Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

2475 3
Медіа-хаб «Твоє місто» радить, чим зайнятися у Львові під час найближчих вихідних.
фото: plus.google.com

фото: plus.google.com

Театр

Прем’єра вистави «Королева краси» у театрі Леся Курбаса

Вистава «Королева краси» Мартіна МакДонаха в постановці Ігоря Задніпряного і сценографії Володимира Стецьковича

Коли: 19, 20 травня 2018, 19:00

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Придбати квитки можна за посиланням.

Вистава «Білі мотилі, плетені ланцюги…» у обласному академічному театрі ляльок

Вистава не має конкретного сюжету. Вона складається з галереї жіночих образів, поданих у різних іпостасіях, що разом узяті відтворюють життя Людини, яка проходить усі випробування долі. У важку хвилину Вона намагається згадати мамину пісню, повернутися до втраченого дитинства, до своїх джерел. Але повернутися можна лише до могил, над якими вітер навесні розносить білий вишневий цвіт. Це театральна рефлексія на тему любові і страждання, гріха і покути, зневіри і надії, з ритмом і ритуальними піснями Карпатського регіону.

Коли: 20 травня 2018, 19:00

Адреса: пл. Данила Галицького, 1

Вартість квитків: 40-50 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Вистава «Давид Бурлюк. Малярство» у Національниому музеї у Львові ім. Андрея Шептицького

Футуризм – авангардний напрям, назва якого в перекладі з латини — майбутнє. Виник футуризм у мистецтві на початку XX ст. Як художньо-стильовий напрям вперше заявив про себе різновидом італійського авангардизму. Його теоретиком став поет Т. Марінетті, який пропагував радикальний розрив із усією культурною традицією: «Ми підриваємо традиції, як поточені червою мости».

Визначальними рисами футуризму стали: заперечення традиційної культури (особливо її моральних і художніх цінностей); прагнення до новацій, бунтівливості порушення традицій; культивування урбанізму (естетика машинної індустрії і великого міста); переплетіння документального матеріалу з фантастикою.

Декларації українських футуристів були близькі до цього: «Те, що називають мистецтвом, є для нас предмет ліквідації… Ліквідація мистецтва є наше мистецтво… Мистецтво є пережиток минулого… Смерть мистецтву!.. Хай живе метамистецтво!..».

Одним із засновників футуризму в українському мистецтві був Давид Бурлюк – живописець, поет, літературний та художній критик, видавець. Його творчість, за словами мистецтвознавця Дм. Горбачова, є глобальною. Україна, Німеччина, Росія, Японія, Америка…– «де б не ступала нога Бурлюка, мистецьке життя підживлювалося».

Давид Бурлюк – живописець, поет, літературний та художній критик, видавець. Один із засновників українського футуризму.

Народився 9 липня 1882 року на хуторі Семиротівщина Лебединського повіту Харківської губернії в родині нащадків запорозьких козаків. Навчався у Казанській художній школі та Одеському художньому училищі, в Королівській академії в Мюнхені та приватній художній школі А. Ажбе, в Парижі відвідував студії у Ф. Кормона (1904). Під час навчання захопився неоімпресіонізмом. У 1910 – 1914 роках студіював у Московському училищі живопису та архітектури, звідки був виключений за пропаганду футуризму.

У 1910 році Давид Бурлюк став засновником першої групи кубофутуристів «Гілея». Водночас був активним учасником та співорганізатором інших авангардистських мистецьких угруповань: «Стефанос» (Москва), «Ланка» (Київ), «Вінок-Стефанос” (С.-Петербург), «Салон Іздебського» (Одеса), «Спілка молоді» (Риґа, С.-Петербург). Організовував виставки Товариства південноросійських художників (Одеса), Товариства харківських художників, “Спілки молоді” (Санкт-Петербург), “Синього вершника” (Мюнхен) та ін.

У 1920 роках перебував у Японії, був учасником групи японських футуристів, випустив поетичну збірку з власними ілюстраціями та написав близько 450 робіт.

Від 1922 Д.Бурлюк жив і працював у США. Тут продовжив виставкову та видавничу діяльність. Брав участь у виставках сучасного мистецтва в США, Європі, Австралії. Експонував власні твори на близько 30-ти персональних виставках. У цей час також активно співпрацював із художніми музеями Львова, Києва, Харкова, друкував мистецькі дописи в харківському журналі «Нова генерація». Серед робіт української тематики – «Запорожці в поході» (1912), «Святослав» (1915), «Козак Мамай» (1916).

Коли: 19 квітня 2018 - 17 червня 2018

Адреса: просп. Свободи, 20

Музика

Концерт Greg Rekus та Dáša Fon Fľaša у Культурно-мистецькому центрі «Дзиґа»

В рамках міні-туру Україною до Львова завітають Greg Rekus та Dáša Fon Fľaša з програмою запального акустичного панку.

Greg Rekus – панк-бард з Вінніпегу (Канада). Почав їздити в тури й запалювати слухачів своєю харизмою й енергійною музикою з весни 2011 року. Навесні 2012 вперше відвідав й полюбив Львів, від того часу кожного року приїжджає знову.

Dáša Fon Fľaša – панк-бард, але вже з курортного Раєцке Тепліце, Словаччина. Його більш ніж десятирічний досвід живих виступів і панк-енергетика не залишать вас байдужими!

Коли: 19 травня 2018, 19:00

Адреса: вул. Вірменська, 35

Вартість квитків: 70 грн

Концерт «Нас єднає пісня» у Львівській обласній філармонії

19 травня для Україна відзначатиме День Європи. А 20 травня, у неділю, ми запрошуємо вас до Львівської обласної філармонії на пісенний вечір до цього свята, який відбудеться на камерній сцені. Чому День вропи особливий для українців? Вікова дотичність до європейської культури міцно укорінилася і в Україні. І справа тут не в тому, що географічно ми є центром Європи. Відзначення цього свята в Україні – це важливий крок у зміцненні самоідентифікації як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Заходу. На свято запрошують солісти філармонії: Маріанна Лаба та Ірина Стефанко, Наталія Грановська й Василь Понайда, Назар Тацишин та Михайло Гриньо. Блискучі вокалісти й вечір "Нас єднає пісня" - це лише маленька крапля того, що нас єднає із Європою як історично, так і у наших сьогоденних прагненнях.

Коли: 20 травня 2018, 18:00

Адреса: вул. Чайковського, 7

Вартість квитків: 30 грн

Придбати квитки можна за посиланням

Концерт «Музика Пам’яті. Конвой 73» у Львівській обласній філармонії

Британський віолончеліст Клайв Ґрінсміт відвідає Україну, щоб разом з оркестром «INSO-Львів» виконати твір, який ще жодного разу не звучав у повноцінному

оркестровому виконанні, хоч і був написаний ще у 1920-х роках. Автор концерту для віолончелі з оркестром, світова прем’єра якого відбудеться у Львові, Пауль Германн, був угорським віолончелістом-віртуозом і композитором єврейського походження. У 20-х і 30-х роках він активно концертував Європою і був

шанувальником і пропагувальником сучасної тоді музики, як то Гіндеміта, Бартока, Кодая та інших.

Історія самого твору, як і доля її композитора, є непростою: свого часу він був заборонений, а згодом загублений, і лише нещодавно були віднайдені окремі частини твору, роботу над доопрацюванням якого здійснив сучасний композитор Фабіо Конті (Італія). До процесу реанімації імені композитора залучені документалісти: режисер Хан Нгуєн (В’єтнам) знімає документальний фільм про життєвий шлях та творчість Пауля Германна. Під час репетицій та

прем’єри концерту у Львові буде здійснено запис диску лейблом Toccata Classics (Велика Британія).

На концерті буде присутня родина композитора Пауля Германна. На жаль, доля композитора склалася трагічно. Після початку Другої світової війни

Германн переховувався у Франції, використовуючи фіктивне ім’я і документи, щоб приховати своє єврейське походження. Але у 1944 р. його таки спіймали й вислали до концентраційного табору Дрансі, звідки далі відправили потягом в «Конвої 73» у напрямку Литви. Ніяких подальших відомостей про нього немає.

Коли: 20 травня 2018, 18:00

Адреса: вул. Чайковського, 7

Вартість квитків: 80 - 250 грн

Придбати квитки можна за посиланням

DETACH презентує новий сингл у !FESTrepublic

DETACH у Львові з презентацією нового синглу та мега-драйвовим концертом. Музика DETACH – це крик душі, підрив свідомості, революція і боротьба. Перший англомовний лонгплей I AM шанувальники гурту розібрали на хіти, а прем`єри синглів і релізи нових відео завжди стають подією серед поціновувачів якісної важкої музики.

За плечима у гурту виступи на головних сценах найбільших музичних фестивалів України. Вони ділили сцену з такими всесвітньовідомими гуртами як Linkin Park, The Cure, Everlast, Clawfinger, Evanescense, Skillet. DETACH вже завоювали тисячі слухачів не лише в Україні, але і за її межами.

Експерименти, драйв і відчайдушна віра у власну творчість — це зробило гурт головною знахідкою популярного проекту «Х-Фактор», коли всупереч телевізійним форматам хлопці підкорили серця глядачів і дійшли до суперфіналу.

Коли: вул. Старознесенська, 24-26

Адреса: 20 травня 2018, 20:00

Вартість квитків: 150 - 250 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Кіно

Фільм Дедпул 2 у Кінопалаці ім. Довженка

Найкращий балакучий найманець повертається на екрани. Він уже помстився всім, кому хотів, за те, що з ним зробили. Тепер він просто шукає свій втрачений смак до життя, попутно лупцює різні дупи, б'ється з ніндзя, якудзою й іншими цікавими істотами. А тут ще з майбутнього до нас прибув суперсолдат Кейбл, у якого місія – убивати. Ще цю велику дупу потрібно зупинити. У той же час Вейд Вілсон задумався про важливість сім'ї та дружби. Що з ним відбувається? Він не знає, але завжди буде жартувати і багато вбивати всіма можливими способами.

Коли: 19 травня, 20:00

Адреса: проспект Червоної Калини, 81

Вартість квитків: 80-170 грн

Придбати квитки можна за посиланням.

Фільм «Молода жінка»у кінотеатрі «Копернік»

Ексцентрична трагікомедія про блукання дивної та чарівної дівчини вулицями Парижу — неперевершений зразок нового кіно.

Фільм, який спочатку здається важкою психологічною драмою, швидко обертається легкою, але зовсім не легковажною мандрівкою героїні в пошуках нової себе, своєрідним роуд-муві, в якому місце шоссе й доріг займають вулички, бульвари, станції метро та безсоромні вечірки багатогранного, хаотичного Парижу.

“Молода жінка” — це бездоганний приклад  новітнього жіночого кіно, що був схвально сприйнятий більшістю критиків. А Летиція Дош, яка виконує роль головної героїні, завдяки “Молодій жінці” гарантовано стане зіркою європейського кіно.

Після тривалої відсутності Паула повертається в Париж. Без копійки в кармані, з розбитим серцем та улюбленою кішкою, вона намагається почати життя спочатку та знайти свій дороговказ на вулицях Парижу.

Коли: 29 травня 2018, 19:10

Адреса: вул. Коперника, 9

Придбати квитки можна за посиланням.

Виставки

Арт-проект «Трансгресія» у Культурно-мистецькому центрі «Дзиґа»

Проект «Трансгресія» – це презентація творів викладачів кафедри Інтермедійної пластики з факультету образотворчого мистецтва Університету Міколая Коперника в Торуні (Польща). До участі у виставці також запрошено групу студентів, які долучаються до занять на напрямках «медіа-мистецтво» та «візуальна освіта». Всі твори повстали внаслідок теми, зазначеної в назві експозиції.

Ідея виставки стосується поняття трансгресії як тенденції розвитку в різних вимірах, включаючи самореалізацію себе, завдяки якій ми можемо вийти за межі наших власних можливостей розвитку – духовного та емоційного. Трансгресія також є тенденцією пізнання нових явищ, інформації про світ чи людину. Таким чином, ми можемо розуміти це як взаємопроникнення різних переживань і досвіду, що змушує художника переходити власні досі існуючі межі.

Учасники виставки:

викладачі кафедри Інтермедійної пластики Університету Міколая Коперника в Торуні (Польща): д-р Дорота Хілінська, д-р Йоанна Холасцінська, д-р габ. Вітольд Юркевич, д-р габ. Анна Коля, проф. Мар’ян Стемпак, д-р Томаш Влажьляк та студенти: Маґда Ґурська, Ольґа Ґрибович, Каспер Хейн, Даніель Леван, Давід Левандовський, Аліна Сметана.

Коли: 11 травня 2018-03 червня 2018

Адреса: вул. Вірменська, 35

Вхід вільний.

Виставка «Артур Клозе і його карна справа ST/1316017/2017» у Музеї ідей

Мистецтво переслідуваного німецького художника та його українських друзів. Темою виставки є Портрет. Йдеться не лише про портрети, які створив німецький митець та куратор Артур Клозе, але також про те, що цими портретами зайнялася кримінальна поліція міста Кассель разом з прокуратурою міста. Нинішня виставка дуже актуальна, оскільки її відкриття відбудеться за кілька днів перед початком судового процесу.

Про те, як катастрофічно виглядає в Німеччині справа з свободою мистецтва говорить той факт, що Артур Клозе постане 24.5.2018 перед судом за свою творчу роботу, основною частиною якої є портрет провінційного німецького політика Landrat Uwe Schmidt. Це портрет завбільшки півтора метра був виконаний з екологічного матеріалу – лайна безпритульних собак. За цю роботу (під назвою „Ceci n’est pas eine Pfeife, c’est Hundescheisse“) Клозе в лютому цього року отримав за кордоном нагороду, а в його власній державі за цей самий твір мистецтва його чекає судовий процес.

На виставці також будуть представлені збільшені оригінали документів німецької прокуратури, на яких є фото, зроблені кримінальною поліцією … фото портретів з лайна.

Абсурдні дії німецької кримінальної поліції і прокуратури, яка обмежує і переслідує свободу мистецтва, спровокували мистецьке середовище в Україні – сім художників підтримали ідею Артура і створили власні арт-об»єкти на цю тему. Ужгородські і львівські митці поєднали в своїх об’єктах німецьку реальність з реальністю Західної України.

Нинішні атаки німецької держави на свободу мистецтва нагадують тоталітарний режим. Тож на цій виставці буде також представлено портрети Леніна, Маркса та Енгельса. Ці оригінальні картини були намальовані художниками західної України, якої своєю творчістю багато років підтримували комунізм. Тобто ця концепція має тісний зв’язок з Західною Україною… (Артур Клозе)

Артур Клозе (Німеччина) народився 29 березня 1971 року в Krappitz, Польща, художник, куратор, акціоніст, автор і засновник German Center of Modern Art, який розташований в Hombressen, район Касселя. 1991 році навчання в Ліцеї образотворчого мистецтва в Ополі, Польща.

У 1994 році, переїжджає до Касселя, де вивчає візуальну комунікацію в Кассельській Академії образотворчого мистецтва, в анімаційному класі професора Пола Дризсена.

1996 – стипендія від Cusanuswerk за короткометражний фільм «Хробак Jacques». На 850-річчя заснування Москви він зняв фільм «Корк».

2008 – за підтримки Goethe-Institut Kraków, опублікував книгу про Німеччину та Польщу «Таємнича країна Ополе».

2014 – куратор виставки сатиричних творів серії «Ласкаво просимо в Сочі» російського художника Василя Слонова, в Касселі. Виставка робіт цієї серії в російському місті Перм раніше була закрита владою, проголошена «занадто непатріотичною» або «Ворожою для Росії».

В 2016 році заснував німецький Центр сучасного мистецтва. Крім художніх виставок, організував там в липні 2016 року перший фестиваль молодого грузинського анімаційного фільму. За його відданість і роботу у цій галузі Клозе був нагороджений восени 2016 року в Грузії.

Коли: 04 травня 2018 - 23 травня 2018

Адреса: вул. Валова, 18а

Виставка Ольги Шишунової Beer is Art у Коктейль-бар Dr. Ink

Beer is Art! – виставка картин, написаних виключно пивом без додавання жодних інших барвників та фарб. Запрошує Ольга Шишунова – львівська художниця, яка створює полотна у стилі foodart. Засновниця проекту «Тепле мистецтво».

Коли: 29 квітня 2018 - 31 травня 2018

Адреса: вул. Яна Жижки, 7

Виставка сучасного українського живопису з колекції Андрія Супруненка у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького

Живопис та графіка Олега Тістола, Влади Ралко, Володимира Буднікова та Павла Макова. Задум експозиції полягає у представленні безкомпромісного сучасного мистецтва, що зможе поєднати пам’ять про минуле з рухом у майбутнє.

Андрій Супруненко – архітектор, колекціонер, куратор. Згідно рейтингів видань Forbes Україна та ArtUkraine його збірка входить до десятки кращих колекцій сучасного українського мистецтва.

Художники, що становлять ядро колекції Андрія Супруненка, вже давно стали класиками – так само, як класикою українського сучасного мистецтва стали представлені тут роботи.

Картини Олега Тістола початку нульових з циклу «Національна географія» – етапні для свого часу, також стали частиною історії. Оспівування краси національного стереотипу – творче кредо митця.

Павло Маков у всіх своїх проектах створює замкнутий символічний світ утопії, втраченого раю, дантового Paradiso perduto. В рай закрадається архетипічна фігура воїна-руйнівника – знак мілітаризованої свідомості часу…

Роботи Влади Ралко у стилістиці нео-авнгарду, нео-примітиву з чітко окресленими площинами локального кольору, виглядають незвично з урахуванням її сучасної, більш експресивної, манери.

Ієрогліфічні пейзажі Володимира Буднікова насичені енергією яскравих колірних фонів. Натхненний, експресивний, багатомірний живописний стиль, притаманний художникові, артистизм цього стилю створюють відчуття розкутості, насолоди, єдиного духовного запалу.

Коли: 12 квітня 2018 - 24 червня 2018

Адреса: вул. Стефаника, 3

Інші події: лекції, тренінги, вечірки

Фестиваль вуличної їжі: Street Food So Good. Весна 2018 у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького

У цьому сезоні на відвідувачів традиційно чекатиме чимало нових активностей. Весняний фуд-корт поповнився новими учасниками. Окрім традиційних «вуличних страв», будуть яскраві представники паназійської кухні, а також декілька проектів вегетаріанського напрямку. Організатори розширили географію вуличної їжі і очікують на яскравих учасників із Луцька та інших західноукраїнських міст.

Окремо діятиме кенді-бар з різноманітними солодощами та кавою, а також коктейль-бар.

Серед основних новинок – унікальний майданчик DJ place із вечірками щовечора.

Любителів запальних танців організатори запрошують на майстер-клас із сальси.

Улюблений дизайн-ярмарок «Street Market» підготував черговий сюрприз. На його території пройде перша у місті відкрита «dress crossing party» – атмосферна вечірка для обміну одягом. Усіх, хто має на меті, оновити гардероб і при цьому позбутися непотрібних речей у власній шафі чекатимуть у другий фестивальний день. Паралельно усі охочі зможуть придбати стильний одяг, оригінальні аксесуари, а й елементи декору, красивий посуд від молодих українських брендів.

Приємні новини: весняний фестиваль дивуватиме дещо оновленим маркетом локальних продуктів, відтепер – під назвою «Food bazar». Крафтові виробники м’ясної та сирної продукції, корисних солодощів, соків, меду та інших органічних продуктів – для тих, хто цінує своє здоров’я та підтримує українське.

Цього року організатори пропонують гостям зануритися у справжні тропіки. Саме так, головна тематика фестивалю – екзотичні спекотні тропіки у міському парку. З огляду на це, на території суттєво побільшає креативних локацій для фото, а також цікавих розваг у тропічному стилі.

Окремо діятиме дитяча зона із іграми, майстер-класами та аніматорами.

Години роботи фестивалю:

18 травня 18:00 – 22:00

19 травня 12:00 – 22:00

20 травня 12:00 – 22:00

Довідка:

Street Food So Good – міський фестиваль вуличної їжі, який виник першочергово як своєрідна платформа для розвитку локального підприємництва. За плечима організаторів – чотири вуличних фестивалі – у травні та вересні 2016-2018 р.р. організація фуд-корту «Food&Books» для «Форуму видавців», проект «Food for mood» – серія тематичних гастровечорів у львівських закладах та «Street Market Academy» – серія навчальних лекцій, спрямованих на розвиток локального бізнесу та допомогу молодим українським виробникам різних напрямків.

Коли: 18 травня 2018 - 20 травня 2018

Вартість квитків: 30 грн

Адреса: Парк культури

Фестиваль єврейської музики «LvivKlezFest-2018» на стадіоні «Арена Львів»

Цьогоріч гасло фестивалю єврейської музики: «70 років Держави Ізраїль святкують X LvivKlezFest та місто Лева!». Програма фестивалю різноманітна, і включає в себе виставки («Євреі – народ Книги», «70 сторінок історії Ізраїлю в портретах» та «Шляхи Єрусалиму» ізраїльського художника Адріана Жудро), театральну виставу («Гетто. Театр на межі життя та смерті»), квест «Єврейські таємниці міста Лева», дитяче свято «Цигеле-мигеле», майстер-класи з єврейських та сучасних ізраїльських танців, творчі зустрічі та концерти різних форматів.

Дізнатися про історію єврейського кварталу міста Львова можна буде на екскурсіях з професійними гідами українською та англійською мовами. Фіналом фестивалю буде грандіозний Гала-концерт світових зірок клезмерської музики у самому центрі Львова.

Вже 10 років поспіль (2009 – 2018 рр.) фестиваль сприяє відродженню єврейської культури та розвитку української галицької мультикультурної столиці. Він став модним й популярним брендом, та привернув до нашого міста туристів та клезмерських музикантів зі всього світу.

На свій ювілей LvivKlezFest зустрічає EUROPEAN JEWISH CHOIR FESTIVAL – європейський фестиваль єврейських хорів, який кожного року змінює місто проведення. Цю престижну естафету Львів приймає від Відня, Риму, Лондону, Санкт-Петербургу.

Тож крім виступів клезмерських музикантів з різних країн наша публіка зможе насолодитися творчістю Лондонського The Zemel Choir, Римського CORO HA-KOL, Віденьського Vienna Jewish Choir та унікального Віденського клезмерського симфонічного оркестру Wiener Klezmer Orchester як на окремих концертах, так і на гала-концерті, у якому також візьмуть участь:

– Одна з найвідоміших сучасних виконавиць пісень на ідиш «Vira Lozіnsky & friends» (Ізраїль)

– Гурт Klezmafour (Польща)

– Preßburger Klezmer Band (Словаччина)

– Гурт «RAZOM» Одеса-Резекне Клезмер (Україна-Латвія) та Аліна Івах

– Гурт «Gefilte Drive» (Ізраїль – Естонія)

– «Konsonans Retro» Ukrainian World Village Brass (м. Кодима, Україна)

– Оркестр під керівництвом Лева Фельдмана (м.Чернівці, Україна)

– Геннадій Фомін та Юрій Хаінсон (м. Харків, Україна)

– Гурт «Варнічкес» (м. Львів, Україна)

Коли: 15 травня 2018 - 10 червня 2018

Адреса: різні локації міста

Вартість квитків: 0-750 грн

Пленер у музеї у Відділі НМЛ ім. Андрея Шептицького

Художня студія в музеї виходить на вулицю. На пленеры ви зможете замалювати архітектуру, природу та один одного у всьому багатстві змін кольору, зумовлених дією сонячного світла й атмосфери.

Запис за тел.: 063 871 66 64

Коли: 19 травня 2018, 14:00

Адреса: вул. Драгоманова, 42

Вартість: 100 грн


Читайте також:
18 Травня, 2018 19:30
The_Original_Higher Концерт DETACH вже давно відмінили. Перевіряйте іфнормацію ;)
18 Травня, 2018 14:41
Твоє місто Наталіє, дякуємо. Зараз виправимо
18 Травня, 2018 11:54
Наталя Місто професій, здається, перенесли на іншу дату. Перевірте, будь ласка.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!