Куди піти з дитиною у Львові. ТОП-5 місць

29312 0
Якщо правильно спланувати свій відпочинок, то він може бути однаково цікавий як для батьків, так і для дітей. Пропонуємо вам ТОП-5 місць у Львові для сімейного відпочинку.

Стрийський парк

Це один із найстаріших та найгарніших парків Львова, пам'ятка садово-паркового мистецтва національного значення. Вважався найгарнішим парком міжвоєнної Польщі. Парк Стрийський займає трохи більше 52 гектарів, знаходиться у Франківському районі Львова, між вулицями Івана Франка, Стрийською, Уласа Самчука і Козельницької. Складається з трьох ландшафтних частин: зона нижніх партерів — по дну балки лісопаркова зона — на схилах балки верхня тераса, яка фактично є територією колишньої виставки «Східні торги» (пол. Targi Wschodnie). Основою планування паркової території є глибока ерозійна долина, якою протікав струмок Сорока (ліва притока Полтви); тепер тут пішохідна доріжка, яка зв'язує верхню терасу з нижньою частиною парку.

У Стрийському парку налічується понад 200 видів дерев і рослин, є оранжерея, альпінарій, платанова і липова алеї. Тут ростуть червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія, сосна Веймутова, японський бузок, маньчжурська аралія, гінкго дволопатеве. Біля головних воріт знаходиться ставок. У парку є також спортивні корпуси Львівської політехніки (розташовані в будівлях колишнього Палацу Мистецтв та Рацлавицької панорами), головний корпус Української академії дизайну, кінотеатр «Львів», три ресторани, Львівська торгово-промислова палата.

За гарної погоди у Стрийському парку можна поїздити на велосипеді, організувати сніданок на природі, прогулятись і вдосталь насолодитись весняним співом птахів.

Музей народної архітектури і побуту Шевченківський гай

У північно-східній частині древнього Львова, недалеко від Високого замку, у парку, що зветься Шевченківський гай, знаходиться Музей народної архітектури та побуту у Львові. Він був створений у 1971 році за етнографічним принципом, із метою порятунку пам'яток дерев'яної архітектури, предметів побуту і зразків народного мистецтва усіх історико-етнографічних груп Західної України, що сформувались наприкінці XIX - початку XX століття. Це Бойківщина, Лемківщина, Гуцульщина, Волинь, Поділля, Полісся, Буковина, Покуття, Закарпаття і Львівщина. Кожній із них присвячений окремий сектор мікросело, де поряд з житловими будівлями знайшли своє місце господарські, виробничі, сакральні. У об'єктах обладнанні відповідні інтер'єри, що дає відвідувачам повну картину життя, праці і відпочинку мешканців західноукраїнського села кінця XIX - початку XX століття.

Сьогодні львівський скансен є одним з найбільших музеїв під відкритим небом в Європі. На території, що становить 50 гектарів, відтворено 105 пам'яток народної дерев'яної архітектури. Серед них хати, найстаріші з яких збудовані у 1749, 1792, 1812, 1846, 1860 роках, господарсько-виробничі споруди (водяний млин, вітряки, сукновальня, тартак, кузня, олійня). Цікавими є будівлі та споруди, які характеризують карпатське полонинське господарство та лісозаготівельний промисел. Особливою окрасою та гордістю Музею є його храми. В Музеї їх налічується сім, що є найбільшою добіркою сакральної архітектури у світових етнографічних комплексах.  Надзвичайно багатими є музейні фондосховища. В них зібрано майже 22 тис. експонатів. Це колекції одягу і тканин, меблів, музичних інструментів, кераміки, прикрас, ікон, предметів церковної атрибутики, тощо. Унікальною є збірка рукописів і стародруків, яка нараховує понад 120 експонатів. Музей став одним з найулюбленіших місць відпочинку львів'ян та гостей міста. Тут проводять фольклорні ярмарки, фестивалі народної музики, виступи народних колективів.

Державний Львівський цирк

Це одне з найулюбленіших місць веселого сімейного відпочинку у Львові. Тут часто гастролюють знані циркові колективи світу. Львівський цирк — центр циркового мистецтва, який має загальнодержавне і міжнародне визнання: на його арені виступали і виступають видатні артисти, яких добре знає і пам'ятає не одне покоління глядачів. При цирку діє дитяча студія. Арена здається в оренду під різні заходи, такі як концерти чи поєдинки боксерів. Найближчим часом глядачам пропонують велике льодове шоу «Венеціанський карнавал».

Львівський обласний театр ляльок

Львівський театр ляльок розпочав свою діяльність 15 квітня 1946 року прем’єрою вистави народної казки «Івасик-Телесик». Будинок, в якому знаходиться театр, було зведено 1912 року як Палату ремісників —  збудований в дусі ренесансної архітектури країн Центральної Європи (аркада на рівні першого поверху, аттик з волютами). Емблемою театру є зображення героя української народної казки Івасика-Телесика в честь першої вистави, яку представили глядачу.

Серед дитячих постановок питому вагу займають вистави за народними і літературними, як українськими, так і світовими, казками: «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Фарбований лис» (за І. Франком), «Снігова королева» (Г.-К. Андерсен), «Ріккі-тіккі-таві» (Р. Кіплінг) тощо. Вистави для дорослих — «Ніч перед Різдвом» М. Гоголя, «Мадемуазель Нітуш» Г. Мельяка та А. Мілло, «Ловіть мить успіху» К. Рижова та деякі інші.

Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького

Серед львів’ян парк більше відомий як Парк культури. Він розташований у Галицькому районі Львова і є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Функціонує із 1984 року. Загальна площа парку — 26 га.

Парк розташований між вулицями Стрийською, Гвардійською, Вітовського та Зарицьких. У верхній частині парку культури розташований Монумент Слави, вулиця Стрийська відділяє його від Стрийського парку, а вулиця Вітовського — від Цитаделі. Наразі у парку вже почали працювати каруселі та канатна дорога для дітей.

За інформацією lvivskansen.org, stryjskyj-park-lviv.virtual.ua, lviv.glo.ua.

Фото: mtrk.com.ua, www.vseodetyah.com, lvov.kp.ua,  lvivskansen.org.

 

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!