Куди поїхати на вихідні зі Львова: до міста з неймовірним костелом

14689 0
Tvoemisto.tv радить відвідати Комарно – місто, де дзвони переплавили на гармати
Джерело: wikimedia.org, автор: Rbrechko

Джерело: wikimedia.org, автор: Rbrechko

Де розташоване Комарно

Комарно (до 1992 року ─ Комарне) ─ місто районного значення Городоцького району Львівської області. Розташоване в південно-західній частині Львівської області в Городоцько-Комарнівській увалистій рівнині на березі річки Верещиця (притоки Дністра). Віддаль до райцентру 20 км, до Львова 45 км, до залізничної станції 4 км.

2008р. Джерело: wikimedia.org. Автор: mysakovets. Ліцензія

Чому це місце унікальне

Місто походить з XII ст.; людські поселення були давно: в 1936 році тут було розкопано курган зі знахідками, що відносяться до II тисячоліття до н. е. Наступні знахідки археологів відносяться вже до слов'янських часів: XII століття. Хоча перша письмова згадка відноситься взагалі аж до 1471 року.

1904-1906 рр. Джерело: polona.pl

В 1349 році Комарно в складі Галицької землі захопили польські феодали, після чого адміністративно належало до Руського воєводства. Король Польщі Казимир IV Ягеллончик дарує Комарну магдебурзьке право в 1473 році.

Одержавши маґдебурзьке право, Комарно залишалося порівняно невеликим містечком, в 1578 році проживало 435 чоловік, значну частину яких становили ремісники. В XVII столітті промисли почали бурхливо розвиватися: з'явились млини, броварні, пасіки, хмелярні, у великих ставках вирощували рибу. Щороку в місті проводилися великі ярмарки, що свідчить про його розташування на важливих торговельних шляхах, які сполучали Україну з країнами Західної Європи.

1926-1937 рр. Джерело: polona.pl

1524 році турецьке військо, не зумівши підкорити Львів, пішло Чорним шляхом на Комарно, захисники міста зуміли відбити напад чужинців. Менше пощастило поселенню в 1621 році — міські передмістя спалили татари. Місто, укріплене валами, відчувало ненадійність земляних укріплень в часи розвитку артилерії — невдовзі на валах з'явилися різнокаліберні гармати.

У 1592 році створено місцеве православне братство, при ньому школа, лікарня. За його взірцем подібне братство створюється в передмісті Комарна, при церкві св. Трійці.

1905 р. Джерело: polona.pl

Комарно було одним з чотирьох міст, що не впали перед натиском козацьких військ в середині XVII століття. 1672 рік половина Західної України потрапила у турецьку неволю, біля Комарна польська армія розгромила 10-тисячне військо Нуреддин-султана.

В австрійські часи в Комарні розвивається виробництво полотна, працює суконна фабрика, чиї вироби експортуються навіть до Відня. Мало хто витримував конкуренцію з комарнянськими ткачами, які особливо уславилися виробництвом тонкого полотна, обрусів та ін. Із середовища комарнянських ткачів опісля і вийшов провідник ОУН Євген Коновалець, предки якого походять з цього міста.

Що подивитись

Костел Різдва Богородиці

Костел Різдва Богородиці в Комарно було зведено у 1656 році на місці дерев'яного, який було побудовано в 1473 році, в рік коли Комарно отримало Магдебурзьке право. Будівничим храму був Я.Покорович, який також приймав участь у побудові костелу бенедиктинок у Львові.

1906 р. Джерело: polona.pl

Для будівництва використовувались матеріали з каменоломні в с. Верин.

Раніше був парафіяльним храмом Львівській архидієцезії. Нині перебуває в користуванні вірними УГКЦ.

2014р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Neovitaha777. Ліцензія

2015 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Romankravchuk. Ліцензія

 

 

Храм Архістратига Михаїла (стара дерев’яна церква)

Церква, побудована близько 1730 року. Знаходиться у східній частині від великого мурованої церкви святого архістратига Михаїла 1910 р.

·      

2011 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Rbrechko. Ліцензія

Дерев'яна тризрубна церква розміром 16,5×7,2 м, накрита трьома шоломовими банями і гоньтом, збудована в 1754 р. Ця дата знаходиться на хрестовій бантині центральної бані і на думку вченого Осипа Пеленського відноситься до реставрації церкви, зокрема бань. Сама ж пам'ятка є старішою. При реставрації 1891 р. розбудовано в західному напрямку бабинець, реставровано баню, дах, направлено підлогу. В цьому ж році відреставрована дзвіниця. В 1920-х рр. Розібрано північну ризницю. Реставрація 1965–1967 рр. повернула церкві первісний вигляд. Поряд розташована сучасна церкві, а може й старіша, триярусна дзвіниця стовпової конструкції розміром 5,2×6,0 м. Дерев'яна дзвіниця розташована приблизно метрів 20 на захід від церкви.

2014 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Neovitaha777. Ліцензія

 Колись у дзвіниці були три великі дзвони, але за австрійської влади австрійці переплавили їх на гармати. Люди дуже плакали за цими дзвонами, а за день перед їх зняттям дзвонили ними на прощання. Майже подібна історія сталась із дзвонами які були відлиті пізніше у 1931 р. у м. Львові братами Брилинськими. Усі люди Комарна давали на дзвони старі автрійські монети, а в кого їх не було то вносили грошовий внесок. І знову було вилито три дзвони яким було дано ім'я Михаїл, Володимир та Іван. Цього ж 1931 р. вони були освячені і на кожному дзвоні були написи: «Фундація Виділу Братства Святої Тройці в Комарно». Це братство займалося збором коштів і організацією вилиття та пошуком майстрів, щоб вилити дзвони. У 1943 німецькі війська забрали ці дзвони.

2014 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Neovitaha777. Ліцензія

Стара дерев'яна церква до 1810 р. була в основному для людей які жили в передмісті Комарна та з боку Щирця. Коли стався велика пожежа у Комарно і згоріло багато будинків над р. Верещицею, також згоріла і парафіяльна церква св. апостолів Петра і Павла, яка стояла у центрі міста. Після пожежі у 1810 р. стара дерев'яна церква святого Архістратига Михаїла стає головною Парафіяльною церквою. В центрі міста церкви не було 39 років і тільки у 1849 році було побудовано нову церкву.

Зараз дерев'яна церква не діє. Площа біля церкви оточена крислатими липами від півночі до сходу.

Церква святого Архістратига Михаїла

У 1901 р. розпочалося будівництво мурованої церкви на місті старого цвинтаря біля дерев'яної церкви на передмістю по вулиці Щирецькій. Старий цвинтар був перенесений ще у 1866 р. на передмістя із північної сторони Комарна, яке називається Лип'я і там діє до сьогодні.

2008 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Rostislaw. Ліцензія

 

2015 р. Джерело: wikimedia.org. Автор: Bogdan Kosar. Ліцензія

Отже на території старого старого цвинтаря поховань на той час не було, але якщо якісь останки і залишились, то їх зібрано і поховано під мурованою церквою. На території церкви залишились окремі надгробні пам'ятники, які не були перенесені на новий цвинтар з невідомих причин.

Як туди дістатися

На авто доїхати до Комарно можна приблизно за годину. 190 маршруткою їхати доведеться майже 3 години.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій карті:

За матеріалами uk.wikipedia.org, rbrechko.livejournal.com

 

Марія Стахів

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!