Куди поїхати на вихідні зі Львова: атмосферне містечко із органним залом

7177 0
Старовинні вілли та унікальні будиночки, органний зал, численні сакральні споруди. Це все можна знайти у маленькому містечку на березі Дністра – Самборі. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати містечко неподалік Львова, де немає метушні, але є особлива атмосфера.
фото: invtur.com.ua, sambir.in.ua, mapio.net

фото: invtur.com.ua, sambir.in.ua, mapio.net

Де розташовується?

Містечко Самбір розташовується у верхів’ї Дністра за 75 кілометрів від Львова.  За архітектурою старої частини нагадує типове австро-угорське містечко кінця XIX ст: у місті важко знайти будівлі радянського періоду, набагато легше зустріти будинки періоду Австро-Угорщини. 

Що подивитися?

Тут є органний зал. Для містечка, у якому мешкає трохи більше тридцяти тисяч мешканців, це така собі цікавинка. Він розміщений у колишньому бернардинському костьолі Святого Станіслава. Концерти відбуваються кожної суботи (зазвичай об 11:00). Тут можна почути і «Адажіо» Альбіноні і «Мелодію» Скорика. У Самборі ще один орган, розташований у діючому костелі Івана Хрестителя.

Фото: ua-travellers.livejournal.com, mapio.net

Серед пам’яток архітектури можна назвати костел Іоанна Хрестителя. Це визначна пам’ятка архітектури всеукраїнського значення. Храм був побудований у XVI ст. (початком будівництва вважається дата, зазначена над входом у храм,  – 1530). Звичайно, були пізніші переробки костелу, але вони суттєво не вплинули на його зовнішній вигляд. Інтер’єр храму дуже пишний.

До XVII століття відноситься побудова самбірської ратуші, яка є окрасою площі Ринок. Крім ратуші, на площі збереглися старовинні кам’яниці. Особливо атмосферними вважають вулиці Мазепи, Хмельницького, Вузька. Там можна знайти чимало унікальних вілл та будиночків.

Є в Самборі ще одна туристична принада –  церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудована у 1737 році. Приваблює туристів вона мощами всім нам відомого Святого Валентина, які лежать зберігаються у маленькій скляній труні у правому престолі Серця Ісуса. Але віруючих людей церква приваблює передусім чудотворною іконою Самбірської Божої Матері.

На фото церква Різдва Пресвятої Богородиці (photo-mandry.com.ua)

Є у Самборі й університет. Звичайно, це не самостійний навчальний заклад, а тільки філія Дрогобицького педагогічного університету. Перед входом стоїть традиційний для цих місць пам’ятник Іванові Франку, життя якого пов’язане із Самбором.

Читайте також: Недалеко від Львова. 5 містечок, де варто побувати

Ще слід відзначити, що у Самборі, як і у будь-якому галицькому містечку, колись була велика єврейська громада. І якщо у Старому Самборі кіркут (єврейський цвинтар) зберігся добре, то самбірський можна впізнати тільки за пам’ятним знаком та поодинокими могильними плитами, розкиданими на великій території, що поросла бур’яном. Хоча коли ми побачили цей пустир, то відразу спало на думку, що саме тут колись був єврейський цвинтар – дуже вже місцевість характерна.

Чим дістатися?

Зі Львова до Самбора можна доїхати маршрутками із Двірцевого автовокзалу (колишня АС-8, що біля Головного залізничного вокзалу). Підійдуть такі напрямки: Турка, Підбуж, Нижанковичі та деякі інші.

До Самбора зі Львова також можна дістатися залізницею. Підійдуть потяги (Київ-Трускавець, Львів-Солотвино) та електрички (Львів-Сянки), що курсують по залізничній станції Самбмір. Із ранку зі Львова залізничним транспортом можна виїхати о 06:49 (Львів-Сянки) чи 09:30 (Львів-сянки) і прибути до Самбора о 08:47 та 11:25 відповідно.

Найпізніше увечері із Самбора до Львова можна виїхати о 20:12 (Сянки-Львів) чи о 21:29 (Трускавець-Київ) та прибути до Львова о 22:30 та 22:46 відповідно.

Автівкою зі Львова до Самбора можна доїхати за 1,5-2 години.

За матеріалами: zymaghory.com, pizzatravel.com.ua, travel.creature.biz.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!