Політична реклама

Куди піти у Львові на День міста. Програма

1448 0
День міста Львова, який цьогоріч святкуватимуть з 1 по 4 травня, урізноманітнять культурними та розважальними заходами. Зокрема, традиційну святкову ходу обіцяють доповнити несподіваними персонажами, а її родзинкою стане дитяча колона.

Традиційна святкова хода, котра проходить центральними вулицями Львова кожного року, цьогоріч буде по-особливому героїчною. Вона відбудеться у суботу, 3 травня. «Але цього року поряд з Королем Данилом на коні буде їхати його пані. Ми хотіли, щоб ця хода була героїчною. Тому на початку колони йтимуть лицарі», – розказала начальник управління культури Львівської міськради Ірина Подоляк.

За її словами, в межах святкової ходи планують сформувати невеличку колону з дітей, які тягли би за собою на шнурочках іграшкові танки. На думку очільниці управління культури, це покаже абсурдність війни у XXI столітті. «Ідея – це донести, що у ХХІ столітті танки і БТРи мають бути тільки іграшковими, і бавитися ними повинні лише діти», – говорить Ірина Подоляк. Тож, львівську малечу закликають разом з іграшками приєднатися до параду центром Львова.

Програма:

Загалом святкування Дня міста святкування розпочнуться 1 травня зі стартом фестивалю «Флюгери Львова».  Впродовж чотирьох днів виступить близько 20 музичних гуртів з України, Польщі, Ізраїлю, Канади, Франції, Мексики, Румунії, Азербайджану та Росії. Після виступу виконавців відбудуться кінопокази. А  4 травня о 10.00 "Флюгери" традиційно «прокидатимуться» з гуртом «Кому вниз».

З 1 по 4 травня на вул. Лесі Українки триватиме перший мистецький фестиваль «Музограф». Це відгалуження "Флюгерів", що має на меті ознаменувати появу в місті нового арт-простору – пішохідної зони на вулиці Лесі Українки, 45. На відкриття «Музографа» до Львова приїде відома авангардна мистецька група «Яра» з Нью-Йорку. Під керівництвом культової американської режисери українського походження Вірляни Ткач для львів’ян буде презентовано дійство «Правда і неправда» за участі всесвітньовідомого бандуриста Юліяна Китастого та акторів з бродвейського експериментального театру «Ла МаМа». Також цього вечора музичне дійство та відео творитимуть поети Юрій Іздрик, Григорій Семенчук у своєму проекті «DrumТиатр».

3 травня відбудеться веломарафон «Перша сотня» дистанцією в 100 км і з фінішем у Брюховичах.

Того ж дня центром Львова пройде урочиста хода, в якій заплановано участь близько 2 500 людей.

Опісля, о 12.00, Львівська міськрада проведе святкову сесію.

О 13.00 Львівська обласна філармонія запрошує на мистецький проект «Юна весна». Тут виступлять лауреати міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавчого мистецтва «Акорди Хортиці», учні Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької, ДМШ Львова та Академічного симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії.

З 14:00 на площі Ринок відбудеться концерт Open to Life, де виступлять незрячі виконавці з України та Грузії, провідні артисти та оркестр Національного театру ім. М.Заньковецької. Родзинкою концерту стане спільний виступ кримської татарки, яка вже стала громадянкою Росії, Зери Кіраджеєвої та Павла Табакова. Вперше у концерті братимуть участь незрячі виконавці з Грузії – Нато Вепхвадзе, Бачана Маргвелашвілі, Георгій Басилашвілі. Також на концерті витупить відомий скрипаль-віртуоз Олександр Божик. А супроводжуватиме виконавців оркестр Національного театру ім. М.Заньковецької під диригуванням заслуженого артиста України Богдана Мочурада.

Для дітей цього дня відбудеться танцювальне свято на площі перед університетом ім. Івана Франка. Біля пам'ятника Адаму Міцкевичу та біля скульптури Матері Божої будуть встановлені спортивні дитячі острівки, де розташують великий скеледром, а також відбуватимуться показові виступи з дзюдо, карате, боксу.

Спеціальна програма до Дня міста буде і в районах. 3 і 4 травня у Шевченківському гаю школярі Личаківського району проведуть літературно-музичний фестиваль «Шевченківськими стежками». 3 травня на Сихові вихованці дитячої школи народних мистецтв проведуть майстер-класи з розпису рушників на тему «Україна – єдина», а також виступатимуть колективи Центру дитячої та юнацької творчості. Шевченківський район у цей день проведе концерт, присвячений 200-річюю від дня народження Тараса Шевченка та Дню міста Львова. Також 4 травня Сихівський район представить свою програму, яка стартує з параду духового оркестру ЛДШМ №5. Опісля розпочнуться різноманітні концерти, серед яких «Караоке на Сихові», теренова гра «Львів – місто мого дитинства», показ гімнастики ЛМГО «Товариство Даоського Тай-чі», а також концерт.

4 травня о 14.00 біля входу в Ратушу духовенство християнських конфесій міста проведе міжконфесійний молебень за Львів і городян.

6 травня на пл. Ринок львівські школярі визначать переможця краєзнавчого конкурсу «Мій Львів».

Протягом святкових днів біля Латинського кафедрального собору діятиме виставка сучасного бачення Т.Шевченка у плакаті, а на різних вулицях Львова висітимуть 13 банерів із зображеннями сучасників Т.Шевченка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!