Куди поїхати на вихідні зі Львова. До садиби Івана Франка

12989 0
27 серпня 1856 року народився письменник, публіцист, перекладач і громадський діяч Іван Франко. Цього року відзначатимуть 166 років з дня його народження. Загалом у світі нараховують 4 музеї Каменяра: три – в Україні і один – в Канаді. Але, щоб відчути й зрозуміти письменника, Tvoemisto.tv пропонує цими вихідними завітати до невеличкого села Нагуєвичі, звідки він родом.

Де розташоване село?

Рідне село Івана Франка Нагуєвичі, яке він багато разів оспівував у своїх творах, розташовується поблизу містечка Дрогобич, Львівської області. Відстань зі Львова до Нагуєвичів – близько 100 км.

Що подивитися?

Нині у рідному селі Івана Франка створили Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», до складу якого увійшли садиба батьків письменника, меморіальний музей Івана Франка, будинок літератора, скульптурна композиція «Іван Франко і світова література» та художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка».

Славетного земляка тут шанували, але музей відкрився тільки після війни – 1946 року – у найкращій і найбільшій хаті на селі, яка, щоправда, до письменника ніякого стосунку не мала. Лише 1981 року (на 125-річчя з дня народження) вирішили «пересунути» Франковий музей поближче до батьківської садиби. Хату збудували за спогадами Івана Яковича:

«Моя батьківська хата була під солом’яним стріхом, пошита китицями з житньої соломи. Вона була збудована правдоподібно ще наприкінці XVIII ст. в часі першого оселення Нагуївської Слободи, а мати мого вітця десь у 20 рр. XIX ст. купила її з усім обійстям, з 12 прутами поля та усіма господарськими приладами. Звичаєм майже всіх підгірських хат вона була орієнтована вікнами на полудень, мала дві обори…»

Скульптурний ансамбль «І. Франко й світова література». Особливості цьому пам’ятнику надає у просторове рішення і майстерність народного художника Е. Миська, заслуженого діяча мистецтв України Й. Садовського і С. Мигаля. Скульптори зобразили не тільки бронзового Каменяра, а і його натхненників і однодумців –– Гомера, Шота Руставелі, Шекспіра, Гете, Міцкевича, Пушкіна, Льва Толстого, Петефі, Незвала, Ботєва, Данте. Саме їхні твори Франко вивчав і перекладав для українського читача.

Фото: photoukraine.com

Меморіальний музей Івана Франка. Експозицію про дитячі роки, навчання у Дрогобичі можна побачити на першому поверсі. «Це Золота книга пошани, – розповідає про найцінніший експонат Марія Борисенко, наглядачка музею. –  Франко вчився у Дрогобичі, а в цю книгу заносились прізвища найкращих учнів – не за алфавітом, а за рівнем знань. І в кожному класі Франко був першим». Також приваблюють картини місцевих художників, на яких зображений Іван Якович.

Друга зала – присвячена вшануванню пам’яті письменника. Тут ви знайдете багато його книжок різних років і видавництв. На другому поверсі постійно діюча фотовиставки «Письменнику 150-155 років» (на святкуваннях був присутній Віктор Ющенко, бо його на світлинах найбільше), виставка дрогобицьких художників  «Краєвиди Нагуєвич». Часом виставляється кераміка, вишивка, одяг міщан тощо.

Фото: photoukraine.com

Садиба: хати, шопа, шпихлір (зерносховище), кузня, стодоли та стайні. У хаті розміщені давні речі побуту, посуд, одяг, зібрані з Нагуєвич і ближніх сіл. Найцінніші експонати – материне дзеркало, мисник і колиска, у якій колихались діти Якова Франка. Ковальське знаряддя з кузні колись належало старенькому ковалеві з Нагуєвичів, який подарував речі на експонування. Дещо – і з кузні батька Франка. У подвір’ї розміщуються й вулики.

Фото: lvivtravel.net

Стежка Івана Франка. Мешканці Нагуєвичів називають це місце найромантичнішим у всій околиці. На цій стежці можна зустрітись із героями Івана Франка: Захаром Беркутом, Прометеєм, Каменярем, Дзвоном, Мойсеєм, Ріпникамм, Піснею і працею, Коханою й багатьма іншими. Окрім самої дерев’яної скульптури, можна почитати вірші, також вирізьблені. Є ще Поляна казок, теж за Франком.

Фото: pslava.info

Будинок літератора. Він захований за музеєм. Там, зазвичай, проводять святкування місцевого та обласного рівнів, конференції. На другому поверсі – невеличкий готель.

У Нагуєвичах також відбувається Франкофест. У ці дні сам музей був відчинений на ніч, у ньому читають лекції про Івана Яковича, дівчата грають на скрипках, а відвідувачам подають гаряче вино.

Варто зазначити, що Іван Франко присвятив своєму селу чимало наукових праць, приміром, «Неолітичні знахідки в околицях Нагуєвич і їх сучасні уживання», «Коляда в Нагуєвичах», «Спалення Упирів в селі Нагуєвичі в 1831 р.», «Лісові шкоди, кари в Нагуєвичах», «Татарські напади на Підгір'я». І загалом зі своєї колосальної літературної спадщини в Нагуєвичах створив чимало, зокрема, повість «Захар Беркут», багато оповідань, поезій, перекладав сонети Шекспіра, «Фауст» Гете, «Мертві душі» Гоголя на українську, досліджував Шевченка та перекладав його твори на німецьку мову. При цьому встигав працювати на землі як звичайний селянин, і часто жив в поганих матеріальних умовах, не маючи ні взуття, ні лампи, щоб працювати вечорами.

Контактний телефон Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі»: 03244 7-86-26. Час роботи: 10:00-18:00, в усі дні, окрім понеділка.

Чим дістатися?

Зі Львова до Нагуєвичів курсують прямі автобуси, що відправляються із автостанції №8. Також можна дістатися залізницею до Дрогобича, а звідти – прямим автобусом до рідного села Каменяра із автостанції №2. Власною ж автівкою дорога зі Львова до Нагуєвич забере близько 2 годин часу.

За матеріалами: chytomo.com, karpaty.info, uk.wikipedia.org/wiki.

Ілюстрація: Ярослав Баран


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!