Куди піти на вихідних у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

2513 0
Цими вихідними вся Україна відзначає Дні примирення та пам’яті за жертвами Другої світової війни. Громада міста Львова також вшановує загиблих героїв, чий вклад у боротьбу із найжахливішими тоталітарними режимами ХХ століття став безцінним. Чимало подій 9 і 10 травня проходитимуть без веселощів, а з сумом за полеглими та надією на мир. Tvoemisto.tv пропонує вам підбірку заходів, які відбуватимуться у Львові.
фото: www.day.kiev.ua, life.pravda.com.ua, fotofakt.in.ua

фото: www.day.kiev.ua, life.pravda.com.ua, fotofakt.in.ua

«Пам’ятаємо. Перемагаємо»

У суботу, 9 травня, меморіальний музей «Територія Терору» запрошує усіх охочих переглянути документальний фільм «Хроніка Української повстанської армії 1942-1954». Особливі гості заходу – учасники українського національно-визвольного руху. Зустріч відбудеться у кінотеатрі «Копернік» на вул. Коперника, 9. Початок о 14.00 год. Вхід вільний.

Також пропонуємо вам перелік пам’ятних місць, які є символами великої трагедії і боротьби, а також мужності й віри в перемогу. Львів’яни та мешканці міста можуть відвідати їх, запалити лампадку та покласти квіти у спогад про загиблих. У ці дні є важливим вкотре зрозуміти цінність миру та людського життя.

Окрім того, активісти ГФ «Рабів до раю не пускають» запрошують долучитися до охорони громадського правопорядку у місті. Охоронців правопорядку від громадського формування можна буде розпізнати за чорними формами з нашитими шевронами та пов’язками. Також діятиме гаряча лінія – 063-939-76-10. За цим номером люди можуть дзвонити і повідомляти про різноманітні ситуації чи підозрілі предмети у громадських місцях. Охочі допомогти патрулювати місто у ці дні можуть звернутися до штабу громадського формування, що на вул. Підмурній, 5 (за ринком «Добробут»).

Сімейне дозвілля

У приміщенні Державного природознавчого музею, що на вулиці Театральній, 18, триває інтерактивна виставка «Відчуй себе дослідником», яку організовує одеський «Музей цікавої науки». Головне завдання музею – показати дітям та дорослим все найцікавіше та дивовижне зі світу науки, стимулювати учнів та студентів до отримання знань у повсякденному навчанні. Кількість інтерактивних експонатів: 50. Вартість вхідного квитка: від 50 грн до 100 грн.

У неділю, 10 травня, о 11:00 Львівська дитяча залізниця у Стрийському парку вже у шістдесят четвертий раз відкриває сезон для маленьких пасажирів. Покататися на потязі «Вітерець» можна буде безкоштовно. На честь відкриття залізниці планується справжнє свято. Спочатку на львів’ян та гостей міста чекає традиційна частина: представлення юних залізничників, офіційне прийняття, здача рапортів та відправлення «Вітерця» у перший безкоштовний рейс. Крім того, для маленьких гостей заплановані приємні сюрпризи. Зокрема, солодкі гостинці, ігри, конкурси та забави від справжнього улюбленця дітей – Левка Дурка.

У неділю, 10 травня, поблизу пам’ятника Тарасові Шевченку відбудеться свято, приурочене Дню матері «МАМА+Я». На забаві будуть присутні діти переселенців та сімей учасників АТО. Мета свята – навчити підлітків цінувати своїх матерів та подякувати їм за їхню працю. Усі присутні матимуть змогу взяти участь у конкурсі малюнку «Дякую тобі». Також учасників розважатиме хореографічний ансамбль «Викрутасики». Тим часом, у зоні  «Хенд Мейд» – «Твори руками добро», усі охочі отримають майстер-класи з плетіння браслетів, ляльок-мотанок, клівлінгу та маскувальних сіток, які згодом поїдуть у зону АТО. Також, під час святкування, проходитимуть «Сімейні ігри». Свято триматиме з 13:00 до 18:00 год. На переможців чекають цікаві подарунки.

Змагання, спорт, конкурси

У суботу та неділю, 9-10 травня, пройде фестиваль з шахів, присвячений Дню міста Львова. Захід організовує Львівська обласна шахова федерація спільно з управлінням молоді, сім’ї та спорту ЛМР. За словами організаторів, участь у змаганнях візьме близько 100 дітей. Змагання проходитимуть у приміщенні школи с. Пасіки Зубрицькі (вул. Лесі Українки, 70).

У суботу, 9 травня, пластуни Львова відкривають сезон таборів, проводячи «Свято Весни». На учасників заходу чекатимуть змагання, в яких пластуни братимуть участь та до яких ретельно готувалися останній місяць. Це, зокрема, смуга перешкод, змагання з першої медичної допомоги, в’язання вузлів, футболу, волейболу, фрісбі, спортивного орієнтування та табірництва  –  кожен пластовий курінь на власній території будуватиме споруди, що символізуватимуть «світ» кожної з територій. Свято Весни відбуватиметься поблизу аеродрому Цунів (Городоцький р-н Львівської обл.) та збере близько 2 000 учасників та гостей.

Окрім того, у Львові стартував фотоконкурс «Місто, що надихає книгу». Ці вихідні – чудова нагода для львів’ян, аби прогулятися містом та влаштувати справжнє фотополювання. Роботи переможців у майбутньому можна буде побачити на білбордах Львова.

Виставки та зустрічі

Із нагоди Міжнародного дня сім’ї у залах Львівського палацу мистецтв, що на вулиці Коперника, 17 діятиме виставка-конкурс дитячого малюнку «Моя сімʼя». На виставці представлено 55 кращих робіт, які відібрало компетентне журі із близько 120-ти малюнків учнівської молоді.

У приміщенні Культурно-Мистецького центру «Львівський Палац Мистецтв», що на вулиці Коперника, 17 (3-й поверх) триває фотовиставка газети «День». Експозиція вміщує близько 160 світлин. Виставка триватиме до 10 травня із 11:00 до 18:00 год. Вхід вільний.

У неділю, 10 травня, в Музеї Ідей у Львові, що на вулиці Валовій, 18 а, відбудеться вечір-зустріч, присвячений пам'яті Андрія Кузьменка. Початок о 20:00, вхід – вільний. Під час заходу триватиме показ фільму-концерту, складеного із різних лайв-виступів Кузьми Скрябіна. Для всіх охочих висловитись буде вільний мікрофон. Цікавинкою вечора стане конкурс на знання текстів пісень Скрябіна, під час якого можна буде виграти приз від його мами - Ольги Михайлівни Кузьменко. Ведучий концерту - Доцик (радіо «Львівська хвиля»).

Благодійність і духовність

У Львові триває благодійна виставка в межах арт-проекту «Код нації – справжня єдність». На ній разом з роботами митців з Донбасу і Криму будуть експонують твори львівських художників. Учасники проекту – молоді художники, що походять з Донбасу,  Криму та Львова. Виставка представить понад 100 творів  молодих талановитих сучасних митців, виконаних в різних мистецьких напрямках, стилях та техніках. До експозиції увійдуть твори  живопису, графіки, художнього скла, а також авторські ляльки. В межах проекту буде організовано ряд виставок-продажів та благодійних аукціонів. Частина зібраних коштів буде спрямована до благодійних фондів допомоги дітям-біженцям з Криму і Донбасу, які потребують термінового лікування або реабілітації, а також дітям воїнів АТО. Виставка проходить у  Національному музеї імені Андрея Шептицького на проспекті Свободи, 20.

У 4-ту неділю після Великодня, 10 травня, у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ КП, що на вулиці Грушевського, 2, відзначать день вшанування Львівської чудотворної ікони Божої Матері Одигитрії. Із цієї нагоди об 11:00 годині у храмі розпочнеться Архиєрейська Літургія, яку очолить митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк). «До участі у молитві запрошені представники різних конфесій міста. Також під час урочистого Богослужіння вперше разом із церковним хором частину богослужбових текстів виконуватиме ансамбль незрячих вокалістів «Струмочок».

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!