shoot Blondes заплановані розважальні активності на практику англійської мови для всіх рівнів перед виступом гурту, а опісля – дискотека.

Brunettes Shoot Blondes: Green Forest BD’17

19:00-20:15 – активності на практику англійської мови для всіх рівнів: ігри,

головоломки, настільні ігри та інші розваги;

20:15-21:00 – виступ групи Brunettes Shoot Blondes.

21:00-23:00 – дискотека.

Коли: 31 березня 2018, 19:00

Адреса: вул. Зелена, 88

Вартість квитків: 200 грн

Квитки можна придбати в офісах Школи на Площі Ринок, 38 та на Театральній, 6.

Кіно

Фільм «Легенда Карпат» у кінотеатрі Multiplex/Viktoria Gardens

Олекса Довбуш - героїчний карпатський ватажок, людина-легенда поза законом з відмінними бойовими навичками і даром передбачати майбутнє. Маленьким хлопчиком він залишається сиротою - місцевий пан наказує вбити його матір. Провівши своє дитинство у засланні в горах, він повертається змужнілим воїном, щоб помститися за смерть своєї матері. Олекса збирає послідовників, щоб почати хрестовий похід проти пана, але у долі інші плани на нього.

Коли: 31 березня о 19:40 та 23:45

Адреса: вул. Кульпарківська, 226 А

Вартість квитків: 50-140 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Фільм «Дівчина в тумані» у кінотеатрі «Копернік»

Холодної зимової ночі психіатра Аугусто Флореса терміново викликають на роботу, щоб обстежити інспектора Фогеля, який потрапив у аварію. Інспектор нічого не пам'ятає, на місці аварії ніщо не вказує на її причину і на її жертв, проте сорочка Фогеля у плямах свіжої крові, і ця кров не його. У ході бесіди починає вимальовуватись ланцюг неймовірних подій, що почалися місяць тому.

Загублене в Альпах сонне містечко, різдвяний вечір, туман. 16-річна дівчина Анна Лу, вийшовши з дому, до святково прикрашеної церкви так і не дійшла. Немає ні тіла жертви, ні будь-яких слідів боротьби, ні свідків – нічого. Незабаром у місті з'являється інспектор Фогель, зірка розшуку, фахівець з упіймання маніяків і серійних убивць.

Коли: 31 березня та 1 квітня о 16:20 та 18:40

Адреса: вул. Коперника, 9

Вартість квитків: 40-100 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Виставки

Виставка Андрія Боярова Copy/Past у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи

У цьому виставковому проекті Андрій Бояров вдається до практики апропріації, щоб звернути увагу на проблеми вивчення та збереження архівів митців та фотографів, які працювали у Львові у першій половині ХХ століття.

«Роботи, використані у цьому проекті, – авторські. Вони належать непересічним діячам передвоєнної львівської сцени нових тоді медіа – фотографії і фільму. Серед них Яніна Мєжецка, Вітольд Ромер, Ное Лісса та Владислав Беднарчук. Незважаючи на те що рівень їхніх творів знаходився у співголоссі з тогочасними глобальними модерністичними пошуками, локально статусу «митців» вони фактично не мали, і не мають до тепер. Під визначення «аматорів» (навіть у найкращому значенні) вони також не підпадають, а найчастіше їхня освіта і професійна діяльність перебувала поза художніми аспіраціями. Я збільшую їхні праці, у порівнянні з оригіналами, але, напевно, не перебільшую – в стосунку до (не)належного тепер їм місця світових гравців у локальній історії мистецтв», – наголошує художник.

Виставка COPY/PAST є частиною програми Міського медіаархіву «[роз]Архівування», що покликана популяризувати та актуалізувати проблематику архівної спадщини серед громадськості і використовувати архівні матеріали у неакадемічних формах та форматах.

Андрій Бояров – незалежний художник і куратор, живе і працює у Львові. Основним медіумом, з яким найчастіше має справу митець, є фотографія у різних її формах та жанрах. Власні роботи, знайдені анонімні архіви, перезняті зображення з інших носіїв, а також звернення до інших митців та перевикористання їхніх робіт для Боярова є матеріалом, з якого він формує своє повідомлення як автор. Як куратор він тісно працює із темою львівського авангардного та модерного мистецтва. Oстання велика виставка – «Монтажі. Дебора Фоґель і нова легенда міста».

Коли: 16 березня 2018 - 30 червня 2018

Адреса: вул. акад. Богомольця, 6

Придбати квитки можна на місці.

Виставка «В прагненні миру» у Музеї етнографії та художнього промислу

Виставка творів учнів Маріупольської школи мистецтв у рамках проекту «Україна у нас єдина». На виставці представлено понад 40 творчих робіт у техніках акварель, гуаш, пастель, кольорові олівці, кулькова ручка учнів віком 10-16 років. Незважаючи на тривожний стан у місті (близькість лінії військового розмежування), більшість робіт дітей пронизані натхненням, оптимізмом, позитивом та вірою в добре майбутнє.

Робота 11-річної Анастасії Журавльової «Є речі, які не можна знищити» отримала Гран-прі, дві медалі, сертифікат-подяку за вагомий внесок в розвиток культури та дружби між народами у Парижі на Міжнародному конкурсі «Діти проти війни», де серед 185 тисяч конкурсантів із 47 країн як ПОСОЛ МИРУ дуже гідно представила не тільки улюблене місто Маріуполь, але й рідну Україну.

Художнє відділення Маріупольської школи мистецтв було засноване 1992 року. На сьогодні у відділенні майже 300 учнів отримують основи професійних знань (рисунок, живопис, композиція, декоративно-прикладне мистецтво, скульптура та історія образотворчого мистецтва). Понад 150 дітей продовжили своє навчання у спеціалізованих мистецьких вищих учбових закладах України та за кордоном.

Коли: 30 березня 2018 - 16 квітня 2018

Адреса: просп. Свободи, 15

Придбати квитки можна на місці.

Виставка «Реліквії єврейського світу Галичини» у Музеї етнографії та художнього промислу

Виставка з фондів Музею етнографії та художнього промислу «Реліквії єврейського світу Галичини», присвячена 85-й річниці Виставки єврейського художнього промислу. Її було розгорнуто у залах Міського промислового музею у Львові в березні 1933 р., де представили пам’ятки як із приватних колекцій, так і з синагог Галичини.

Ця виставка сформувала у суспільстві розуміння необхідності створення Єврейського музею, який був урочисто відкритий роком пізніше. 1939 року музей було ліквідовано, а в лютому 1940 р. його збірку було передано Музею художнього промислу.

Із початком Другої світової війни під загрозою знищення опиняється колекція Максиміліана Ґольдштейна, яку, заради збереження, Ґольдштейн передає у липні 1941 р. цьому ж музею як депозит. Таким чином у Музеї художнього промислу сформувалася найбільша і найякісніша на той час колекція юдаїки, яку після в 1951 р. успадкував Державний музей етнографії та художнього промислу АН УРСР.

Експозиція виставки «Реліквії єврейського світу Галичини» розгорнута у 5-ти музейних залах. Представлені експонати відображають сакральну атмосферу синагоги, річний цикл релігійних єврейських свят, вироби різних ремесел. Окремі зали присвячені відомому колекціонеру єврейських старожитностей Максиміліану Ґольдштейну і його колекціям екслібрисів, витинанок і графіки. Частину пам’яток свого часу було репрезентовано на виставці 1933 року, але більшість експонатів показано вперше.

Коли: 28 березня 2018 - 28 квітня 2018

Адреса: просп. Свободи, 15

Придбати квитки можна на місці.

Андрій Бокотей. Виставка однієї композиції у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького

Виставка однієї композиції маестро гутного скла з нагоди ювілею – професор, народний художник України, академік НАМУ Андрій Бокотей святкує своє 80-річчя.

В рамках ювілею також засновано першу премію професора Андрія Бокотея для молодих художників-склярів. Нагородження переможців відбудеться під час відкриття виставки в Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького.

Коли: 21 березня 2018 - 01 квітня 2018

Адреса: просп. Свободи, 20

Придбати квитки можна на місці.

Інші події: лекції, тренінги, вечірки

Dream Handmade Festival у Львівському палаці мистецтв

Dream Handmade Festival – це перший найбільший фестиваль ручної роботи у Західній Україні, який об’єднає на своїй виставковій площі майстрів, авторів дизайнерських виробів та виробів ручної роботи, українських handmade виробників, виробників та дистриб’юторів товарів для рукоділля, творчого хобі, дитячої творчості та художніх матеріалів.

Dream Handmade Festival це також можливість вийти на український ринок дизайнерських виробів та виробів ручної роботи, товарів для рукоділля і творчості, презентувати себе та свою продукцію та ознайомитися із новинками та пропозицією ринку.

Для відвідувачів Dream Handmade Festival стане унікальною можливістю ознайомитися зі всім спектром товарів для рукоділля і творчості українського виробництва, які можна буде придбати як роздрібно, так і гуртом, познайомитися із видами українського ремесла та рукоділля, а також поспілкуватися із українськими авторами та дизайнерами.

На виставці будуть представлені майстер-класи, семінари та консультації, на яких відвідувачі зможуть власноруч попрактикуватися, ознайомитися із авторськими техніками та придбати готові вироби чи предмети для рукоділля.

Коли: 31 березня 2018 - 01 квітня 2018

Адреса: вул. Коперника, 17

Вхід вільний за умови реєстрації

Вечірка з DJ Maboo та MC Сухов у Rafinad People Club

Зіркові резиденти з Вінниці – потужний DJ Maboo та нестримний MC Сухов.

DJ Maboo – арт-директор та резидент клубу Feride Palza в Вінниці, фіналіст 4 сезону проекту Серця Трьох на Новому Каналі, відомий своїми потужними міксами фантастичих вокальних партій та міцного house як в Україні, так і закордоном.

MC Сухов – резидент клубу Feride Palza в Вінниці, володіє силою сарказму та потужною харизмою, які зробили його максимально популярним MC в українських та зарубіжних клубах.

Коли: 31 березня 2018, 22:00

Адреса: вул. Руданського, 1

Квитки можна придбати на місці

Лекція Тараса Возняка «Пропозиції до біографії Пінзеля» у Музеї Пінзеля

Лекція-екскурсія генерального директора Львівської Національної Галереї Мистецтв ім. Бориса Возницького Тараса Возняка. Пінзель – один з найвидатніших і найбільш таємничих європейських скульпторів середини XVIII ст. Майже нічого не знаємо про особу майстра, його походження, справжнє прізвище та причини появи в Галичині.

Невідомо де Пінзель отримав майстерність, як надалі формувався. За Майстра говорять його скульптури, що вирізняються експресивністю, драматизмом та віртуозною обробкою матеріалу. Він формував середовище сучасних йому скульпторів й заклав Львівську школу барокової скульптури.

Прикрасив скульптурними шедеврами ратушу в Бучачі, костели в Городенці, Маріямполі, Львові, Лопатині, Рукомиші, Годовиці, Монастирськах, Буданеві та багато інших архітектурних об’єктів. Не знаємо за яких обставин закінчилось таємниче життя Майстра і де він похований. Наприкінці 2012 року 27 робіт Пінзеля експонувалися в Парижі. Це була перша персональна виставка українського митця в Луврі.

Тарас Возняк – культуролог, з 1989 року головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу “Ї”, з 2016 року генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького. Автор більше 500 публікацій в українській та закордонній пресі, постійний дописувач наукових та періодичних видань. Т. Возняк організовує громадські кампанії з промоції культурних надбань Галичини та їх творців, займається питаннями транскордонного співробітництва. З 2010 року є членом Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ICOMOS), а з 2017 – членом Українсько-польського Форуму при Міністерстві закордонних справ України та Польщі.

Коли: 31 березня 2018, 15:00

Вхід вільний за умови реєстрації

Парад з нагоди відкриття оновленого Гранд Готелю

125 років тому на проспекті Свободи під тринадцятим номером розташувалась будівля сучасного готелю, який має довгу та цікаву історію.

У 1892-1893 роках, будівля зазнала значних змін і отримала той вигляд, який зберігся і понині. У грудні 1893 року готель відкрився для відвідувачів і згодом був визнаний найкращим у місті за рівнем комфорту.

Раніше у готелі збиралася найбільш шанована львівська еліта – артисти, літератори, журналісти, оскільки будівля одна із перших отримала електричнео світлення. Ще раніше у цьому ж будинку народився австрійський майстер пера Леопольд фон Захер-Мазох.

Рік 2018 стає новим витком у житті Гранд Готелю, адже саме 31 березня після чотирирічної реконструкції готель відкриває знову двері для своїх гостей.

З нагоди відкриття заплановано грандіозний захід для львів’ян та гостей міста. У цей день проспект Свободи перетвориться у театралізоване дійство присвячене відкриттю оновленого Гранд Готелю, де кожен зможе зануритись у атмосферу старого Львова та стати свідком історичного параду. Костюмований парад ремісників, пивоварів, монахів, та інших жителів тогочасного Львова на чолі з імператором Францом Йосифом I та його дружиною Єлизаветою Баварською. На гостей дійства чекають розваги та подарунки!

Коли: 31 березня 2018, 13:00

Адреса: проспект Свободи

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!